Новий рік з новим рівнем: як перестати відкладати вивчення англійської 

Новий рік з новим рівнем: як перестати відкладати вивчення англійської 

Початок нового року — час для визначення нових цілей. Тож зараз ледь не ліпший момент, щоб запланувати покращити рівень англійської мови. Однак найважливішим є втілення планів у реальність, а саме про це ми й розповідатимемо сьогодні. 

Налийте собі каву або чай та підготуйте блокнот та ручку — ви дізнаєтесь, як не лише ставити мету, а й досягати її. Головне — почути себе та свої бажання, а також чітко визначити власну мотивацію.

Перш за все ми рекомендуємо подумати та занотувати відповіді на такі питання:

  • для чого вам потрібна англійська,
  • скільки часу ви готові витратити на навчання щотижня,
  • якого результату ви б хотіли досягти до кінця року,
  • що вас мотивує та надихає вивчати англійську.

Відповіді на ці питання можуть з'явитись не одразу, і це — нормально. Якщо ви зіткнулись з такою ситуацією — дайте собі кілька днів, а згодом знову поверніться до нотатника.

До слова, на цьому етапі також важливо дізнатись ваш поточний рівень знань — це дозволить вам правильно підібрати навчальні матеріали й відстежувати прогрес. Крім цього, розуміння початкових знань допоможе поставити реалістичну та досяжну мету.

Для перевірки скористайтесь онлайн-тестом, який допоможе швидко та точно визначити поточний рівень англійської.

Тепер, коли ви оцінили свій ресурс та знаєте, чого хочете, можна переходити до планування!

Як правильно поставити мету?

Існує дуже корисна методика, яка допоможе не тільки під час планування освітніх здобутків, а й в інших сферах життя — SMART, або концепція конкретних, вимірюваних, досяжних, актуальних та обмежених в часі цілей.

  • S Specific

Це означає, що ваша мета повинна бути конкретно визначеною та чіткою. Наприклад, замість «вивчення англійської», встановіть мету «покращити мовні навички для спілкування на роботі».

  • M Measurable

Ціль повинна бути вимірною, щоб ви могли оцінити свій прогрес. Наприклад, «вивчити 50 нових слів за місяць» є зрозумілою метою.

  • A Achievable

Мета має бути досяжною та реалістичною. Замість того, щоб поставити надто амбітну ціль, визначте те, що реально можна опанувати за визначений час. Наприклад, за рік ви можете опанувати один рівень, але з А2 перейти на С1 точно не вийде.

  • R Relevant

Необхідно, аби мета була актуальною та відповідала саме вашим потребам. Наприклад, якщо ви вивчаєте англійську для роботи, ціль слід пов'язати з робочими ситуаціями.

  • T Time-bound

Обмежте себе у часі, чітко визначте термін. До прикладу, «вивчити базовий рівень англійської за 3 місяці».

У підсумку у вас має вийти щось на кшталт: «Закінчити інтенсивний курс англійської мови протягом наступних двох з половиною місяців, успішно склавши тестування, для збільшення лексичного запасу та покращення навичок спілкування для роботи та подорожей.»

Використання техніки SMART допомагає ставити конкретну та досяжну мету, що вже є половиною успіху.

Сформуйте план та дотримуйтеся його

У вивченні англійської, як і в розвитку будь-якої корисної звички, важлива регулярність. Саме тому, відштовхуючись від головної мети, слід сформувати чіткий план та дотримуватись його. Так ви забезпечите постійний прогрес у вашому навчанні.

  • Створіть дрібні задачі на кожен день

Поділіть велику ціль на менші, конкретні завдання. Наприклад, якщо ваша мета — розширити словниковий запас, опановуйте щоденно п'ять нових слів. Це зробить процес керованим і зрозумілим.

  • Відстежуйте прогрес

Позначайте у блокноті виконані завдання або використовуйте мобільні додатки для контролю вашого прогресу. Це допомагає підтримувати мотивацію та аналізувати те, чого вже вдалося досягнути. 

