Визначено особливості застосування спрощення «процедура випуску за місцезнаходженням»

Визначено особливості застосування спрощення «процедура випуску за місцезнаходженням»

У сфері митного регулювання нещодавно відбулася чергова подія — Мінфін затвердив та оприлюднив наказ про особливості виконання митних формальностей під час застосування митного спрощення «процедура випуску за місцезнаходженням»*.

Чому цей наказ може бути цікавим для бізнесу який займається ЗЕД?

Цей наказ регулює застосування цього спрощення по наступних варіантах ввезення / вивезення товарів компаніями, які мають відповідну авторизацію:

  • ввезення за попередньою митною декларацією;
  • ввезення на умовах Конвенції про процедуру спільного транзиту (по Т1);
  • вивезення за митною декларацією (експорт, реекспорт, тимчасове вивезення або переробка за межами митної території);
  • вивезення на умовах Конвенції про процедуру спільного транзиту (по Т1 після оформлення митної декларації).

Згідно із законодавством варіанти 2 та 4 вимагатимуть наявності авторизацій на транзитні спрощення «авторизований вантажоодержувач» та «авторизований вантажовідправник», а утримувач авторизації «процедура випуску за місцезнаходженням», для отримання або відправлення своїх товарів, може використовувати об'єкт іншого підприємства, яке є авторизованим вантажоодержувачем та/або вантажовідправником.

Також не слід забувати про спрощення «загальна гарантія» та «пломби спеціального типу» залежно від напрямку та структури операцій. Отримання та застосування саме певного набору спрощень нададуть більш бажаний бізнес-ефект.

Зазначаємо, що для кожного з варіантів передбачений окремий порядок дій при надходженні / відправленні товарів, в тому числі: обмін повідомленнями, пломбування, тимчасове зберігання перед поміщенням в режим та відповідне застосування заходів гарантування. У наказі змінено процедуру створення та використання так званої «зони митного контролю», де безпосередньо будуть знаходиться «митні» вантажі.

*Наказ Мінфіну України від 29.06.2023 № 355 «Про затвердження Особливостей виконання митних формальностей під час застосування спрощення “процедура випуску за місцезнаходженням” та внесення змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України».

Практичне застосування норм дії наказу набуває чинності з 18 жовтня 2023 року.

Залишайте заявку щодо митних спрощень


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Новини Бізнес планування, аналітика Логістика, митниця, ЗЕД