Процедура вступу на навчання до Польщі – короткий гайд для абітурієнтів

Процедура вступу на навчання до Польщі – короткий гайд для абітурієнтів

Можливість вступу без ЗНО, ціни і європейський диплом – ці фактори стають вирішальними. Так з чого почати вступ в Польщу? Чи навчання за кордоном здається чимось недосяжним. То, що ж варто знати для отримання польської освіти?

Вступна кампанія в Польщі не ідентична українській

Якщо в Україні після здачі ЗНО (НМТ), абітурієнти подають всі документи у визначений тиждень і чекають результатів – у Польщі ця система дещо інша.

Для зарахування студентів з України немає загальноприйнятої процедури. Через те, що кожен університет самостійний у своїх рішеннях, правила прийому відрізняються. Один ВНЗ буде вимагати результати ЗНО, а в іншому достатньо буде просто надати документи.

Вступний процес – це не лише подача документів до університету: до цього є різні етапи, які потрібно виконати. Наприклад, електронні реєстрації, які більшість ВНЗ розпочинають завчасно. Можливість бронювання місця в гуртожитку залежить від того, на якому етапі починається вступ.

Тому вступну кампанію до університету варто починати за рік до початку навчання (або ще раніше).

Високий рівень знання польської мови – запорука успіху

У залежності від ВНЗ та спеціальності, вимоги до рівня мови різні. Більшість вишів вимагають рівень В1-В2. Підтвердити це можна двома шляхами: скласти іспит та отримати сертифікат або ж пройти мовну співбесіду з представником вишу. Чому ці знання так важливі – детально описали у нашій статті.

Тому вивчення польської мови варто починати якомога раніше, щоб бути готовим до вступу на всі 100%.

Чи можна навчатися в Польщі без знання польської?

Якщо ви вирішили, що не бажаєте опановувати польську мову для навчання, але все ж хочете навчатися в Польщі, є три варіанти.

Перший – англомовне навчання. Програми англійською є у багатьох університетах, проте коштувати вони будуть дорожче. Щоб підтвердити свій рівень, необхідно надати міжнародний мовний сертифікат: B2 First (FCE), IELTS, TOEFL чи інший або ж пройти мовну співбесіду. До речі, володіти англійською треба мінімум на рівні В2.

Другий варіант — україномовне навчання. Воно є лише в  Ягеллонському Університеті і лише на одній спеціальності – польсько-українські студії.

Третій варіант – зерувка. Це спеціальний підготовчий курс для майбутнього навчання в університетах Польщі, який триває від 6 місяців до 1 року. Детально про неї ви можете прочитати за посиланням.

Міф: навчання в Польщі дороге. Правда: можна вчитися безкоштовно

Ціна на навчання безпосередньо залежить від обраного напрямку, університету та мови навчання. 

Для прикладу, спеціальність “Фінанси і кредит” у Київському університеті за рік коштує 38 000 грн (1262 євро), а в Люблінському Університеті Економіки та Інновацій – 23 400 грн (776 євро). Відповідно, ціни можуть бути навіть нижчими за українські.

Безкоштовне навчання, або як кажуть у нас “бюджет” можна отримати у Польщі, якщо:

  • ви маєте карту поляка, карту сталого побиту, громадянство ЄС чи просто знаєте польську мову на рівні С1. Тоді державні виші зарахують вас на бюджет;
  • як державні, так і приватні ВНЗ, мають безкоштовні місця завдяки програмам дофінансування від ЄС. Це потрібно постійно моніторити та відслідковувати.

Не варто забувати про середній бал атестата та ЗНО (НМТ)

Чим вищий університет за рейтингом – тим кращим має бути середній бал атестата. Загалом, польські ВНЗ приймають із середнім балом 8-9, цього буде достатньо. Проте, якщо спеціальність рейтингова, то можуть звертати увагу ще й на профільні предмети. Тому середній бал може зіграти вирішальну роль при вступі.

Що ж стосується ЗНО (НМТ), тут все знову залежить від університету та його правил. Є заклади, де результати ЗНО не вимагають взагалі, а є ті, де зважають на це при вступі. Як у випадку із безкоштовними місцями на навчання, так і тут – інформацію про наявність та результативність ЗНО для ВНЗ потрібно постійно перевіряти.

Необхідні документи для ВНЗ

Список документів залежить від обраного навчального закладу. Стандартний перелік документів:

  • Національний паспорт (копія).
  • Ідентифікаційний код (копія).
  • Свідоцтво про народження (копія).
  • Закордонний паспорт (копія).
  • Свідоцтво про повну загальну середню освіту та додаток до нього (оригінал).
  • Диплом про вищу освіту та додаток  до нього (для тих, хто вступає на магістратуру).
  • Медична довідка для вступу до ВНЗ.
  • 6 фото (3.5×4.5 см) та електронний варіант.
  • Сертифікат про знання польської/англійської мови.
  • Копії паспортів та ідентифікаційного коду обох батьків.

Зауважте, що в залежності від обраного навчального закладу документи можуть вимагати додаткові.

Ризики вступу за кордон

Не дивлячись на доступність інформації в Інтернеті, часто важко зрозуміти, що є правдою, а що є фейком. Це ж стосується і вступу на навчання в іншій країні. Готуватися самостійно – реально, але можна пропустити актуальні зміни чи натрапити на недостовірні дані. 

Компанія UniverPL допомагає зі вступом до Польщі

Ми офіційно співпрацюємо із топовими університетами Польщі, тому допомагаємо вам підібрати навчальний заклад, зібрати необхідні документи, провести всі необхідні реєстрації, подати пакет документів до університету, надати візовий супровід. Обов’язково організовуємо поселення до гуртожитку та надаємо підтримку студенту протягом першого року навчання.

Отримайте консультацію, щоб дізнатися більше інформації про вступну кампанію.


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Новини Вища освіта Підготовка до вступу в університет