8 важливих фактів про навчання в Голландії, які має знати кожен

8 важливих фактів про навчання в Голландії, які має знати кожен

Гарна освіта — це залог успішного майбутнього. А де її краще здобувати, як не в Нідерландах. Адже університети Голландії надають якісні знання та випускають висококласних фахівців, які затребувані як всередині країни, так і в Євросоюзі.

Престижний диплом відкриває випускникам двері найбільших світових компаній. Але слід бути готовим до дещо незвичної форми навчання. Ми пропонуємо ознайомитись з незвичайними фактами про навчання в Нідерландах, щоб точно знати, чого очікувати в майбутньому.

Як вчаться в Голландії

Факт 1. Навчання обов'язкове

В усьому світі діти мають здобути базову освіту. Подекуди батьків чекає відповідальність, якщо дитина не відвідує школу. У Голландії цей фактор суворо контролюється муніципалітетом.

Починається навчання у 5 років та закінчується у 18. Надалі дитина сама вирішує, чи варто їй здобувати вищу освіту. Влада кожного району стежить, щоб усі діти, що там зареєстровані, були записані до школи.

Відвідувати уроки теж обов'язково. Відсутність допускається тільки з поважних причин та при наявності підтверджувальних документів. Тобто залишитись вдома через бажання батьків чи сімейне свято не вийде.

Факт 2. Великий вибір

У Голландії немає перепон для відкриття приватних шкіл. Тож їх більш ніж достатньо. Ці школи функціонують на рівних правах з муніципальними навчальними закладами. Але фінансуються не з бюджету, а з фондів. Отже, тут легко знайти навчальний заклад, орієнтований на певну релігію або ідеологію. Релігійне утиснення повністю відсутнє. Тобто дитина може навчатися в католицький, протестантський, єврейській або ісламській школі. Крім звичайних предметів, там також викладають релігійні дисципліни. Фінансують такі заклади релігійні громади.

Більшість дітей (65 %) відвідують саме приватні школи. Але останні встановлюють власні правила прийняття. Якщо в муніципальну школу можуть зачислити дитину незалежно від громадянства, національності та віросповідання, то для вступу в приватний заклад потрібно відповідати встановленим адміністрацією правилам.

Факт 3. Свободне навчання

Засновники шкіл самостійно обирають методики навчання та потрібний матеріал. Звісно, влада встановлює низку вимог до обов'язкових предметів. Також є обмеження щодо кваліфікації вчителів. Канікули в усіх школах також відбуваються за встановленим розкладом. Але кого, чому та як вчити, вирішують саме засновники.

Щоб контролювати якість навчання, влада влаштовує регулярні перевірки для кожної приватної школи. Навчальні заклади докладають багато зусиль, щоб вдало їх проходити. Адже кожна інспекція підіймає рейтинг школи та її популярність. Відповідно, вона матиме більше охочих вчитися. А це дуже важливо, враховуючи те, що за законом навчальний заклад не може працювати, якщо не має встановлену кількість учнів.

Факт 4. Навчання без перевантажень

Місцевою владою встановлюється мінімальна кількість обов'язкових предметів на вивчення та кількість навчальних годин. Отже, великого навантаження на дітлахів немає.

Система освіти в Голландії не орієнтована на завчення підручників. Тож домашнє завдання до 10 років не передбачене. Натомість дітям пропонують чимало цікавих позакласних занять. Кожен може обрати саме то, що йому до душі.

Не варто забувати, що безоплатно можна навчатися тільки в муніципальних школах.

Факт 5. Відсутність мовного бар'єра

Для навчання в університеті не обов'язково вчити нідерландську мову. У більшості з вищих навчальних закладів для кожної програми існує англомовний аналог. Викладачі чудово володіють англійською, як і переважна більшість місцевого населення. Також є університети, де передбачено додаткове викладання ще й німецькою.

Факт 6. Затребувані спеціальності

Адміністрація ВНЗ зацікавлена у створені затребуваних фахівців. Кожного року виконуються ретельні дослідження ринку праці. Збираються статистичні дані, на базі яких вираховуються найбільш затребувані професії. Завдяки цьому випускники голландських ВНЗ не відчувають складнощів із працевлаштуванням.

Факт 7. Престижний диплом

Голландські дипломи визнані в усьому світі. Навчальні програми розроблені за світовими стандартами. Крім того, більшість університетів є лідерами рейтингу популярних навчальних закладів світу. Такий диплом надає можливість відкрити власну справу в будь-якій країні. А роботодавці надзвичайно цінують випускників голландських університетів.

Факт 8. Заощадження коштів

Як і в інших країнах, навчання в Нідерландах є платним. Але просте порівняння показує, що вартість його набагато нижча, ніж в Європі. Також для іноземців передбачена система стипендій та різноманітних бонусів. Адміністрація ВНЗ допомагає та заохочує до підробітків під час навчання. Отже, студенти можуть не просто заощадити кошти на навчання, а й повністю забезпечити власні побутові потреби.

Яку освіту можна здобути в Голландії

Українці можуть вступати в голландський університет, маючи диплом про закінчення школи або ВНЗ. Отримати можна ступінь Бакалавра, Магістра або Доктора наук.

Система освіти

Базова освіта складається з молодшої та середньої школи. Вища представлена університетами. На відміну від базової, здобувати вищу освіту не обов'язково.

Як гарантовано вступити до університету

Існує чимало підготовчих програм, завдяки яким значно підвищуються шанси на вступ в ВНЗ. Але краще скористатися допомогою фахівців.

Легкий вступ разом з EduSteps

Наші фахівці мають величезний досвід в питаннях навчання у Нідерландах. Ми співпрацюємо з провідними університетами та школами. Звернувшись до нас, ви отримуєте повномасштабну допомогу на кожному етапі вступу та навіть після початку навчання. Ми допоможемо підібрати навчальний заклад, підготувати документи, пройти співбесіду, організувати переїзд та знайти житло.


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Вища освіта