Робота та навчання в Канаді

Робота та навчання в Канаді

Важливе питання для студентів за кордоном, як поєднати навчання та роботу. Адже не всі мають змогу покрити власні витрати без додаткового доходу.

Тим більше, що в більшості країн Європи та в Канаді студентам дозволено працювати до 20 годин на тиждень під час навчання та до 40 на канікулах. Перевищення дозволених годин є порушенням законодавства та може спровокувати проблеми в майбутньому.

Як дізнатися, чи є дозвіл на підробіток в окремому навчальному закладі

Законодавством встановлені певні правила щодо праці під час навчання. Дозвіл на роботу студент отримує одразу при перетині кордону. Йому видають Study Permit. Саме в цьому документі вказано, чи є в учня право підробляти.

Якщо відповідний дозвіл не прописаний у Study Permit, доведеться звертатися безпосередньо до уряду країни для його отримання. Процедура не дуже швидка. Тому варто перевіряти записи в документах одразу при перетині кордону. Якщо виникло непорозуміння, краще їх вирішити з візовим офіцером. Це дозволить заощадити час в майбутньому.

Важливо! Перед зарахуванням до університету студенти мають пройти мовні курси English as a Second Language. Відвідування країни в такому випадку не передбачає надання дозволу на роботу.

Де можна працювати іноземним студентам

Вибір варіантів підробітку для іноземних студентів доволі великий. То ж кожен зможе підібрати собі відповідний варіант.

Робота в межах університету

Майже всі університети пропонують студентам можливість підробітку. Зазвичай є чимало різноманітних справ на кампусі, куди наймають працівників. Звісно, керівництво в першу чергу розглядає запити від власних студентів. Таким чином учні отримують можливість додаткового заробітку без зайвої втрати часу. Адже їм не потрібно нікуди їхати. Робоче місце розташоване безпосередньо на території навчального закладу.

На кампусі можна знайти вакансії:

  • репетитора;
  • бармена;
  • офіціанта в місцевих кафе;
  • помічника у бібліотеці або міжнародному відділі.

Адміністрація канадських університетів заохочує студентів до викладання. Тому варто подумати про відкриття власного гуртка з театральної майстерності або мовних курсів. На це виділяється окремий бюджет, то ж можна використовувати власні вміння для отримання додаткового доходу.

Важливо пам'ятати, що студентам, які працюють на території кампусу, виплачують мінімальну зарплату. Її погодинний рівень встановлюється окремо в кожному регіоні:

  • Ontario — 14 CAD;
  • British Columbia — 12,65 CAD;
  • Manitoba — 11,35 CAD;
  • Alberta — 15,00 CAD;
  • Quebec — 12,50 CAD;
  • Prince Edward and Nova Scotia — 11,55 CAD;
  • Saskatchewan — 11,06 CAD.

Наведені дані актуальні для 2019 року. Мінімальний рівень оплати переглядається владою приблизно 1-2 рази на рік. Але навіть з вказаними цифрами можна розраховувати на заробіток більше ніж 1000 CAD на місяць. Слід враховувати, що з цієї суми доведеться заплатити податки у розмірі 20-25%. Тобто чистий дохід складатиме приблизно 840 CAD. Цієї суми цілком вистачає на покриття поточних витрат на житло, проїзд та харчування.

Підробіток поза навчальним закладом

Можливості підробляти не обмежуються університетом. Студенти також можуть шукати вакансії в кафе, ресторанах, магазинах, кафетеріях, клінінгу та перевезеннях. Робочі професії доволі жадані в Канаді. Додатковою перевагою є оплата праці. Якщо ви працюєте у сфері громадського харчування, то можна розраховувати на додатковий прибуток. Окрім безпосередньої зарплати, студенти ще отримують чайові, при доброму відношенні до роботи сума виходить чимала.

Тимчасові підробітки

Мова йде про акції, що проводять продуктові та косметичні компанії. За рекламу їхніх продуктів (робота промоутера) платять набагато більше мінімальної ставки. Загалом працівники отримують близько 20-30 CAD за годину роботи.

Робота на відстані

Можливість працювати є навіть у тих студентів, які не отримали дозволу на роботу. Канадське законодавство не забороняє іноземцям здійснювати діяльність фрилансера. Тобто при наявності потрібних знань учні можуть надавати послуги віддалено, та отримувати за це винагороду.

Краще за все попіклуватися про пошук роботодавця заздалегідь. В такому випадку компанія оформляє дозвіл на роботу ще на етапі зарахування до навчального закладу. Роботодавець подає документи на відкриття для студента дозволу мінімум на один рік. Надалі цей документ знадобиться для подачі паперів на Post-Graduate Work Permit.

Робота під час навчання має багато нюансів. Якщо ви не знаєте законодавство Канади досконало, краще звернутися до фахівців. EDUSTEPS — це офіційний представник навчальних закладів Канади. Ми допоможемо легко пройти всі процеси зарахування та переїзду в країну. Також візьмемо на себе підбір країни та університету для навчання, проходження відбіркових співбесід, оформлення документів для виїзду та організацію переїзду.


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Вища освіта