Особистісний розвиток. 1000 питань Як? та 1 відповідь

Особистісний розвиток. 1000 питань Як? та 1 відповідь

Як подолати страх? Як припинити відкладати справи на потім? Як вирішувати проблеми? Як розпочати займатися спортом? Як позбутися шкідливих звичок? І ще 1000 питань «Як?» та одна відповідь.

На думку спадає одна «історія» з життя, яка найкраще охарактеризує те, чим хочу поділитися з вами… Якось Уатта запросили знайти несправність у великій паровій машині. Так як господарі через простої зазнавали великих збитків, а інші інженери зробити нічого не змогли, вони запросили самого винахідника парової машини і обіцяли заплатити 100 доларів, величезні гроші на ті часи. Уатт тричі обійшов навколо машини, потім попросив велику кувалду. Йому принесли кувалду, він примірявся і вдарив по кожуху машини. "Тепер запускайте", - сказав він. Машина запрацювала. Після цього починається найцікавіше. Господарям стало шкода платити 100 доларів за один удар кувалдою, вони почувалися обдуреними. Тоді вони вирішили схитрувати і запропонували Уатту написати рахунок, щоб потім спробувати його оскаржити. Уатт взяв аркуш паперу і написав таке. За удар кувалдою – 1 долар, за знання, куди вдарити – 99 доларів. Господарі змушені були виплатити гонорар повністю.

Коли ми приїжджаємо до крутого майстра на СТО і виїжджаємо на повністю справній автівці ми захоплюємося його професіоналізмом. Тому що професійний майстер знає пристрій автомобіля та процесів, які в ньому відбуваються. Відповідно, йдучи ланцюжком цих процесів він обов'язково знаходить причину несправності автомобіля і усуває її.

Людський організм, свого роду теж «пристрій» і знання того, як він працює і як процеси впливають один на одного, стане «шпаргалкою» з управління власним життям. Сьогодні мова піде про «бортовий комп'ютер» нашого «пристрою» - про людський мозок та його процеси!

Коли я в різних містах проводив свій тренінг «Перезавантаження особистості», я намагався на кожне питання «Як?» відповісти окремим розділом програми, поки на одному із заходів учасник не прокоментував наступне: «Андрію, а Ви помітили, як схожі між собою методи вирішення тих «бід», про які Ви розповідаєте?» і я задумався… відповідь була простою… Саме так, методика абсолютно однакова, тому що вона виходить зі знання того, як влаштований наш мозок.

7 бід – 1 відповідь… Давайте подивимось, куди потрібно «вдарити віртуальною кувалдою» щоб ідеї можна було реалізовувати свідомо і значно простіше. Отже, розберемо, як влаштований наш мозок (далі по тексту ви зрозумієте чому це дуже важливо знати).

Рівень №1 "Первісний (рептильний, ретикулярний)"

Коротка характеристика:

  • Вік: 100 млн. років. Дістався нам у спадок від примітивної первісної людини
  • Функції: берегти тіло від небезпеки (інстинкт самозбереження: окріп, висота тощо)
  • Як працює: боротьба, втеча чи завмирання
  • Проблема: Часто плутає уявну та реальну загрозу, боїться всього великого/масштабного (коли ідея дуже вагома) і блокує це.
  • Як домовитись: покажіть елементарність Ваших дій. Дробіть велику мету на маленькі шматочки аж до рівня, коли не проскочить думка: «Це ж зовсім просто!!!» Так у вас вийде покроковий план елементарних щоденних дій, виконуючи які одна за одною ви досягнете бажаної мети!

