Радій або варіації на тему емоційної грамотності

Радій або варіації на тему емоційної грамотності

РаДій – дуже правильне слово, в ньому, придивіться, є добрячий кавалок мудрості ;)

  Пригадуєте, Ра - в міфології бог сонця, і найперше, Ра-Дій ніби закликає ДОЗВОЛИТИ Ра, а значить сонцю (і всьому хорошому, що з цим асоціюється) – ДІЯТИ. І це про вміння дозволити собі радіти. Разом з тим, пригадайте, як часто доводилося чути «не час радіти, коли… (на місці три крапок завжди є що підставити, еге ж), або «зараз смієшся, дивись, щоб потім плакати не прийшлось», сюди ж «хто в суботу сміється, той в неділю плакати буде» (ніби десь сидить хтось прискіпливий з рахівницею  і ретельно підглядає за кожним, хто мав необережність порадіти, відсипаючи натомість пуд солі) або «сміх без причини – однака дурачини» (бо ж ясне діло, щоб сміятися мусиш мати вагому причину і мало того, ще  всі довкола мають окреслити ту причину як дійсно вагому, бо інакше, пригадуєте, - «дурень з пальця сміється»). Якщо таких формулювань в оточенні багато, часом несвідомо, але починаєш їм потроху вірити, то як нестерпний ефект «тої самої пісні по радіо», - коли часто її чуєш, то хоч вона тобі і не подобається, але слова в голові крутяться і раптом з жахом усвідомлюєш, що можеш підспівувати ;) Так ось: гоніть ті «заборони» на радість, позбувайтеся їх, бо радіти, коли радісно – це здОрово і здорОво!

    По друге, Радій! – це ще спонукальне дієслово, а значить спонукає діяти у напрямку своєї радості. Хочеш мати радість – ДІЙ у її напрямку. Варто таки не полінуватися і заздалегідь зашпаргалити собі нескромний перелік того, що радує і як  конче треба буде, тицьнути в той список, хоч і навмання, і нанести собі зо дві, зо три, а то  і зо чотири радості. Та й для профілактики всіляких вигорань, емоційних залипань, енергодефіцитів і т.д. просто необхідно систематично і відповідально піклуватися про наявність генеруючих радість подій поміж всіх планів і зобов’язань у to do list.

Замість висновку: якщо раптом спотикнулися в буремних буднях об радість – дозвольмо собі спинитися і відрадіти її сповна, якщо ж, раптом, радість ходить ніби паралельними манівцями, то, пам’ятайте, ми не приречені евклідовою геометрією, де паралельні не перетинаються, ми ж не прямі, ми маємо можливість ДІЯТИ, діяти у напрямку який обираємо.

P.S. Ясне діло, не радістю єдиною, - інші емоції теж важливі і помічні, але то вже інші історії.

P.P.S. Пам’ятайте, що інтенсивна позитивна емоція дещо знижує наше критичне мислення, тому, коли маєте прийняти важливе рішення, дозуйте радість.

Галина Сасин - бізнес-тренер D-Space, практичний психолог


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Лідерство, тімбілдинг Психологія, емоційний інтелект Саморозвиток