Навчання в Польщі — альтернатива Англії чи Німеччині?

Навчання в Польщі — альтернатива Англії чи Німеччині?

Яку країну обрати для навчання? Яка різниця в освіті між західноєвропейськими країнами та центральноєвропейськими? Де варість буде доступною, а викладання — якісним?

Вища освіта у Великій Британії

Освіта в Англії – одна з найпрестижніших у світі. Всі ми знаємо про Оксфорд, Кембридж та інші відомі університети. Вищі навчальні заклади Великої Британії – це своєрідні наукові центри, на базі яких проводиться навчання та проводяться відкриття. 

Факт навчання в Англії має ледь не “магічний” вплив при працевлаштуванні, так як навчання в цій країні важке, але результативне, і передбачає наявність серйозних знань і навичок. 

Усі відомі британські виші є державними і в цьому їхня величезна перевага. Міністерство освіти Великої Британії строго контролює якість навчання, тобто, куди б ви не вступали, завжди можете розраховувати на британську якість.

Вступні вимоги в Британії:

  • атестат про закінчену шкільну освіту;
  • закінчена програма підготовки Foundation / 1-2 роки українського вишу;
  • сертифікат, що підтверджує знання англійської: IELTS від 6.0;
  • резюме;
  • мотиваційний лист.

Переваг освіти у Британії багато, але одночасно з цим, для українських студентів може виникнути ряд проблем на шляху до британської освіти.

Вступ після 11 класу – неможливий. Обов’язковою умовою є проходження підготовчої програми чи закінчення першого або ще й другого курсу у себе в країні. Це пов’язано з тим, що у Великобританії діти вчаться в середній школі 13 років.

Вартість навчання. В цілому, вартість навчання на бакалавраті стартує від £ 8 000 (180 000 тисяч гривень) на рік, на магістратурі – від £ 13 000 (460 000 тисяч) на рік, вартість підготовчих програм – від £ 10 000 на рік.

Відсутність безкоштовного навчання. Іноземці можуть вчитися лише на контрактній основі.

Велика відстань від України. Цей аспект стосується територіальної віддаленості. Так як країна не входить до ЄС, щоб запросити до себе батьків, їм треба буде отримувати візу.

Навчання в Німеччині

Німеччина – одна з провідних країн Європи, яка входить до семи найсильніших держав світу. Відповідно, вища освіта в цій країні є надзвичайно потужною, а диплом німецького університету відкриє безліч можливостей для працевлаштування.

У вишах Німеччини панує повна академічна свобода – студенти самостійно складають план своїх занять. Німецькі ВНЗ мають одну з найкращих науково-дослідних баз у світі  — університети формують величезні студентські містечка з мультимедійними класами, міжнародними культурними центрами, цифровими бібліотеками, спортзалами і сучасними гуртожитками. При цьому, вартість навчання є значно доступнішою, аніж у вишах Британії чи США.

Українці можуть безкоштовно навчатися в державному виші. За навчання в Німеччині доведеться заплатити лише студентський внесок — від 100 до 600 євро в семестр.

Вступні вимоги в Німеччині:

  • шкільний атестат;
  • міжнародний мовний сертифікат;
  • мотиваційний лист німецькою/англійською мовою залежно від обраної програми;
  • академічне резюме та рекомендаційні листи;
  • Як мінімум один курс вищої освіти, пройдений в Україні або рік навчання на підготовчій програмі Studienkolleg;

Так, вступ після 11 класу – неможливий. Для тих іноземних абітурієнтів, які планують вступити до німецького вишу після школи, існує програма підготовки Studienkolleg. Навчання на курсі триває один рік і завершується здачею державного іспиту Feststellungspruefung. Щоб вступити на цю підготовчу програму необхідно мати рівень німецької мови В1-В2.

Навчання в Польщі

Це країна, де навчається найбільше українців за кордоном. Тут і близькість до України, і легка польська для вивчення, і ціни нижчі за Німеччину та Англію. А якісне навчання у Польщі – нічим не поступається західноєвропейській освіті.

Університети Польщі мають сильний викладацький склад – це практики в своїй сфері, а не лише теоретики. Для юристів лекції може читати Член Конституційного Суду, а основи підприємництва для менеджерів – вести власник успішної компанії. Такі пари не лише цікаво слухати, вони готують до реального життя і дають практичну цінність.

Згідно прийняття міжнародних норм isced – дипломи польських університетів визнаються у всіх країнах Європейського Союзу. Це означає, що випускник отримує повноцінний європейський диплом, який не потребує підтвердження.

Ціни за рік починаються від 700 євро. Наприклад у найпрестижнішому ВНЗ Польщі Ягеллонському Університеті можна обрати як спеціальність за 750 євро (Управління охороною здоров’я), так і за 2 000 євро за рік (Право, Іноземна філологія). 

Якщо вступник володіє польською на рівні С1 – навчання у державних вишах є безкоштовним.

Вступні вимоги в Польщі:

  • шкільний атестат;
  • для англомовного навчання: міжнародний мовний сертифікат (є обов’язковим лише у деяких ВНЗ);
  • для польськомовного навчання: знання польської на рівні В1-В2;
  • сертифікат ЗНО (потрібний не у всіх ВНЗ).

Головна перевага навчання в Польщі – вступ одразу після 11 класу без жодних підготовчих курсів.

Проте вступну кампанію варто починати за рік-два до вступу, щоб опанувати польську чи англійську мову, визначитися із університетом та спеціальністю.

Висновки

Освіта в Польщі – є раціональною альтернативою вищій освіті Німеччини чи Великої Британії. Серед головних переваг: доступна вартість, територіальна та культурна близькість, вступ одразу після школи. 

Після отримання диплому можна з легкістю продовжувати навчання у будь-якій країні світу, стажуватися в європейських компаніях або ж починати працювати як в Польщі, Україні, так і в Англії чи США.


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Вища освіта Підготовка до вступу в університет Програми для студентів