Як вивчити розмовну англійську з нуля самостійно

Як вивчити розмовну англійську з нуля самостійно

Повний гайд для самостійного вивчення розмовної англійської мови. Поради, ресурси та ефективні методи для новачків 🌟.

Зізнавайтеся, ви коли-небудь хотіли вільно спілкуватися англійською, можливо, навіть робили спроби вивчати її? Що сталося далі? Дайте вгадаємо: все посипалося, плану не було, прогресу не було, мотивація теж швидко вгасла… 

Почати самотужки вивчення англійської, дійсно, буває важко. Зробімо ще одну спробу, але тепер із цими практичними рекомендаціями. Усі вони добре відомі кожному студентові, якому вдалося досягти принаймні середнього рівня, тож в ефективності можна не сумніватися. Кожен пункт нашого матеріалу ви в змозі коригувати під себе, щоб навчання для вас було якомога комфортнішим.

Покращуйте свою англійську разом із Speak Well School! Навчайтеся в приємній атмосфері з професійними викладачами. Обирайте формат вивчення розмовної англійської онлайн або офлайн заняття. Досягайте впевненості в спілкуванні та розвивайте розмовні навички.

Планування та мотивація

Почнемо з визначення, чому ви взагалі взялися за вивчення англійської мови. Чітке розуміння цілей допомагає краще орієнтуватися в навчальному процесі.

Цілі. Виділіть пару хвилин і подумайте над головною своєю метою (чи може декількома). Що це може бути? Переїхати жити за кордон? Можливо, ви зустріли свою другу половинку на іншому кінці світу й терміново хочете позбавитися будь-яких мовних перепон? Або ж ви ведете блогерську діяльність і бажаєте вийти на англомовну аудиторію? Варіантів безліч. 

Наступне завдання — розділити свою основну мету на кілька менших. Для останнього прикладу це можуть бути такі мініцілі: вільно розуміти англомовний контент; шукати цікаву тематичну інформацію для свого блогу в оригіналі; створювати короткі відео англійською тощо. Короткими, але впевненими кроками, ви швидше досягнете головної мети. 

Мотивація — не забувайте її підтримувати. Так само складіть список переваг, які ви отримаєте, досягнувши кожної своєї маленької мети.

Опанування базових знань

Як би не хотілося зі старту почати говорити англійською, але цього ніяк не вийде зробити без двох головних складових: лексики та граматики. 

Основні граматичні концепції. Почніть із простих часів, структури речень, прийменників, артиклів. Маючи міцну мовну базу, у вас хоча б буде уявлення, як правильно висловлювати думки та формувати їх в цілі фрази. В інтернеті є чимало ресурсів з готовими та впорядкованими за рівнями матеріалами (Englishgrammar101, BritishCouncil та інші).

Словниковий запас. «Hello! Як там weather надворі? Спекотно or cold?‎». Щоб ваша мова не звучала комічно, на перший час сфокусуйтеся на повсякденній лексиці. Можна самостійно вести словничок часто використовуваних слів, а можна скористатися вже готовими базовими добірками для стартерів. Такі є в тому ж BritishCouncil, CambridgeEnglish, WordReference.

Практика

Тепер, коли ви опанували основи, саме час застосовувати їх на практиці.

Активне спілкування. Найкращим способом завжди буде безпосереднє спілкування з носіями. Так, знайти їх буває важко, але все-таки цілком реально. Оскільки ви тільки починаєте вчити англійську, розмовний клуб для вас може стати стресовим досвідом. Тож розпочніть зі спеціальних платформ з пошуку партнера для розмов, як-то Speaky, HelloTalk, Tandem. Це допоможе звикнути до реальних ситуацій спілкування. 

Але якщо для вас пошук реальних носіїв виявиться проблематичним, не біда. Говоріть самі із собою. Про що завгодно, або на що поки вистачає слів. Імітуйте реальні ситуації, ніби розмовляючи зі своїми друзями; розказуйте відображенню в дзеркалі, як сьогодні пройшов ваш день; записуйте аудіо, коли читаєте щось вголос англійською. Все перераховане здатне допомогти. 

