Найдовше слово vs Вирази, які вигадав Шекспір — цікаві факти про англійську мову

Найдовше слово vs Вирази, які вигадав Шекспір — цікаві факти про англійську мову

Усі переважно починають вивчати англійську ще в шкільний період. Проте чи знаємо ми щось більше, ніж просто граматичні правила та лексику? Чим англійська може здивувати?

Цей матеріал допоможе дізнатися більше цікавих фактів про англійську мову, які й здивують, і допоможуть вивчити нові слова, і загалом пізнати іноземну мову на новому рівні.

Що ви не знали про англійську мову?

Почнімо з того, що у світі, де загальна кількість людей складає майже 8 мільярдів, англійською говорить приблизно 1,35 мільярда осіб. Для більшості ця мова не є рідною, проте є основною мовою спілкування у сфері освіти, бізнесу, культури та мистецтва, туризмі, науці та навіть політиці. Тому напрямок розмовної англійської є чи не найбільш жаданим серед тих, хто вивчає мову.

Однак, англійська стала настільки поширеною, що в деяких країнах є певні обмеження на використання цієї мови, наприклад, у державній комунікації. Зокрема, у 2023 році в Італії почали шукати способи, як обмежити вплив іноземних мов і зберегти італійську, в результаті чого зʼявилася пропозиція накладати штрафи за використання англійської в офіційному спілкуванні. 

В Україні ж, навпаки, людей заохочують вивчати англійську для того, аби стати ближчими до світу. Ситуація дійсно змінюється: все більше українців досягають високих мовних рівнів, а в професійному чи навіть щоденному спілкуванні поширюються англіцизми. 

А от чи є в англійській мові слова українського походження? Так, є. Це, зокрема, такі:

    • gley — своєрідна глина, яку дослідив і назвав український ґрунтознавець Висоцький. Слово швидко поширилося у науковому світі й зараз його можна знайти в англомовних словниках;
  • gotchies — одна з назв спідньої білизни, яка поширена серед англомовних жителів Канади, часто використовується у рекламі;
  • cossack — перекладається як «козак», походження якого словники визначають з української, але і водночас не виключають впливу тюркських мов. 

Перевірити значення та походження ви можете в іноземних словниках — Collins, Merriam Webster чи Urban Dictionary. Як й інші слова, що прийшли в англійську з українських власних назв, тобто gopak, bandura, hetman, hryvnia, borscht, varenyky тощо.

Яке найдовше слово в англійській?

Pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis — саме це слово вважається найдовшим в англійській. Що ми про нього знаємо:

  • позначає хворобу легенів, спричинену вдиханням вулканічного пилу;
  • створене штучно президентом Національної ліги головоломок Евереттом Смітом;
  • складається з 45 літер.

Одразу за ним одними з найдовших вважаються також такі слова:

  • медичний термін Pseudopseudohypoparathyroidism /ˌsjuː.dəʊˌsjuː.dəʊˌhaɪ.pəʊ.pæɹ.əˈθaɪ.ɹɔɪd.ɪzəm/, що позначає рідкісне спадкове захворювання — 30 літер;
  • Floccinaucinihilipilification /ˌflɒk.sɪ.nɔː.sɪ.nɪ.hɪl.ɪ.pɪl.ɪ.fɪˈkeɪ.ʃən/ означає щось непотрібне, або те, що не має цінності. Саме слово також не має практичного значення і майже ніколи не використовується — 29 літер;
  • Antidisestablishmentarianism /ˌæn.ti.dɪs.ɪˌstæb.lɪʃ.mənˈteə.ri.ə.nɪ.zəm/ — релігійний та політичний термін, який означає опозиційну думку до твердження, що між державою та церквою не має бути офіційних відносин — 28 літер.

Вигадані слова англійської мови

Багато слів утворюються природним шляхом, тобто зароджуються, поширюються та видозмінюються у народі, а згодом потрапляють у словники. Проте ви, мабуть, чули, що слово «мрія» в українській мові зʼявилося завдяки Михайлові Старицькому, як і «майбутнє», «привабливий», «темрява» та інші. Леся Українка, наприклад, вигадала «промінь», а Олена Пчілка — «мистецтво».

Так і в англійській мові багато слів приписують Шекспіру. Вперше вони зустрічаються у його творах і зберігаються у мовленні до нашого часу. Це, зокрема, такі добре відомі слова, як:

  • lonely — самотній;
  • bandit — бандит;
  • elbow — лікоть;
  • critic — критик.

Також Шекспір надав нового значення словам, додавши до них префікс un-. Наприклад, uncomfortable — незручний, undress — роздягати, unreal — нереальний. 

Є ще й вирази, які вперше зʼявилися у Шекспіра й досі використовуються у мовленні:

  • love is blind — любов сліпа;
  • cruel to be kind — робити боляче заради добра;
  • dogs of war — жахи війни.

А от яке слово англійської мови найстаріше? Дослідження виникнення та етимології слів надзвичайно складні, а передусім тим, що збережених до нашого часу джерел дуже мало, а інколи й взагалі не існує. 

Однак є певні методики, завдяки яким науковці визначили, що одними з найдавніших слів в англійській мові є займенники we, I, числівники one, two, three, а також mother, hand, fire та black

Однак, є ще одне слово, яке походить з давньоанглійської й до сьогодні зберігає значення, як і багато століть тому. Це town, яке перекладається як «місто». 

Ще більше фактів про англійську мову

Не здивували попередні факти? Тоді тримайте ширший перелік того, що може зацікавити чи навіть здивувати вас!

  1. Найбільше значень в англійській має слово set, кілька десятків з них є основними та ще сотні значень варіюються залежно від контексту.
  2. Одна з найскладніших скоромовок — The sixth sick sheik’s sixth sheep’s sick, вона перекладається як «Шоста хвора вівця шостого хворого шейха».
  3. Речення The quick brown fox jumps over the lazy dog, тобто «Швидка бура лисиця перескакує через ледачого пса», містить усі букви алфавіту.
  4. Лише два сучасні слова англійської мови закінчуються на суфікс -gry — angry та hungry.
  5. Англійське слово goodbye означає ​​God be with you, тобто «Нехай Господь буде з вами». 

Так, англійська може бути часом складною, вимагати багато вашої уваги, але точно ніколи не нудною! Чим більше ви про неї знаєте, тим більше занурюєтеся у її контекст та наближаєтеся до найвищих рівнів. 

А дізнатися, наскільки добре ви володієте англійською на цей момент, можна, пройшовши онлайн-тест. Це займе не так багато часу, але дасть розуміння того, над чим ще варто попрацювати, і який курс обрати для подальшого навчання.  

Вдосконалюйте англійську разом з професійними викладачами Grade Education Centre! 


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Мовні курси Онлайн курси