Маловідомі звичаї та традиції святкування Різдва в англомовних країнах

Маловідомі звичаї та традиції святкування Різдва в англомовних країнах

Різдво — час радості, єднання та величезної кількості унікальних звичаїв, що відображають культурне розмаїття англомовних країн. Що готують на Святвечір у Канаді? Які колядки вчать лондонські діти? Яким подарункам віддають перевагу у США?

Якщо ви плануєте вивчати або вже покращуєте свою англійську, то варто дізнатись про особливості святкування Різдва, адже саме так можна краще пізнати культуру англомовних країн. 

Крім того, освітній процес буде ефективнішим, якщо ви знатимете свій рівень володіння англійською мовою. Визначити його можна за допомогою безплатного онлайн-тесту на сайті Першого Кембриджського центру. 

Підготовка до свята

Атмосферу новорічних свят передусім створюють гірлянди, вогники, іграшки та різноманітні прикраси. Мабуть, ви помітили, як в американських новорічних фільмах усі будинки, ніби всипані кольоровими вогнями.

Власне, це одна з традицій святкування Різдва у США. Наприклад, майже в кожному місті встановлюється велика ялинка з різдвяними прикрасами, а багато американців люблять прикрашати фасад свого будинку яскравими вогнями й навіть статуями.

Що варто купити, щоб прикрасити будинок як американці?

  • Christmas Tree

Whether real or artificial, the Christmas tree is a staple — Різдвяна ялинка — жива чи штучна — є основним елементом декору.

  • Ornaments

Decorate your house with traditional bulbs, personalized ornaments, and themed decorations — Прикрасьте свій будинок традиційними лампочками, індивідуальними орнаментами та тематичними прикрасами.

  • Lights

Consider icicle lights, net lights, or even smart lights that you can control with your phone — Подумайте про вогні у формі бурульок, сітчасті гірлянди чи навіть розумні ліхтарі, якими можна керувати за допомогою телефону.

  • Wreaths

Hang a wreath on your front door or in every room — Повісьте вінок на вхідні двері або у кожній кімнаті.

  • Stockings

Personal stockings for each family member are often hung near the Christmas tree or fireplace — Індивідуальні панчохи для кожного члена сім'ї часто вішають біля ялинки або каміна.

  • Outdoor Decorations

Consider adding outdoor decorations like inflatable figures, light-up reindeer, or pathway lights — Подумайте про те, щоб додати прикраси ззовні будинку, такі як надувні фігури, світильники-олені або ліхтарі на доріжках.

  • Table Decorations

Dress up your dining table with festive tablecloths, napkin rings, and centerpieces — Прикрасьте обідній стіл святковими скатертинами, кільцями для серветок і декоративними елементами.

  • Advent Calendar

Count down the days until Christmas with an advent calendar. You can find traditional calendars with small doors or more modern versions with pockets — Відраховуйте дні до Різдва за допомогою адвент-календаря. Ви можете знайти традиційні календарі з маленькими дверцятами або більш сучасні версії з кишеньками.

Різдвяна вечеря в англомовних країнах

Звичайно, жодне свято не обходиться без традиційних страв і напоїв. Різдвяна вечеря — головна трапеза на Різдво, яка розпочинається, на диво, в обідній час.

Що ж готують на вечерю в англомовних країнах?

  • Roast turkey — смажена індичка.
  • Brussel sprouts — брюссельська капуста.
  • Stuffing — фарш.
  • Roast potatoes — смажена картопля.
  • Cranberry sauce — соус з журавлини.
  • Tiny sausages wrapped in bacon (known as pigs in blankets) — крихітні ковбаски, загорнуті у бекон також відомі як «поросята в ковдрі».
  • Lashings of hot gravy — порція гарячої підливи.

For dessert, there are Christmas cake (usually a chocolate sponge cake with different fillings) and Christmas pudding with nuts, cherries, and raisins — На десерт — різдвяний пиріг (зазвичай це шоколадний бісквіт з різними начинками) і різдвяний пудинг з горіхами, вишнями та родзинками. 

Традиційно всередину пудингу ховали шість пенсів, які приносили удачу тому, хто їх знаходив.

А що після вечері?

Католицькі громади відвідують опівнічну месу на Святвечір, і ця церковна служба зазвичай жвавіша, ніж інші протягом року, оскільки на неї приходять навіть ті, хто не відвідує церкву регулярно. 

  • Meanwhile, in some southern parts of the United States, people light «luminarias» or candles that are placed alongside roads to «light the way» for Mary and Joseph — Тим часом у деяких південних частинах США люди запалюють «люмінарії» або свічки, які ставлять обабіч доріг, щоб «освітити шлях» Марії та Йосипу.

Ну і, звісно, не забуваймо про подарунки! Зазвичай ця традиція починає свою дію вранці 26 грудня, одразу після Святвечора.

  • In English-speaking countries, giving New Year's cards and gifts to friends and acquaintances is customary — В англомовних країнах заведено дарувати друзям і знайомим новорічні листівки та подарунки.

Для членів родини подарунки запаковують у святковий папір, або ж кладуть у різдвяні панчохи.  

До речі, в більшості англомовних країн 26 грудня також є вихідним, його називають Boxing Day. Така незвична назва походить від давньої традиції, згідно з якою слуги й торговці отримували «різдвяну скриньку» — гроші або подарунки — у перший будній день після Різдва на знак подяки за їхню роботу протягом року. 

Ну і куди ж без колядок?

У післяріздвяні дні групи дітлахів часто ходять по домівках і співають традиційні колядки «Silent Night», «Once in Royal David's City» та «We Wish You a Merry Christmas».

  • If a group of carolers shows up at your door, be kind to them and listen to them; it often happens that they are collecting money for charity — Якщо група колядників з'явиться у ваших дверях, будьте ласкаві до них і вислухайте; часто буває, що вони збирають гроші на благодійність.

Святкування «Carols by Candlelight», коли люди збираються в парках або інших громадських місцях, щоб заспівати свої улюблені колядки, — це австралійська традиція, яка зародилася на початку 20-го століття і відтоді поширилася по всьому світу.

Сподіваємось знання традицій святкування Різдва допоможуть вам краще пізнати культуру англомовних країн та розширити власний кругозір. 

Власне, якщо ви прагнете апгрейднути рівень англійської, збагатити словниковий запас та структурувати знання, то у Першому Кембриджському центрі триває набір на курс «Вивчення рівня»

Реєструйтеся зараз, щоб підкорити ще одну мовну вершину у 2024 році!


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Мовні курси Онлайн курси