Слухання. Щоб звикати до правильної вимови, вам потрібно багато слухати англійську носії. Вслуховуйтеся в улюблені пісні, дивіться улюблені серіали в оригіналі (не забуваючи про субтитри). У пригоді стануть сервіси типу YouGlish, Basic English Speaking, Spotlight тощо. Намагайтеся ставити на паузу та повторювати зрозумілі вам фрази, щоб одразу практикувати та запам'ятовувати структуру речень.

Використання додаткових матеріалів

Сучасні технології надаються безліч інструментів для ефективного навчання. Їх краще використовувати як додатковий елемент для урізноманітнення основної програми. 

Мобільні додатки. Застосунки можна використовувати для ігрового методу навчання. Серед таких вам напевне знайомі Duolingo, Memrise, Babbel. Але насправді ви в змозі знайти ще багато інших програм для телефону на будь-який смак, увівши потрібний запит в Google Play або App Store. Такі застосунки часто пропонують інтерактивні уроки, систематичний підхід до вивчення нової лексики, аудіо та відео матеріали. 

Онлайн-ресурси. Ми вже декілька разів згадували платформу BritishCouncil, адже вона дійсно є дуже популярною серед студентів. У ній матеріали подаються досить структуровано, орієнтуватися легко навіть початківцю. Для «‎прокачування» окремих навичок можете звернути увагу на такі сайти, як Breaking News English, TalkEnglish, Basic English Speaking, Grammar Bank. 

Оцінка прогресу

І щоб точно досягти успіху у вивченні розмовної англійської, не забувайте регулярно повторювати матеріал і слідкувати за власним прогресом. 

Оцінка прогресу. Тут можна повернутися до першого розділу, згадуючи ваші цілі. Візьміть за звичку кожні пару-трійку місяців відмічати ті пункти, які вам вже вдалося досягти. А на додаток до цього, проходьте експрес-тести на рівень англійської (такі можна легко знайти в пошуковику), фіксуючи свій минулий і теперішній результат. Ці сайти, крім демонстрації правильних і неправильних відповідей, іноді позначають теми, які вам слід повторити, а також показують ваш поточний рівень знань. Це допоможе залишатися мотивованими. 

Повторення. Цей пункт виходить з попереднього — результати тестувань допоможуть вам побачити свої слабкі місця. Не думайте, що ви робите крок назад. Ви просто добре вкладаєте свій фундамент знань та укріплюєте його з кожним повторенням.

Регулярність

Найголовніше, без чого навіть інтенсивне навчання не принесе бажаних результатів, — це регулярність. Саме тому ми пропонуємо створити чіткий розклад, у якому ви «‎резервуватимете» конкретне місце під кожне своє заняття англійською. Це можуть бути як короткі щоденні сесії, так і більш довгі на декілька разів у тиждень. Важлива умова — враховуйте ваш щоденний ритм життя, завантаженість іншими справами та можливості. 

Зробіть своє навчання пріоритетом (якщо воно насправді вам потрібне). Розуміючи його вагомість у вашому розвитку, намагайтеся не пропускати занять. Це дасть змогу підтримувати безперервність і не забувати попередній матеріал. А щоб заняття не набридали, чергуйте різні види практик — вимова, читання, слухання, спілкування з носіями, перегляд фільмів тощо.

Висновок

Ваш особистий план, сформований на основі цих простих рекомендацій, стане надійним напарником у навчанні. Активна практика, спілкування з носіями мови, слухання та використання освітніх додатків створять таке оточення, в якому ви постійно прогресуватимете.

І не забувайте, що помилка — не перешкода, а частина процесу навчання. Кожен крок, навіть найменший, наближає вас до мети. Тож уперед, з упевненістю та ентузіазмом, відкривайте нові горизонти розмовної англійської!


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Мовні курси Онлайн курси