Резюме, CV, супровідний лист — як влаштувати себе на співбесіду

Не готові бути відсіяними на першому етапі «знайомства за резюме»? Справте враження! Підготуйте влучне резюме, адже навіть незначні помилки можуть розказати багато про кандидата.

Основні вимоги до резюме

Перегляд резюме займає зазвичай 2-3 хвилини — тому у вас єдиний шанс досягти успіху, коли його читають вперше.

Недоречне фото. Треба пам'ятати, що резюме — це документ! Тут немає місця для селфі або фото з відпочинку /з найкращим другом /з домашнім улюбленцем. Фото має бути діловим.

Також варто звернути увагу на свій обліковий запис в LinkedIn — очевидно, що там не місце для пляжних фотографій, але, крім того, добре потурбуватися про те, щоб профіль виглядав гідно.

Опис попереднього досвіду. Дуже часто, крім назви компанії та посади в резюме не знайти, більш нічого. Чим керується кандидат не зрозуміло. Лінь? Впевненість, що можна буде все розказати на співбесіді? Але аналіз вашого резюме вже почався!

Роботодавця цікавлять спеціальні навички: написання чи редагування текстів, створення макетів друкованої продукції, верстка, програмування тощо. Саме на них варто звернути увагу роботодавця — на ті знання та вміння, які вирізняють вас серед інших кандидатів.

Конкретика. А от загальні фрази про комунікабельність та стресостійкість можна й не писати. Краще коротко вкажіть якості, які найточніше визначають вас. Тут вам може бути у пригоді опис вакансії, проаналізувавши його, ви самі розумієте, які якості допоможуть вам у роботі.

Опису посадових обов'язків це теж стосується. Навіть якщо ваш професійний досвід багатогранний та об'ємний, постарайтеся уникати великих абзаців та довгих речень. Використовуйте марковані списки з чіткими формулюваннями. Пам'ятайте, що основна функція резюме — привернути увагу до вашої кандидатури.

❌ Необхідно бути гранично конкретним у виборі формулювань не слід писати:

  • займався навчанням;
  • допомагав зменшити помилки;
  • швидко засвоюю нові знання.

✅ Слід писати:

  • навчив двох нових працівників;
  • скоротив помилки на __%, ніж заощадив фірмі ___ тис. у.о.;
  • освоїв нові процедури у рекордно короткий термін — за два тижні.

❌ Не будьте багатослівними та уникайте пасивних форм, не слід писати:

  • відповідав за виконання...
  • знаходив застосування наступних можливостей...
  • відповідав за...

✅ Слід писати:

  • виконав...
  • ефективно використав...
  • відповідав за...

❌ Концентруйте увагу на ваших досягненнях, не слід писати:

  • пропрацював там три роки;
  • виконував додаткову роботу.

✅ Слід писати:

  • отримав підвищення на посаді та два підвищення оплати;
  • завжди виконував роботу у строк.

Фільтр інформації. У резюме не варто наводити повний перелік усіх семінарів та курсів, які ви відвідали. Графа «Освіта» має містити ту інформацію, яка має безпосереднє відношення до вашої кар'єри та бажаної посади. Фахівцям з підбору персоналу зовсім не потрібно читати про всі випробувані вами майстер-класи з рукоділля, коли ви подаєтеся на вакансію фармацевта. Список відвідуваних вами освітніх заходів має бути сформований таким чином, щоб залишити там найцінніші з професійного погляду пункти. Помістіть вище за списком, курси, які відповідають посаді, на яку ви претендуєте.

Вибірковість. Інформацію для резюме слід відбирати, виходячи з його цілей. Іншими словами, в резюме варто включити опис саме тих аспектів вашого досвіду, які є значущими для позиції, на яку ви претендуєте. 

Наприклад, якщо ви займалися науковою роботою та одночасно консультуванням, у резюме, спрямованому на отримання роботи в галузі комерції, не варто описувати ваші наукові досягнення та наводити список ваших наукових праць — краще перерахувати ті конкретні навички та знання, які ви отримали у процесі консультаційної діяльності.

Правопис. Нехтувати ним безперечно не варто! Тут виникають питання: у вас проблеми з писемністю, або з уважністю? В обох випадках — це проблема.

Вдале резюме може бути приводом для інтерв'ю, тобто особистої зустрічі з роботодавцем або його представником. Ваша мета — домогтися, щоб читач захотів зустрітися з вами особисто.

