7 порад, як зберегти мотивацію під час навчання програмування

7 порад, як зберегти мотивацію під час навчання програмування

Складно вчитися чомусь новому та ще складніше не кидати навчання, коли стає важко. Але що ж робити, якщо мотивації більше немає? Спробували відповісти на це питання і допомогти збергти мотивацію розробникам-початківцям.

Це стаття з нашого блогу, в якому ми пишемо про IT, програмування, тестування, менеджмент та маркетинг.  

Коли справа доходить до навчання програмуванню, буває складно знайти мотивацію продовжувати вчитися, особливо коли програміст-початківець почуває стагнацію.

Якщо вам важко зберігати мотивацію під час навчання, знайте, що ви не самотні.

Порада № 1: Нагадайте собі, чому ви почали навчатися програмувати

Постарайтеся згадати мету, яку ви переслідували, коли вперше розпочали цю подорож. Що мотивувало вас тоді? Якщо ви не мали конкретної мети, поставте її сьогодні і працюйте над її досягненням.

Спогади про те, чому ви почали вчитися, можуть допомогти знову відкрити для себе те, що надихнуло вас, оживити ваше бажання вчитися і допомогти вам знайти мотивацію продовжувати.

Прагнення знайти нову роботу, заробляти більше грошей, змінити своє життя, забезпечити своє майбутнє — ваша початкова мотивація може знову ожити і вам знову допомогти.

Порада № 2: Змиріться зі складнощами

Можливо, трохи приречено це говорити, але складнощі є частиною будь-якого навчання.

Ви можете втратити мотивацію через те, що у вас не одразу щось виходить, але це нормально у будь-якій сфері у будь-якої людини.

Програмувати непросто, і навчання програмуванню, швидше за все, вимагатиме від вас мислити так, як ви ніколи раніше не мислили. Вам може знадобитися час, щоб змиритися з тим фактом, що написання коду не є вродженим умінням, і що ви робитимете помилки.

Якщо ви відчуваєте, що застрягли, зрозумійте, що це є частиною процесу навчання. Прийміть це!

Порада № 3: Знайдіть час для практики

Багато програмістів-початківців занадто швидко просуваються за матеріалами, не приділяючи час практиці. Важливо проводити час з новою концепцією, щоб ви могли зберегти те, чого навчилися, і застосувати це при переході до більш складних концепцій.

Тут навчання програмуванню можна порівняти з вивченням іноземних мов — потрібно багато практики, щоб почати говорити.

Звичайно, неприємно продовжувати освоювати основи мови, коли дуже хочеться розпочати спілкування. Ще неприємніше, коли ви оточені людьми, які вільно розмовляють іноземною мовою, а ви поки що цього не можете. Але чим більше ви розмовляєте, тим вільніше ви це робите.

Те саме стосується і навчання програмування — чим більше ви практикуєтеся, тим вільніше ви пишете код.

Порада № 4: Огляньтеся на все, чого ви досягли

Можна легко зациклитися на всьому, що ще належить вивчити, і випустити з уваги все, що вже було вивчено.

Змініть погляд на свій прогрес: подумайте про те, наскільки далеко ви просунулися, скільки роботи проробили, як багато встигли вивчити і чого вже навчилися.

Зробіть крок назад та подивіться на те, що ви зробили.

Перегляньте свої домашні завдання, матеріали уроків, свій GitHub, зрештою, і використовуйте це як приклад свого прогресу, а не того, як далеко ще йти.

Порада № 5: Робіть потроху щодня

Можливо, буде корисно встановити таймер на короткий час. Програмуйте циклами по 20-30 хвилин.

Не думайте, що вам потрібно виконувати безліч вправ щодня або проводити весь день за комп'ютером. Просто поставте перед собою невелику досяжну мету. Може півгодини, може, 15 хвилин. Робіть перерви та відпочивайте.

Це запобігатиме вигорянню та виробить звичку працювати потроху, але щодня, і не кидати навчання.

Порада № 6: Зробіть перерву

Іноді нам усім просто потрібно зробити невелику перерву, щоб провітрити голову.

Займіться іншими справами, які вам подобаються, відволікайтеся від навчання: прогуляйтеся, послухайте музику, перегляньте серіал, поспілкуйтеся з друзями та повертайтеся.

Ви повернетеся з новими силами та з вирішенням проблеми.

Порада № 7: Перемкніть увагу

Альтернативою перерви є перемикання на інше завдання.

Тут можна навести приклад, який знайомий багатьом із нас — те, як студенти відповідають на екзаменаційний квиток. Якщо ви не знаєте відповідь на перше запитання, ви, швидше за все, не битиметеся на ньому весь іспит, а перейдете до того питання, відповідь на яке ви знаєте.

Так що знизьте планку і спробуйте виконати легше завдання.

Перемкніть увагу з проблеми і створіть інший проєкт, хоч би яким маленьким він здавався. Або виконайте ваше улюблене завдання, яке виконується легко, і ця невелика перемога принесе більше мотивації та сили повернутися до роботи.

Ми сподіваємося, що вам допоможуть ці поради. Через такі ж складнощі пройшли багато фахівців, і у кожного є власний рецепт подолання кризи (до речі, розпитайте друзів про їх способи боротьби з прокрастинацією), але пам'ятайте, важливо зберігати мотивацію і не кидати навчання.


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії IT, програмування, розробка