10 найпоширеніших помилок під час вивчення англійської мови і як їх можна уникнути

10 найпоширеніших помилок під час вивчення англійської мови і як їх можна уникнути

Попри те, що існує безліч можливостей для вивчення англійської мови, багато людей стикаються з численними помилками.

Пропонуємо розглянути найпоширеніші з них, а також дізнатись дієві шляхи подолання труднощів, аби навчання було в рази ефективнішим.

1. Порівнювати англійську з рідною мовою

Звісно, коли ми вирішуємо вивчити нову мову, наш мозок відчуває дискомфорт і намагається знайти схожість між рідною мовою та іноземною. 

Зазвичай, перед тим, як озвучити речення англійською, студенти формують його рідною мовою. Це зовсім не допомагає процесу навчання, тому що мозок встановлює певні межі того, як варто думати й говорити.

Рішення:

Спробуйте думати англійською мовою! Спершу про щось просте, наприклад про ваші почуття: 

  • I am thirsty, 
  • I'm hungry, 
  • I'm cold.

Також ви можете називати англійською предмети, що вас оточують. Таким чином сформується асоціація між річчю та англійським відповідником.

2. Намагатись вивчити всі слова

Запам'ятовування не тотожне навчанню — це щось миттєве і тимчасове. Натомість систематичне навчання вимагає часу, і саме тому воно на довший період залишається у вашій памʼяті. 

Рішення:

Коли ви зустрічаєте незнайомі слова — намагайтеся зрозуміти їхнє значення, використовуйте їх у реченнях. Це набагато ефективніше, ніж запам'ятовування, тому що розвиває осмисленість у процесі навчання. 

3. Боятись робити помилки

Це, мабуть, найпоширеніша помилка всіх, хто вивчає англійську. Як би дивно це не звучало, але говоріння та письмо — це найкращий спосіб покращити свій рівень володіння мовою, проте більшість боїться це робити. 

Рішення:

Ви покращите свою англійську, коли будете постійно її практикувати. Навіть якщо це означає час від часу помилятися. 

Не дозволяйте маленьким труднощам зупинити вас. Намагайтеся вчитися на помилках та обов’язково робити висновки.  

4. Порівнювати себе з іншими людьми

Звісно, цілком природно прагнути взаємодії з іншими учнями та розуміти, як ваш прогрес порівнюється з їхнім, але кожен навчається у власному темпі, використовуючи те, що працює саме для нього. 

Рішення:

Що ви насправді отримуєте, витрачаючи час на порівняння свого прогресу з прогресом інших людей? Абсолютно нічого!

Памʼятайте, що вивчення англійської — це не змагання, і намагатися порівнювати себе з іншими студентами — безглузде заняття. Рекомендуємо зосередитись на власних силах, відстежувати свій прогрес та памʼятати про мету навчання.

5. Обирати легкі шляхи

Погодьтесь, у наш час люди для всього шукають лайфхаки, які могли б мінімізувати їхні зусилля. Вивчення англійської — не виняток! Часто люди витрачають багато часу, аби знайти «обхід», замість того, щоб витратити цей час на розвʼязання проблеми.

На жаль, якщо ви будете вмикати англійські пісні під час сну, — це не подарує вам чудовий британський акцент, а якщо ви скажете собі «think in English», — це не означатиме, що за кілька тижнів зможете виголосити промову на TED Talks.

Рішення:

Замість того, щоб думати про вивчення мови, як «нудне, але необхідне завдання», насолоджуйтесь процесом.

Нагадайте собі, навіщо ви вивчаєте англійську: отримати нову роботу, розмовляти з іноземними колегами не лише на базові теми, а й спробувати презентувати власний проєкт або просто почуватися більш вільно в англомовній країні.

Думка про те, що вам потрібен «хак», робить вивчення мови нудним і виснажливим — але все має бути навпаки. 

6. Постійно використовувати онлайн-перекладачі

Сервіси для перекладу — чудові продукти штучного інтелекту, але зловживати ними не варто. Безперечно, вони швидкі та інколи навіть дуже корисні, але якщо ви твердо вирішили вивчити англійську мову, відмовтесь від них.

Рішення:

Замість того, щоб шукати переклад окремих слів або фраз, намагайтеся розуміти контекст речення чи тексту в цілому. Це допоможе вам отримувати значення слів і фраз з контексту, а не з перекладача.

Крім того, почніть користуватися словниками або словниковими додатками, щоб дізнаватися, що означає те чи інше слово. Запишіть нову лексику та складіть приклади речень з нею, щоб ви могли відразу бачити, як вона вживається.

7. Зосереджуватись лише на вивченні граматики

Граматика дуже важлива, ніхто не може цього заперечити. Але якщо зосередитися лише на вивченні цього аспекту, ви можете відчути себе перевантаженим.

Рішення:

Замість того, щоб зосереджуватися на граматичних вправах, вам слід спробувати засвоїти граматику через контакт з книгами, статтями, подкастами, щоб ви розуміли й засвоювали граматичні правила з реальних ситуацій.

8. Виділяти замало часу на навчання

Вивчення англійської не можна просто вписати у свій розклад раз на місяць. Якщо ви не виділяєте час щодня або раз на два дні, то ймовірність того, що ви дійсно опануєте англійську мову, набагато нижча.

Рішення:

Якщо ви належите до тих людей, які все записують у своєму календарі, додайте до нього 15-хвилинну практику англійської щоранку о 7:30. Поставте собі нагадування і не забувайте відмічати його щодня.

Якщо ви будете знаходити час для англійської щодня — не обов'язково годину на день, навіть 10 хвилин вистачить, то це просто стане частиною вашої рутини.

9. Ставити недосяжні цілі

Деякі люди ставлять перед собою занадто амбітні та недосяжні цілі. Це може бути щось на кшталт «я хочу вільно розмовляти англійською через 3 місяці» або «я хочу витрачати 3 години щоранку перед роботою на читання Джейн Остін».

Рішення:

Ваша початкова мета не повинна бути грандіозною. Це може бути щось просте, наприклад, «цього тижня я хочу провести 5 розмов з носіями мови», або «я хочу прослухати 5 подкастів і законспектувати їх».

Потім ви можете поставити більшу ціль, яка є вашим загальним завданням, тим, до чого ви прагнете.

10. Зневіритись посеред шляху

Часто ті, хто вивчають англійську мову, з часом втрачають мотивацію, забувають про поставлену мету та розчаровуються у собі.

Вивчення англійської, як і будь-якої іншої мови, може бути схожим на американські гірки.

Рішення:

Варто запамʼятати, що розчарування — це слизька доріжка: якщо ви перестанете намагатися — ви перестанете вдосконалюватися, а почати все спочатку буде набагато складніше.

Вивчення англійської мови варто розглядати як шлях, а не пункт призначення. Це допоможе вам уникнути надмірного розчарування, або принаймні коли ви розчаруєтеся, вам буде простіше спрямувати свої старання у правильне річище.

Памʼятайте, що для успішного навчання необхідно знати свій поточний рівень англійської. А ось перевірити власні знання можна завдяки безплатному онлайн-тесту. Він триває буквально кілька хвилин, але дає розуміння того, над чим ще варто попрацювати.

До слова, у Першому Кембриджському центрі триває набір на курс «Розмовна англійська», де ви зможете значно покращити свій рівень та навчитись щебетати, як native speaker!


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Мовні курси Онлайн курси