У дитини з'явилася залежність від гаджетів: що робити?

У дитини з'явилася залежність від гаджетів: що робити?

Стаття розглядає вплив гаджетів на розвиток дітей. Звертає увагу на важливість живого спілкування та встановлення правил користування гаджетами.

Представити світ без смартфонів і мобільного інтернету вже неможливо. Телефон більше не використовується виключно як засіб зв'язку.

За його допомогою люди працюють, вчаться, назначають зустрічі, відпочивають і займаються спортом. Використання гаджетів має і плюси, і мінуси, і вони стосуються підлітків. Але якщо смартфон став замінювати життя, це однозначно проблема, яку потрібно вирішувати.

Яку роль смартфон відіграє в житті дитини

Будь-яка залежність є симптомом якоїсь глибокої проблеми. Якщо ви хочете допомогти підлітку подолати її, спочатку потрібно зрозуміти, яку саме роль гаджети відіграють в його житті. Планшет або мобільний телефон може заспокоювати, знижувати тривогу, бути засобом спілкування, відволікати від негативних думок, допомагати в подоланні депресії. Часто діти «зависають» у телефоні, щоб заглушити сильні емоції або уникнути переживань, оскільки вони не можуть визначити, що вони відчувають. Смартфон допомагає їм миттєво позбавитися від негативних емоцій.

Чи може надмірне використання смартфона перерости в залежність?

Нова версія Міжнародного класифікатора хвороб містить діагноз «Геймінгова залежність». Спеціаліст може поставити його пацієнту при наявності таких особливостей:

  • порушений контроль над онлайн або офлайн-грою; відсутня соціальна активність; захоплення і повсякденні справи відійшли на другий план; час та частота гри збільшуються; шкідлива поведінка гравця не змінюється тривалий час — від 12 місяців. Тільки при наявності таких критеріїв можна говорити про залежність, а не просто про захоплення гаджетами.

Як телефон змінює дитячий мозок

Зазвичай діти починають проводити багато часу перед екраном, оскільки копіюють поведінку своїх батьків. Багато дорослих не помічають, як довго вони сидять перед телевізором, комп'ютером або телефоном. Чим менше мама і тато використовують гаджети, тим менше ними користується їхній нащадок. Спеціалісти відзначають, що краще відкласти момент знайомства дитини з будь-яким екраном. Мінімальний вік — 2 роки. Під час одного з досліджень експерти виявили, що структура головного мозку малюка краще розвивається, якщо він проводить мало часу за гаджетами. Батьки повинні взяти на себе відповідальність і чітко контролювати час, проведений дитиною перед екраном. Доведено, що діти після тривалого «сидіння» в телефоні або планшеті проявляють усі симптоми СДВГ. Вони перестають утримувати увагу і не можуть сконцентруватися на чому-небудь. Необхідно не забувати, що мова малюка інтенсивно розвивається з 1,5 до 3 років. І в цей період дуже важливо активно спілкуватися з дитиною, а не садити її перед телевізором або комп'ютером.

Саме живе спілкування відіграє ключову роль у розвитку мови. Покращити комунікативні та мовленнєві навички за допомогою екранів неможливо.

Що робити, якщо у дитини інтернет-залежність

Для подолання залежності від гаджета у підлітка потрібно ввести правила користування цим пристроєм. Але важливо розуміти, що правила діють лише тоді, коли їх дотримуються всі: мама, тато, брат, сестра. Якщо рідний дорослий не відпускає смартфон з рук, підліток буде справедливо обурюватися і вимагати також видати йому вільне користування телефоном. Якщо ви бажаєте, щоб він проводив мінімум часу перед екраном, слід діяти разом. Такі заходи дають кращий результат, ніж відбирання телефона.

Крім правил, доведеться обдумати систему покарань за їх порушення і систему нагород за їх дотримання. Наприклад, якщо гаджет використовувався чітко за графіком протягом 7 днів, підліток заслужив похід в улюблену піцерію. Такі обмеження корисні також тим, що допомагають формувати вольові процеси.

Чим замінити гаджети

Повністю ізолювати дошкільника чи школяра від сучасних технологій — неправильне рішення. Сучасне життя тісно пов'язане з гаджетами, і це вже не змінити, тому потрібно бути гнучкими, пристосовуватися і вчитися видобувати користь. Багато батьків перетворюють захоплення своєї дитини комп'ютерами у корисне хобі, наприклад, записують її на курси програмування для підлітків.

Негативний вплив гаджета мінімізується, коли дитина знає і дотримується правил їх використання. Наприклад, всім відомо, яку користь приносить вогонь. Але якщо не дотримуватися правил безпеки при його використанні, можна серйозно постраждати. Тому на 100 % заміняти смартфон чи планшет чимось іншим нецільово, потрібно всього лише навчити дитину правильно жити з ним.


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії IT, програмування, розробка Онлайн курси