До слова, саме завдяки таким нотаткам чи записам у вас буде привід похвалити себе та відзначити власні здобутки. Ви зможете побачити, що вже, наприклад, вивчили 100 нових слів, або понад годину говорили виключно англійською.

  • Створіть регулярний розклад

Визначте оптимальний графік для вивчення англійської. Це може бути кілька коротких сесій на тиждень або одна довша — все залежить від вашого ритму життя. Головне — дотримуйтесь розкладу для створення стійкої звички!

  • Долучіться до спільнот за інтересами

Відвідуйте мовні клуби та спілкуйтесь з тими, хто також займається вивченням англійської. Обговорення своїх досягнень та труднощів з іншими студентами може надихати та допомагати подолати труднощі.

Застосовуйте ці поради та дотримуйтесь плану — так ви забезпечите сталу та ефективну динаміку вивчення англійської мови протягом всього року.

Що робити, коли мотивація пропадає? 

Мотивація — це сила, яка підштовхує нас до досягнення певної мети чи здійснення конкретних кроків. У вивченні мови мотивація є ключовою, оскільки вона стимулює нас витрачати час та зусилля на опанування нового матеріалу. Проте існують різні фактори, які можуть призвести до втрати мотивації.

Це може трапитись, якщо, наприклад, ваша мета розмита та нереалістична. Серед інших причин:

  • монотонність та нудьга,
  • відсутність швидкого результату, 
  • недостатня підтримка та брак однодумців,
  • навчання не приносить задоволення, а обтяжує.

До слова, навіть найбільш старанні студенти стикаються зі втратою мотивації у процесі навчання. Такі моменти є абсолютно нормальними, важливо лише знати, як з ними справлятися.

 Ось кілька порад, щоб рухатись далі навіть коли бракує сил та наснаги!

1. Змінюйте ресурси та методи

Іноді нудьга виникає від одноманітності. Змініть свій підхід до вивчення мови, спробуйте нові ресурси або методи. Можливо, вам захочеться вивчати англійську за допомогою ігор, подкастів, аудіокниг або мовних додатків.

2. Проаналізуйте досягнення

Випишіть свої досягнення — навіть ті, які здаються незначними. Відстеження власного прогресу допомагає вам побачити, скільки всього ви вже опанували та сприяє відновленню ентузіазму.

3. Встановіть нові цілі

Сформулюйте нову мету. Це може бути участь у тематичному розмовному клубі або навіть відвідування англомовної події. Нові виклики надихають вивчати будь-яку мову.

4. Дозвольте собі відпочити

Іноді нам просто потрібна перерва. Дозвольте собі коротеньку перерву, відірвіться від навчання та повертайтеся після відпочинку з новими силами.

Пам'ятайте, що втрата мотивації — це природний етап, коли йдеться про довгий шлях до мети. А вивчення будь-якої мови, на жаль, не триває кілька тижнів. Тож головне — не зупинятися і шукати ті методи, які найбільше підходять саме вам.

Ключові аспекти успішного вивчення мови — це регулярність, контроль та адаптивність. Будьте готові переписувати ваш план дій — це цілком нормально. Завдяки дрібним крокам, мотивації та використанню різноманітних ресурсів, ви зможете досягти дивовижних результатів. Знайдіть свою власну систему, яка вас надихає, і не бійтеся вносити зміни для оптимізації свого навчання.

Вивчення англійської мови — це захопливий шлях, який розширяє не тільки ваші кар'єрні можливості, але й покращує дозвілля. Спілкування англійською відкриває нові горизонти та дозволяє поглянути на світ з іншого ракурсу.

Спробуйте подивитися на навчальний процес не лише як на набір завдань, а і як на дослідження. Насолоджуйтеся процесом, вдосконалюйте свої навички та обовʼязково хваліть себе за здобутки!


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Мовні курси Онлайн курси