Належна виробнича практика GMP на виробництві

Належна виробнича практика GMP на виробництві

Саме питання впровадження GMP викликає дуже багато запитань у виробників. Відповідно до 21 розділу ТР, виробництво косметичної продукції повинно відповідати належній виробничій практиці (Good Manufacturing Practice, GMP) для безпеки споживачів.

Саме питання впровадження GMP викликає дуже багато запитань у виробників. Відповідно до 21 розділу ТР, виробництво косметичної продукції повинно відповідати належній виробничій практиці (Good Manufacturing Practice, GMP) для забезпечення безпеки споживачів. Технічний регламент вимагає, щоб всі косметичні продукти, що розміщуються на українському ринку, відповідали правилам належної виробничої практики, встановленим стандартом ДСТУ ISO 22716:2015.

Про що власне стандарт ISO 22716 (GMP)?

Стандарт ISO 22716 (GMP) – це міжнародний стандарт, що включає в себе вказівки щодо виробництва (вимоги до персоналу, обладнання, приміщень та ін..), контролю, зберігання, упаковки, маркування, відвантаження та розповсюдження косметичної продукції.

Чи обов’язкова сертифікація виробництва відповідно до стандарту ДСТУ ISO 22716:2015?

Ні, відповідно до ТР сертифікація не є обов’язковою вимогою, але ваше підприємство повинно відповідати всім вимогам стандарту ДСТУ ISO 22716:2015.

Де можна ознайомитись з офіційним текстом стандарту українською мовою?

Відповідно до Закону України «Про технічні регламенти та процедури оцінки відповідності» офіційний текст стандарту українською мовою повинен опублікувати і надати вільний доступ до стандарту на своєму сайті центральний орган виконавчої влади – МОЗ. Поки що стандарт не опубліковано.

Як можна підтвердити, що виробництво відповідає вимогам ДСТУ ISO 22716:2015?

Орган ринкового нагляду може перевірити підприємство у разі виникнення відгуку з ринку щодо косметичної продукції. При складанні досьє на продукт передбачається, що підприємствам необхідно буде скласти заяву на фірмовому бланку своєї організації про відповідність вимогам цього стандарту, а у випадку якщо підприємство пройшло сертифікацію – надати сертифікат.

Хочемо зробити акцент на тому, що впровадження і сертифікація виробництва відповідно до вимог ДСТУ ISO 22716:2015 є доволі тривалим процесом, тому якщо ви ще не почали над цим працювати – зараз саме час!


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити
Андрій,16.06.2022, 15:56
Дякую за інформацію!

Залишити коментар

Інші статті в категорії Новини Виробництво, промисловiсть