Так добре, що цілі знову в моді

Так добре, що цілі знову в моді

Пішла Оленка в ліс по гриби та ягоди, а повернулася ні з чим, тому, що не вміла ставити конкретні цілі😊

Так багато суперечок навколо короткого слова «ЦІЛЬ»:

  • що важливіше: шлях чи результат
  • де вища ефективність бізнесу, з чіткими KPI’s чи просто заданим вектором
  • треба фіксувати свої цілі в довгі списки чи можна довіряти своїй унікальній пам’яті

Ідеальне визначення можна знайти в словнику Даля: «Ціль, мета - це предмет, в якій хтось мітить, наводить, намагається потрапити». Тобто, якщо на секунду замислитися, то простіше кажучи, це те, чого я хочу, що для мене є стимулом, що мене надихає і дає енергію в різних сферах життя.

І тоді в голові кружляє карусель питань: якщо ми цього хочемо, чому іноді не доходимо до фінішу, чому зупиняємося  на півдорозі, чому робимо підміну цілей, а інколи, дійшовши до самого фінішу, раптом усвідомлюємо, що хотіли іншого.

На тренінгах та коучингу від клієнтів часто лунає: «Важко, не хочу так більше, набридло, не цікаво, я заручник банкомату…»Логічне запитуємо:«А чого хочеш тоді?», та, мабуть, таке питання -  філософське, бо, зазвичай, наступає затяжна пауза. Однак, ви б бачили блиск очей та  блаженне полегшення, коли все-таки вийшло сформулювати мету, та ще й по SMART😊

Часто блогери в інтерв'ю з успішними людьми запитують, що стало запорукою їх тріумфу, за статистикою найпопулярніша відповідь приблизно така:«Ще з дитинства, я знав, що буду багато заробляти, що стану відомим, ще тоді в мене було величезне бажання жити інакше і т.д.». Якщо пораду таких людей переформулювати в правило, то вийде, що основою досягнення будь-якої мети - є щире бажання і усвідомлення для чого тобі «цілитися саме в цю мішень». Як говорив Теренцій в Стародавньому Римі:"Ви не можете робити все, що хочете, тому бажайте тільки того, що можете зробити".

Однак, як супер бажання змусити працювати?

Рецепт доволі простий:

Крок 1. Візьми будь-який предмет, яким можна писати та зафіксуйте бажання/ціль (сучасні гаджети теж підійдуть). Та якщо раптом виникає внутрішній опір, навіщо писати, в мене бездоганна пам'ять, то згадайте мудрих греків:«Найтупіший олівець все рівно гостріше феноменальної пам'яті».Ну і крім того, поки пишеш, ще раз подумаєш,  чи дійсно це потрібно тобі, чи це твоя мета, чи нав’язана. А ще ви точно знаєте, що написаного сокирою не вирубаєш, і добре, коли є куди звернутися та зайвий раз простимулювати себе.

Крок 2. Розбий ціль на складові: які ресурси потрібні для її реалізації. Добре коли прогнозуються і ризики, бо життя - дивовижна пригода, іноді з «крутими сюрпризами». Пригадується випадок, коли в одному з банків на кредитному комітеті приймається рішення, чи видавати кредит приватному підприємцю N на суму 100000 $. Детально вивчивши його історію, банкіри вирішили запитати:«Скажіть, шановний клієнте, а якщо справа не вигорить, чим будете гасити кредит?»Відповідь підприємця N:«Що-небудь придумаю ..»,банкірів чомусь не влаштувала.

Крок 3. Прийми на себе відповідальність за реалізацію своїх же цілей. Це ж просто -коли ясно уявляєш, чого ти хочеш, які для цього варто залучити ресурси, де себе підстрахувати. Залишайся більшість часу в  активному, енергійному стані, будь легким на підйом, впевненим у своїх діях, а якщо зустрічаються «сюрпризи» подякуй їм за уроки та досвід. 99% невдач відбувається з тими, хто звик знаходити собі виправдання.

Мене особисто надихають люди, які легко, невимушено, з почуттям гумору крокують по життю, які заражають своєю напористістю та цілеспрямованістю, які на своєму особистому прикладі неодноразово доводять, що ціль - це мрія, яка повинна здійснитися до конкретного терміну, і тут не потрібні ніякі таємниці та надзусилля, натомість, потрібні рівномірні щоденні дії. Так добре, що цілі знову в моді:)


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Project management, управління проектами Менеджмент, керування, KPI Саморозвиток