Функціонування прийомних родин в умовах воєнного стану в Україні

У статті описані проблеми функціонування прийомних родин в умовах воєнного стану.

Однією з найвищих соціальних цінностей України, навіть в умовах воєнного стану, залишається соціальний захист дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Конституцією України на державу покладається обов’язок утримання та виховання таких дітей.

Близько 10 років тому в Україні дуже активно почала впроваджуватись у практику така форма догляду за дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування, як прийомна сім'я.

Прийомна сім’я — це подружжя або окрема особа, які добровільно за плату взяли на виховання і спільне проживання від одного до чотирьох чужих дітей [2].

Держава всіляко допомагає прийомним родинам, а саме: фінансово (соціальна допомога на дитину); у натуральній формі (продукти); психологічний та консультаційний супровід; оздоровлення дітей; навчання та підвищення кваліфікації прийомних батьків тощо.

Порядок створення прийомної родини визначено Законом України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» від 13.01.2005 р. та «Положенням про прийомну сім’ю» від 26.04.2002 р.

Для того щоб стати прийомними батьками, матір’ю або батьком, необхідно пройти нескладну процедуру, яка може зайняти орієнтовно від 3 місяців до 1,5 року.

За інформацією Міністерства соціальної політики України, на 01.01.2018 р. в Україні функціонувало 3676 прийомних сімей, у яких виховувалося 6877 дітей. А станом на 01.01.2024 р. лише 2819 прийомних сімей, у яких виховується 5430 дітей [1]. 

Причин для цієї невтішної статистики може бути кілька. Можливо, це пов’язане із строком закінчення дії прийомних сімей, коли прийомні діти досягли 18 років або закінчили відповідні навчальні заклади. Інша причина — це воєнний стан в Україні. У цих умовах нові прийомні сім’ї майже не створюються, а вже створені родини не мають можливості поповнитися. Це пов’язане з тим, що частина із прийомних родин, а також і частина дітей, що підлягає опіці, знаходиться за кордоном. А ці процедури можливо здійснити лише на території України.

Але навіть під час воєнного стану українці можуть добровільно взяти дитину або кілька дітей на виховання та спільне проживання і стати для них прийомними батьками. При цьому діти можуть і не бути кровними родичами, рідними братами-сестрами.

Вже створені українські прийомні родини можуть поповнитися дітками, які залишись без батьків та мають статус дітей-сиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування.

Також такі прийомні родини можуть взяти на виховання та спільне проживання дітей із цих категорій, яких евакуювали за кордон. Однак цю процедуру можливо здійснити лише на території України. Тому дітей, яких планують взяти у прийому родину, необхідно повернути назад до України. Під час війни це не дуже зручно та безпечно.

Процедура поповнення прийомної родини новими дітками має дещо спрощену процедуру аніж процедура її створення.

Якщо створена прийомна родина виїхала за кордон, але має намір поповнитися, то комусь із прийомних батьків доведеться повернутися в Україну та звернутися до Служби у справах дітей або Центру надання соціальних послуг за місцем реєстрації (проживання) в Україні. Необхідно надати всі докази щодо задовільних умов проживання за кордоном та достатнього доходу родини. Але на практиці поки що немає дієвих механізмів поповнення новими дітками прийомних родин, які виїхали за кордон. Оскільки процедуру поповнення прийомних родин зараз можливо здійснити лише на території України для прийомних родин, які знаходяться в Україні.

Отже, можна зробити наступний висновок, що на допомогу державі у розв'язанні цього надважливого питання, а саме влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, приходять звичайні українські родини, які через інститути усиновлення, опіки, створення прийомних родин, патронатних сімей та будинків сімейного типу, забирають на виховання та спільне проживання цих дітей.

Своєю чергою пріоритетною формою швидкого влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, є саме така сімейна форма, як прийомна сім’я.

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

  1. Міністерство соціальної політики України. URL: https://www.msp.gov.ua/  (дата звернення 31.03.2024).
  2. Як в Україні стати прийомним батьком чи матір’ю. Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України. 20.03.2024. URL: https://minre.gov.ua/2024/03/20/yak-v-ukrayini-staty-pryjomnym-batkom-chy-matiryu/ (дата звернення 25.03.2024).


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Виховання дітей, школа батьків Відносини, комунікація Психологія, саморозвиток