Ландшафтний дизайнер. В яких програмах працює

Ландшафтний дизайнер. В яких програмах працює

Серед безлічі програмного забезпечення важко зорієнтуватися, з чого почати або що обрати для більш професійної роботи. Розглянемо софт для новачків та просунутих.

Щоб спланувати розташування зелені та об'єктів на прибудинковій території, необов'язково малювати план місцевості від руки. Набагато детальніший і якісніший проєкт можна створити за допомогою спеціального софта - і для цього навіть не потрібно бути професіоналом.

Якщо ви початківець, то починайте з цих програм:

  • Realtime Landscaping Architect
  • Punch! Home & Landscape Design
  • 3D Home Architect Design Suite Deluxe

Для просунутих рекомендуємо ці: 

  • SketchUp
  • Pro Landscape
  • Autodesk 3Ds Max

Розглянемо трохи детальніше кожну. Почнемо з софту для початківців:

Realtime Landscaping Architect

Мова: англійська

Ліцензія: платна, є пробна версія

Одна з найкращих програм для ландшафтного дизайну в 3д. Дає можливість створювати як професійні креслення, так і просто скласти детальний план ділянки з примітками, списком рослин. Доступний імпорт фотографій, таблиць Excel і документів Word. У базі - понад 1 600 елементів, включно з садовими меблями, освітленням та аксесуарами.

Punch! Home & Landscape Design

Мова: англійська

Ліцензія: платна

Серія програм для проєктування ландшафтного дизайну від американських розробників Punch! містить у собі 4 версії: Architectural, Essentials, Professionals і Studio. Будь-яка з них спрямована на проєктування як будинків, так і зовнішньої території, проте Essentials зосереджена саме на ділянках.

Програма платна (від 50 доларів) і англійською мовою, але розібратися в інтерфейсі зможе й аматор. Кожна версія продубльована для Windows і Mac, додатково можна купити електронний підручник.

Marshalls Garden Visualiser

Мова: англійська

Ліцензія: безкоштовна

Ще один англомовний, але зручний онлайн-планувальник, що не потребує скачування та встановлення на комп'ютер - проєкт можна зробити просто в браузері. Інтерфейс простий, у ньому легко розібратися, а всі категорії доповнені картинками.

Сервіс дає змогу створити швидкий проєкт, який містить: розміщення будинку, господарських будівель, альтанок; розташування доріжок і вибір мощення; план посадки рослин; двомірний і тривимірний перегляд креслень.

Планувальник не призначений для професіоналів, тому підсумковий результат зберігається у вигляді скріншота. Дизайнерам функціоналу буде явно недостатньо, а ось для любителів, які хочуть швидко і легко створити наочну схему території, сервіс підійде і порадує своєю простотою.

Тепер програми для просунутих:

SketchUp

Мова: англійська, є вбудований перекладач

Ліцензія: платна, є безкоштовна версія для приватного користування

Утиліта SketchUp - один з основних інструментів архітекторів і дизайнерів. Новачкові розібратися буде досить важко, оскільки ПЗ розраховане на професіоналів, але зате воно дає величезний простір для творчості і всі необхідні інструменти. До нього додаються навчальні відео та інструкції, які спростять освоєння конструктора.

За допомогою Google SketchUp можна створювати високоточні моделі будівель і прилеглих територій, візуалізувати креслення, планувати витрати матеріалів. Якщо вам потрібна тільки проста схема ділянки, сенсу використовувати для такого невеликого завдання цю утиліту немає. В основному вона призначена для комплексних проєктів.

Pro Landscape

Мова: англійська, іспанська

Ліцензія: платна десктоп-версія, частково безкоштовний додаток

Ця програма для ландшафтного дизайну садової ділянки - повноцінне професійне рішення від іспанських розробників. Утиліта дає змогу створювати детальні креслення, робити рендеринг підсумкового проєкту, переглядати план у режимі денного та нічного освітлення.

Autodesk 3Ds Max

Мова: англійська, російська

Ліцензія: платна, є безкоштовна пробна версія

Як і Google SketchUp, 3Ds Max не призначений безпосередньо для ландшафтного проєктування, але його функціонал цілком дозволяє це зробити. Софт дає змогу проєктувати будь-які будівлі, об'єкти та ландшафти, відмальовувати об'єкти вручну, а також створювати реалістичні рендеринги. Ним користуються професійні архітектори, дизайнери та розробники ігор.

Для використання 3Ds Max знадобиться потужний комп'ютер, а рендеринг займає багато часу — великі проєкти можуть конвертуватися протягом кількох годин. Є вбудована бібліотека рослин, але частина з них платна.

Якщо не знаєте з чого почати — почніть з навчання під наглядом професіоналів на курсі ландшафтного дизайну.


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Дизайн інтер'єру, архітектура, декор