Кар'єрні консультації — коли це гарна ідея

Кар'єрні консультації — коли це гарна ідея

Ханна Янкіна, Head of Recruitment в Proxet, розповідає, чому кар'єрне консультування може бути корисним і як воно може допомогти зробити осмислений крок у твоєму професійному розвитку. І навпаки — кому кар'єрне консультування не допоможе.

Це стаття з нашого блогу, в якому ми пишемо про IT, програмування, тестування, менеджмент та маркетинг. 

Вже декілька років я займаюсь кар'єрними консультаціями. Хоча цю роботу я обожнюю, декому вимушено відмовляю співпраці після першої сесії.

Бо попри бажання знаю, що не зможу допомогти.

Запит від таких людей завжди схожий: «Мені обіцяли/гарантували, що я знайду роботу в цій країні/після навчання/коли Меркурій вийде з ретроградного дому. І ошукали. Чи ви гарантуете, що мене візьмуть на нову роботу?».

Я знаю, що за декілька зустрічей не навчу людину брати відповідальність за своє життя на себе, і єдине, що рекомендую в таких випадках, — психотерапію.

Ті ж, з ким ми починаємо працювати, не завжди отримують саме ту роботу, про яку думали на початку. Вони знаходять себе у різних справах, але їх об’єднує спокійне прийняття відповідальності за своє життя на себе. Для таких людей їх успіх — це їх заслуга, а їхні невдачі — це досвід.

Більшість людей знає, що їм потрібно для досягнення мети, але патерн навченої безпомічності іноді укоріняється настільки глибоко, що без зовнішньої підтримки дуже складно, ризикуючи стабільністю, робити щось нове.

Робота з кар’єрним консультанотом в таких випадках теж пов'язана з тягарем відповідальності, тільки в цих розмовах народжується впевненість у власних ідеях, а не порадах чи обіцянках від когось.

Інший приклад плідної співпраці з консультантом — це пошук конкретної інформації про ринок праці в якійсь країні, оформлення резюме, лінкедину, підготовки до співбесіди.

В моїй практиці була клієнтка — жінка, яка після початку повномасштабної війни переїхала до Франції і нещодавно закінчила курси програмування.

Записалась до мене, щоб дізнатись як знайти роботу в ІТ в своєму місті. З понурим, сумним обличчям вона розповідала, як була найкращою студенткою на курсі. Що їй навчання не давалось легко, але вона перероблювала кожне ДЗ, поки викладач не ставив «Відмінно».

В розмові я згадала, що люблю готувати, і жінка розквітла — до кінця сесії розповідала мені про тісто саблє та еклери. Я слухала. В кінці вона підсумувала: «Так, ну оскільки без вільної французької тут роботу в ІТ не знайти, поки вчу, можу продавати тістечка для експатів. Напевно, варто зробити гарний рекламний сайт для цього. Я ж чудово це вмію».

Жодного питання вона не задала, але пішла дуже вдячна за «відповіді».

Інший приклад клієнтів — це поціновувачі дедлайнів.

З такими запитами робота зазвичай така: на першій зустрічі клієнт вирішує, що для того, щоб знайти роботу, йому потрібна вільна англійська (таке відкриття дуже популярне). Але задача вивчити англійську, складна і не ділиться на частини. Домовляємось на зустріч за тиждень з домашнім завданням — знайти курси, школи, репетиторів і т.д. Обираємо найкращий варіант і резервуємо зустріч за декілька місяців для першої проби співбесіди ангійською і написання резюме.

Моя робота часто нагадує мені мою ж співпрацю з тренером з плавання.

Свою мету я обрала сама, бюджет на тренування, кількість часу, що можу приділити на спорт — теж. І здавалося б, навіщо цей тренер потрібний — плавати я вже вмію, басейн відкритий щодня, але варто йому піти у відпустку, як обставини через які я не можу піти на заннятя, з’являються дуже часто.

Кому є сенс йти на кар'єрну консультацію

Отже співпраця з кар’єрним консультантом для вас, якщо:

  • Ви знаєто що ви хочете в роботі, але не знаєте як цього досягнути

  • Вам потрібна допомога з поділом великої задачі на меньші кроки

  • Ви не розумієте робочу культуру країни, до якої переїхали

  • Ви знаєте, що вам подобається робити, але не знаєте, як на цьому заробляти

Але для вас це будуть викинуті гроші, якщо

  • Ви взагалі не знаєте, що ви хочете від роботи і що вас цікавить. З цим допоможе психотерапія

  • Ви розраховуєте на гарантію успіху, бо заплатили


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Профорієнтація