7 причин: чому користувачу варто пройти курси з програмування в системі BAS, Business Automation Software

Досить часто користувачі програмних продуктів лінійки BAS (BAS ERP, BAS КУП, BAS УТ тощо) задають питання стосовно доцільності проходження курсів для програмістів в цій системі.

Досить часто користувачі програмних продуктів лінійки BAS (BAS ERP, BAS КУП, BAS УТ тощо) задають питання стосовно доцільності проходження курсів для програмістів в цій системі. Як правило, це пов’язано з необхідністю швидко та недорого зробити невеличкі поточні доробки, налаштувати існуючі звіти і взагалі мати хоч деяку незалежність в обслуговуванні ПЗ BAS. Тому ми наводимо типове питання на цю тему та розгорнуту відповідь на нього. Сподіваємось, що це допоможе визначитись багатьом нашим потенційним клієнтам.

Питання слухача: «Чи могли б Ви мені в кількох тезах пояснити, що дасть мені як користувачеві програми BAS проходження стартового курсу з програмування в BAS?»

Відповідь ЦСН «Проком»: Після проходження стартового курсу програмування та конфігурування в системі BAS

1. У Вас сформується розуміння як програма влаштована всередині. Що корисно у всіх відношеннях. Наприклад:

  • Це розуміння того, яка довідкова інформація заповнюються в довідниках, а яка у регістрах відомостей і які правила подальшої роботи з цією інформацією (а вони суттєво відрізняються).
  • Або Ви будете знати які існують типи регістрів та їх особливості. А це необхідно для розуміння: які в системі зберігаються дані, де саме вони зберігаються, в яких аналітичних розрізах та які показники можна отримати з цих регістрів. Без цього розуміння джерел даних не можна проектувати нові звіти та суттєво коригувати існуючи.

2. Ви зможете формувати додаткові та корегувати існуючі друковані форми (наприклад, для документів, списків довідників, списків даних регістрів тощо).

3. Також зможете створювати нові та корегувати існуючі звіти (в т.ч. навчитесь суттєво змінювати їх за рахунок налаштувань у режимі користувача). Вже на стартовому курсі ми створюємо нові звіти різних видів (списки, таблиці, діаграми) та розглядаємо базові складові для роботи в системі компоновки даних – основному інструменті роботи зі звітами.

4. Ви зрозумієте базові принципи роботи з екранними (діалоговими) формами:

  • повне або часткове налаштування списків (групування, відбори, умовне оформлення, сортування, додавання елементів швидкого пошуку на форму списку тощо);
  • корегування та доналаштування форм документів для більш зручної роботи (можна щось додати або перегрупувати на формі документу, зробити нові кнопки чи меню, реалізувати виклик з форми документу додаткових форм, наприклад, звітів і т.д.).
  • тощо.

5. У Вас напрацюються стартові навички адміністрування (встановлення ПЗ, зберігання даних, паролі, права користувачів, керування інтерфейсом, оновлення тощо).

6. Курс надасть Вам розуміння того, що можна в цій системі зробити за рахунок конфігурування (тобто настройками властивостей об’єктів – без написання програмного коду), а для яких задач необхідно писати програмний код. Це дуже важливо, якщо ви працюєте в комунікації з розробниками, як постановник задачі, або самі є розробником. Також це дозволяє коректно оцінити вартість та складність робіт по доробці системи і терміни їх виконання.

7. Якщо у ході проходження курсу виявиться, що у Вас є здібності до програмування, (а це не можна з’ясувати, не спробувавши), то є можливість перейти з рівня користувача-аналітика на рівень програміста-розробника, або об’єднувати ці дві ролі, якщо є бажання чи необхідність.


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити
Ірина,02.03.2023, 19:19
Зацікавили. Працюю з аналізом даних у декількох рішеннях BAS, дуже не вистачає саме навичок усвідомленого налаштування звітності, не говорячи про створення додаткових звітів. Також замислювався над можливістю "зануритись" у програмування в цій системі і ця стаття допомогла зорієнтуватись: які мої найближчі перспективи. Думаю, має сенс спробувати.
Анастасія,22.12.2022, 16:35
Дякую за корисну інформацію. Як раз виникло питання невеликих доробок в BAS КУП, а програміст не завжди встигає обробляти всі наші "побажання" і нам часто складно зрозуміти один одного. Прочитала цю статтю та замислилась над курсами, практично все що ви описуєте нам потрібно.

Залишити коментар

Інші статті в категорії IT, програмування, розробка Комп'ютерна грамотність