Рівень №2 "Емоційний (лімбічний)"

Коротка характеристика:

  • Вік: 50 млн років
  • Функції: Співвідносить досвід минулого із сьогоденням.
  • Як працює: Все, що Ви плануєте зробити в сьогоденні, він асоціює з ситуаціями в минулому і змушує переживати емоції, які були тоді. Простіше кажучи, в базі минулого досвіду він щоразу на все нове шукає «компромат з минулого». Для чого? Щоб остаточно розуміти – небезпечно це для вас чи ні! Якщо у «вашій базі даних досвіду» жодної інформації у «цій справі немає» чи є негативний досвід, мозок заблокує вашу ідею і змусить переживати такі емоції, від яких ідея видасться не такою вже й привабливою.
  • Проблема: Викликає стійке бажання зберігати звичну модель поведінки (зона комфорту, безпеки)
  • Як домовитися: дихай, прогулюйся, медитируй, насичуй історію мозку позитивними моментами та перемогами (зберігайте спокій і ніколи на емоціях нічого не вирішуйте)

Рівень «Раціональний (візуальний, неокортекс)»

  • Вік: 2,5 млн років
  • Функції: інтелект, візуалізація, логіка
  • Як працює: Допомагає створити нову реальність, в якій проблему вирішено або мету досягнуто
  • Проблема: Включається лише тоді, коли Ваша ідея пройшла два попередні рівні. Це єдиний рівень мозку, яким люди відрізняються від тварин, перші два у них також є.

Якщо ви ще не зрозуміли до чого тут ці рівні, відповідаю: «Будь-яка ідея, яка спала вам на думку проходить послідовно кожний з рівнів! Якщо ви розумітимете, як «просунути ідею» на кожному рівні, то досягати успіху вам буде набагато простіше.

Людський мозок геніальний настільки наскільки він і примітивний.

Тому дуже важливо зрозуміти, як крок за кроком просувати свої ідеї. Якщо цього не знати, то більшість важливих ідей буде ним просто блокуватися і життя від цього стане посереднім.

А тепер «шпаргалка» на кожен день. Виникла ідея чогось нового, дій і пам'ятай:

  1. Перший рівень любить елементарність! Розбий велику мету на елементарні кроки та зроби перший крок прямо зараз. Зробивши це, мозок пропустить вас на наступний свій рівень
  2. Другий рівень. Емоції зашкалюють, бо це з вами вперше. Що робити? Заспокоїтися і привести пульс в норму (зробіть дихальні вправи або прогуляйтеся свіжим повітрям). Потім згадайте ті ситуації, де ви відчували подібні емоції та результат, якого Ви досягли! Почитайте позитивні приклади, насищайте свій мозок вірою в те, що все вийде. Зробивши це, мозок вас пропустить на свій третій рівень
  3. Третій рівень: логіка, візуалізація. Мозок не розрізняє, що відбувається по-справжньому, а що ви придумали (накрутили собі). Яку «картинку» ви йому намалюєте, в таку він і повірить. "Приправте" все це жорсткими фактами і повний вперед.

Виходить у нас така собі комп’ютерна гра: «Просунь ідею на наступний рівень». Тільки так! Природу не оминути, її потрібно прийняти та подружитися! Здебільшого ідеї гинуть на першому рівні, коли ви буквально «заклякаєте» і не можете зрушити з місця в напрямку своєї мети. Якась частина ідей "гине" на другому рівні. Недаремно кажуть: «Ніколи не вирішуй проблеми на емоціях бо наробиш ще більших проблем». І лише невелика частина доходить до третього рівня, але… успіх реалізації ідеї буде залежати від середовища, в якому ви живете і рівня мислення, яким володієте!

А тепер для вас невелике завдання. Спробуйте будь-яку проблему, з якою ви зіткнулися в даний момент, відпрацювати використовуючи шпаргалку (страх, проблема, відкладена справа, шкідлива звичка, хороша звичка, тощо)

Ця «шпаргалка» відмінно працює для досягнення особистих та корпоративних цілей! Мозок, це лише частина нашого «людського устрою». Все більш докладно ми розбираємо наш тренінгу «Перезавантаження особистості». Це тренінг, який не соромно рекомендувати, це програма, яка дала можливість вже сотням учасників пізнати себе та десяткам компаній досягти кращих результатів у бізнесі!

Деталі програми дивіться тут: https://www.education.ua/ru/trainings/85105/

Наша сторінка Фейсбук: https://www.facebook.com/zhulaiconsulting

Тел.: [відкрити контакти](097) 088-70-99; [відкрити контакти](066) 003-58-88

Пошта: [відкрити контакти][email protected]


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Коучинг, менторство Психологія, емоційний інтелект Саморозвиток