Підготовка дегустаторів та сенсорний аналіз. Їхня роль в оцінці якості та безпеки харчових продуктів

Підготовка дегустаторів та сенсорний аналіз. Їхня роль в оцінці якості та безпеки харчових продуктів

Підвищення рівня обізнаності та здобуття нових знань виробничої дегустаційної комісії – важливий крок для стандартизації процесу сенсорної оцінки портфелю готової продукції сучасної компанії на шляху до її становлення улюбленим Food брендом.

Підвищення рівня обізнаності та здобуття нових знань виробничої дегустаційної комісії — важливий крок для стандартизації процесу сенсорної оцінки портфелю готової продукції сучасної компанії на шляху до її становлення загальновідомим та улюбленим Food брендом.

25-26 липня 2022 року ми провели корпоративне навчання для компанії «Щедро» на тему: «Підготовка дегустаторів та сенсорний аналіз. Їхня роль в оцінці якості та безпеки харчових продуктів»

Сенсорний аналіз харчових продуктів — це наука, яка вивчає сприйняття продуктів і їх компонентів людськими органами чуття.  Історія сенсорного тестування сягає багатьох тисячоліть, але сучасне тестування органолептичних властивостей продуктів почалося всерйоз лише після Першої світової війни, коли військові Сполучених Штатів зрозуміли, що солдати поверталися з бойових дій недоїдаючими. Частково це було спричинено тим, що їжа, яка була доступна солдатам на військових кухнях і через військові пайки, мала таку низьку сенсорну якість, що солдати відмовлялися її їсти, хоча в дійсності були голодними. А перші наукові роботи із сенсорних наук з’явилися лише в 70-х роках минулого сторіччя.

Сенсорні властивості харчових продуктів в дійсності є їх важливим критерієм якості. Їх не куплять знову, якщо вони неприємні на смак та запах, мають відштовхуючий вигляд, їхні сенсорні характеристики постійно змінюються і, часто, не в кращу сторону. Також класичний спосіб використання сенсорних методів аналізу — це розробка нових харчових продуктів.  Як і в першому, так і в другому випадку для цих процесів підприємства залучають спеціально відібраних і кваліфікованих дегустаторів або і користувачів, які професійно опишуть зовнішній вигляд продукту, його запах, смак, текстуру і післясмак. Вони також визначать і інтенсивність кожного з перерахованих показників, що дозволить стандартизувати харчові продукти, виявляти різницю між ними і вибирати найкращі в серії новітніх розробок, а також визначати конкурентні переваги в порівнянні з розробками інших виробників.

Наша компанія починає серію навчань, присвячених сенсорним методам аналізу. Поступово, крок за кроком ви пройдете шлях від азів до серйозних розробок із залученням статистичних методів обробки отриманих даних. Ви дізнаєтесь, як визначати сенсорну чутливість, як організовувати навчання і випробування дегустаторів. Ваші співробітники оволодіють різноманітними аналітичними і споживчими методами аналізу, багато із них супроводжуються і практичними заняттями. Окремо ми поговоримо про пакувальний матеріал та його вплив на сприйняття харчових продуктів. В цій темі велика увага буде надана стороннім речовинам, які можуть потрапляти в харчовий продукт із пакувального матеріалу, змінюючи при цьому його сенсорні властивості. Ці речовини також можуть бути токсичними для людини, викликаючи різноманітні захворювання — від алергії до онкології.

Якщо у вас є бажання організувати у себе на підприємстві постійно діючу лабораторію із сенсорних методів аналізу, ми допоможемо в цьому. Від вимог до приміщення і до обробки результатів — ми пройдемо цей шлях разом у відповідності до сучасних вимог.

Все, що робить нашу продукцію кращою, все це робить її конкурентоздатною, все це наближає нашу Перемогу. Працюймо разом!

Ваші друзі завжди поруч!

Відгук:

Соломія Тищенко, менеджер з якості, сектор Департаменту управління якістю, ТОВ «Щедро»

Підвищення рівня обізнаності та здобуття нових знань виробничої дегустаційної комісії — важливий крок для стандартизації процесу сенсорної оцінки портфелю готової продукції сучасної компанії на шляху до її становлення загальновідомим та улюбленим Food брендом.

Для забезпечення запиту на навчальний курс для фахівців компанії ТОВ «Щедро», організації «Стандарти Технології Розвиток» та «Лабораторія якості» максимально оперативно запропонували унікальний програмно-організаційний курс з орієнтацією на конкретний асортимент продукції, яка випускається компанією.

Вдале співвідношення ціни та якості навчання. Відмінна організація навчального процесу. Величезна база навчальних та допоміжних матеріалів. Відкритість викладача, Макаренка Олександра Григоровича — обговорення, консультації, розповіді із власного досвіду та реальні робочі кейси.

Бажаємо компаніям «Стандарти Технології Розвиток» та «Лабораторія якості» натхнення й нових досягнень, обов’язково чекаємо повторної зустрічі!

Ваші нові колеги — ТОВ «Щедро».


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Новини Виробництво, промисловiсть Кухар, кондитер, кулінарія