Основні блоки резюме

Контактні дані:

  • Ваше ім'я, адресу, номер телефону.
  • Коротке CV: опис, на отримання якоїсь посади ви претендуєте й чому.
  • Трудовий досвід у зворотному хронологічному порядку (спочатку вказується останнє місце роботи). Ця частина є основною. Вкажіть дати початку роботи, найменування компанії, назву посади (їх може бути кілька, якщо ваша кар'єра успішно розвивалася), коротко опишіть посадові обов'язки та виробничі досягнення, якщо вони у вас були. 
  • Освіта (що більше пройшло часу після закінчення навчального закладу, тим менше місця цей пункт повинен займати в резюме; для випускників та студентів слід поміщати його перед попереднім, тому що досвід роботи, якщо і є, він менш значний. Можна повідомити про нагороди, підкреслити вивчені дисципліни, які відповідають вашій меті).
  • Додаткова інформація: володіння іноземними мовами та особливі навички, членство у професійних організаціях тощо. Хобі слід згадувати лише в тому випадку, якщо воно тісно пов'язане з бажаною роботою.
  • Вкажіть на можливість надання рекомендацій.

Резюме іншою мовою

Воно буде вам необхідним (найчастіше англійською), якщо знання мови — обов'язкова вимога вакансії та ви відповідаєте цій вимозі, або коли вас цікавлять позиції в закордонних компаніях. Навіть якщо це не англійська, про всяк випадок, має сенс підготувати й англомовну версію.

Структурованість інформації, як смислова, так і хронологічна, допоможе рекрутеру швидше розібратися, з ким він має справу, що особливо важливо на етапі відбору резюме, коли на кандидата витрачається всього кілька хвилин, і ні в кого не виникне бажання петляти у вашій заплутаній історії, якщо поруч лежить CV з акуратно виділеними розділами, де все «розставлено по поличках».

Різниця між резюме та CV

«Резюме» — це короткий опис трудової діяльності із зазначенням вашої освіти, призначений для того, щоб підкреслити ваш досвід роботи та набуті навички та здібності. У той час, як «CV» — це перерахування кожної роботи, з якою ви стикалися у процесі трудової діяльності, та вказівка кожної спеціальності, яку ви отримали у результаті навчання.

Багато претендентів поняття не мають, що хочуть побачити менеджери з персоналу в резюме та CV кандидатів на вакантну посаду. У CV на перше місце необхідно винести розділ «Освіта», де слід вказати назву вищого навчального закладу та період навчання. Потім слідує розділ «Досвід роботи». Тут, як правило, необхідно перерахувати кожне місце роботи, починаючи з початку трудової діяльності та закінчуючи сьогоденням. Цей розділ — простий перелік підприємств, перерахування посад, обов'язків із зазначенням точних дат переходу з роботи на іншу. І навпаки, під час складання резюме ви не зобов'язані вказувати кожну роботу, з якою вам довелося стикатися після закінчення інституту.

У CV не заведено використовувати виділення, маркування, похилий шрифт тощо. У резюме ж навпаки рекомендується виділяти кожне досягнення на певній посаді, підкреслювати здібності, які допомогли досягти успіху на тій чи іншій роботі. Ще одна відмінна риса CV — використання особистих займенників першої особи при перерахуванні обов'язків.

Також у CV не варто вказувати особисту інформацію: сімейний стан, національність тощо.

Не забудьте, що резюме має на увазі не просто перерахування виконуваних раніше обов'язків, а вказує на конкретні досягнення, результати попередньої робочої діяльності.

Хороше резюме дозволяє роботодавцю за лічені хвилини оцінити кандидата, з'ясувавши, чи він підходить на вакантну посаду. CV, як правило, такої можливості не дає.

Супровідний лист 

Чому супровідний лист або, як ще його називають — сover letter, такий важливий?

Сьогодні рекрутери можуть отримувати сотні однакових (малоінформативних) резюме — головна мета здобувача — виділитись серед усіх та привернути увагу саме до свого. Супровідний лист значно підвищить ваші шанси потрапити на співбесіду в компанію.

Зацікавленість та бажання працювати саме у їх компанії — ось, що хочуть бачити роботодавці!

Правила написання cover letter:

❌ У жодному разі не дублюйте інформацію з резюме! Не розповідайте про своє особисте життя і не ставити запитання роботодавцю.

✅Основні складові листа:

  • привітання;
  • коротка презентація себе як професіонала (посада, минулий досвід та досягнення);
  • пояснення, чим ви можете бути корисні компанії

P.S. Стислість — сестра таланту 😉

❗️ Об’єм супровідного листа — половина А4, чи менше.

Вдале складене резюме стане вашим пропускним квитком у наступні етапи відбору. Тому його підготовці має бути приділено ретельну увагу, оскільки саме після вивчення резюме роботодавець вирішує, чи варто йому переходити до більш конкретного вивчення даної кандидатури. 


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії HR, менеджер з персоналу, рекрутинг Управління персоналом, адаптація та розвиток