Як почати вивчати англійську «з нуля»: покрокова інструкція

Як почати вивчати англійську «з нуля»: покрокова інструкція

Володіння англійською відкриває безліч можливостей для карʼєрного зростання, подорожей світом та культурного обміну. Однак з чого розпочати свій шлях у вивченні іноземної мови, особливо, коли цей процес здається таким довгим та недосяжним?

У цьому матеріалі ми спробуємо відповісти на ці запитання, а також поділимось покроковими порадами, які допоможуть початківцям впевнено та з ентузіазмом рухатись до нових звершень в опануванні англійської. 

Визначте чітку мету

Перш ніж узятися за вивчення мови, необхідно визначити конкретну мету та мотивацію. Тобто самому собі відповісти на запитання «Для чого я хочу опанувати англійську?»

Варіантів мотивацій — безліч, а ваша мета, до прикладу, може бути наступною:

  • здобуття вищої освіти, 
  • професійний розвиток, 
  • подорожі за кордон. 

Лиш визначивши свої потреби, можна зрозуміти, на які знання й навички акцентувати та у якому напрямку рухатись вперед. А чітка мета не дозволить погаснути вогню мотивації протягом усього процесу навчання.

Сплануйте навчання

Вивчення англійської — це тривалий процес, який вимагає вашого часу, терпіння та регулярного підходу. Тому плануйте своє навчання та обовʼязково визначте:

  • Скільки часу ви можете витрачати на заняття?
  • Коли ви хочете досягнути поставленого результату?
  • Як ви можете відстежувати свій прогрес?

Так у вас вийде знайти час для англійської у своєму графіку та побудувати реалістичні плани й очікування.  

Опануйте основи

Кожна мова має свою базу, і англійська — не є винятком. Тому розпочніть із вивчення простих, але вкрай важливих елементів:

  • алфавіту,
  • основних вітань,
  • загальновживаних слів,
  • основних структур побудов речень.

Опанування фундаменту мови допоможе опанувати базові знання й надалі впевнено збагачувати свої навички. 

Розвивайте 4 навички

Важливо вивчати англійську комплексно, а не її окремі аспекти. Тому зосередьтесь на розвитку чотирьох визначальних навичок: аудіювання, письма, говоріння та читання

Збагачуйте словниковий запас — вивчайте нові слова та фрази щодня. Розпочніть зі звичайної повсякденної лексики й поступово підвищуйте рівень складності. Використовуйте флешкартки та застосунки для розширення вокабуляру. А також повʼязуйте нові слова з образами та ситуаціями — це допоможе краще їх запам'ятати. 

Однак, памʼятайте — лише вивчення нових фраз та виразів не допоможе досягнути бажаного результату. Окрім цього, практикуйте навички аудіювання

На початковому рівні ви можете переглядати мультфільми або пізнавальні відео для дітей в YouTube. Це допоможе покращити сприйняття мови на слух, ознайомитись зі звуками та ритмом мови. 

Також важливим аспектом мови є говоріння. Не бійтесь говорити вголос та повторювати нові слова та речення із підручника чи навчального відео. Не бійтесь припускатися помилок і памʼятайте — впевненість приходить із практикою.   

Не менш важливо виконувати вправи на письмо — будуйте прості речення, використовуючи базові граматичні правила. Корисною практикою стане ведення щоденника англійською, у який записуйте свої враження, думки та емоції. Це допоможе навчитись описувати те, що навколо вас та відбувається у вашому житті — а значить наблизить до швидшого опанування мови

Не забуваймо і за навичку читання — ідеальним варіантом будуть дитячі книги та прості статті, які не містять складних граматичних конструкцій та невідомої лексики.

Зануртесь в англомовне середовище 

Ефективний спосіб вивчення мови — це занурення в середовище. Так ви будете чути та використовувати її у різних проявах та контекстах. Для початку спробуйте:

  • дивитись фільми та серіали,
  • слухати музику, подкасти,
  • читати книги, журнали, статті та пости в соціальних мережах англійською мовою. 

Не менш корисним буде відвідування англомовних заходів, наприклад розмовних клубів, де ви можете не лише спробувати поспілкуватись англійською, а й розширити коло спілкування. 

До речі, на своїй сторінці в Instagram Перший Кембриджський центр ділиться порадами щодо вивчення мови, а також корисними гайдами та ресурсами.

Регулярно практикуйтесь

Мова — це живий інструмент, вивчення якого потребує послідовності та регулярності. Тому не пропускайте заняття та практикуйте англійську щодня

Навіть якщо ви будете приділяти англійській 15-30 хвилин щодня, то у вас вийде досягнути мети швидше, ніж займаючись, наприклад, по 3 години на вихідних. 

Памʼятайте: невеликі, але регулярні кроки приносять великі результати. 

Знайдіть метод, який підходить найкраще

Кожна людина відрізняється своїм унікальним способом сприйняття та засвоєння інформації. Тому потрібно віднайти такий метод опанування англійської, який добре працюватиме саме для вас. 

Для цього експериментуйте з різними підходами: спробуйте вивчати мову за допомогою ігор, або написання конспектів та візуалізації інформації чи регулярним переглядом відеоконтенту. 

Адаптуйте навчання під свої потреби та комфортний стиль навчання — так процес вивчення мови буде не лише простим, а й зручним та цікавим. 

Будьте реалістичні

Поширена помилка, якої припускаються початківці — це встановлення нереалістичних очікувань

І хоча реклама в інтернеті може обіцяти прогрес «від нуля до рівня В2 за місяць», важливо усвідомлювати, що мова — це не просто набір формул чи правил, які можна запамʼятати за короткий термін. Навпаки, це складна система, яка містить граматику, лексику, вимову, сприйняття на слух та навіть культурні аспекти. 

Памʼятайте, що кожна людина вчиться у своєму темпі. Тому знайдіть свій ритм та насолоджуйтесь навчанням. 

Відвідуйте пробні уроки

Один з найкращих способів підібрати методику, яка найбільше підходить вам — це відвідати безплатні пробні уроки, які пропонують багато мовних шкіл. 

Це допоможе оцінити якість викладання, свій рівень та здібності, перевірити наскільки вам зручно навчатись у групі або індивідуально.

Також це чудова нагода зрозуміти свої сильні та слабкі сторони, а також отримати цінний досвід спілкування англійської, що зменшить мовний барʼєр та збільшить впевненість у власних силах

Знайдіть мовні курси та викладача

Якщо ж ви відчуваєте, що потребуєте допомоги професіоналів та будете мати кращий прогрес, навчаюсь на курсах, а не самостійно, то варто обрати мовну школу та викладача. 

Радимо не витрачати свої зусилля на мовні курси та викладачів, що обіцяють швидкий результат та очікують мінімум старань від вас. 

А при виборі викладача зверніть увагу на такі ознаки:

  • підтверджений високий рівень володіння англійською,
  • досвід викладання,
  • здійснення тестування вашого рівня,
  • змістовні завдання та сучасні матеріали.

Тому обирайте хорошого викладача та мовні курси одразу! До слова, наразі у Першому Кембриджському центрі триває набір на курс інтенсивної англійської, який підійде як новачкам, так і тим, хто хоче поліпшити наявні знання.

Отже, для того, щоб розпочати свій шлях у вивченні англійської мови, визначте власну мотивацію та окресліть ресурс, який ви можете приділяти вивченню мови. 

Також не забувайте відзначати маленькі перемоги та не бійтесь помилятись. І головне памʼятайте: опанування англійської — це марафон, а не спринт, а успіх залежить виключно від вас.


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Мовні курси Онлайн курси