Злічувані та незлічувані іменники в англійській: вчимося використовувати правильно

Злічувані та незлічувані іменники в англійській: вчимося використовувати правильно

Іменники в англійській мові поділяються на дві великі групи: злічувані та незлічувані. У чому різниця і як саме їх використовувати у реченні? Розбираємося!

Злічувані іменники

Злічуваними іменниками в англійській мові називають такі, що можна порахувати й утворити від них форми однини та множини. Наприклад:

  • A car — cars (автівка — автівки)
  • A flower — flowers (квітка — квіти)
  • A student — students (студент — студенти)

З такими іменниками заведено використовувати артиклі a/an (виключно в однині) та the. Для того, щоб утворити множину, зазвичай додаються закінчення -s, -es, -ies (залежно від того, на яку літеру закінчується слово в однині).

Важливо памʼятати: деякі злічувані іменники мають особливі форми множини (наприклад, mouse/mice) або взагалі не змінюють свою форму в множині (sheep/sheep). Таких слів не дуже багато, проте варто вивчити, як саме вони змінюються, щоб правильно вживати їх у реченнях.

Незлічувані іменники

Незлічувані іменники не можна порахувати та неможливо вжити у формі множини. Існує сім груп таких іменників, а саме:

  1. Рідини, газоподібні речовини та сипучі матеріали (milk — молоко, water — вода, powder — порошок, smoke — дим)
  2. Види спорту (football — футбол, swimming — плавання)
  3. Науки та предмети вивчення (biology — біологія, math — математика)
  4. Явища природи (rain — дощ, snow — сніг)
  5. Хвороби (pox — віспа, flu — грип)
  6. Мови (French — французька, Chinese — китайська)
  7. Збірні іменники та абстрактні поняття (luggage — валіза, knowledge — знання, space — простір)

Крім того, багато іменників, що позначають їжу, також є незлічуваними (наприклад, meat — мʼясо або flour — борошно). 

Якщо у вас вже виникло питання: “Хіба не можна порахувати деякі з цих іменників? Наприклад, два кілограми мʼяса?”, поспішаємо вам відповісти — в такому випадку ви рахуєте зовсім не мʼясо, а кілограми. А от до самого мʼяса жодні цифри додати не вийде, як би не хотілося.

Граматика незлічуваних іменників

Граматика незлічуваних іменників дещо складніша за граматику злічуваних. Тут є над чим попрацювати й що точно варто запамʼятати.

Дієслово після незлічуваного іменника

З незлічуваними іменниками у реченні використовується дієслово у формі третьої особи однини:

  • Japanese is a very hard language to learn — Японська мова дуже складна для вивчення.
  • Meat is in the fridge, darling, as you have asked! — Мʼясо у холодильнику, люба, як ти просила!
  • His pox keeps progressing and I don't know how I can help my father to survive — Його віспа прогресує, і я не знаю, як можу допомогти батькові вижити.

Артиклі та слова кількості

З незлічуваними іменниками можна використовувати артиклі the та some (який українською можна перекласти як “трохи”) та кілька інших слів, які вдало замінюють числівники: much, a lot of/lots of, a little, little.

The використовуємо, коли говоримо про якийсь конкретний предмет:

  • Give me the milk, please — Подай мені, будь ласка, молоко. 

У такому випадку, хоча ми й не проговорюємо це у реченні, з контексту зрозуміло, що йдеться про конкретну пляшку молока.

Some використовуємо, коли хочемо вказати на невелику кількість чогось:

  • Pour in some milk and then stir the mixture slowly — Влийте трохи молока і потім повільно розмішуйте суміш. 

Якщо із some все зрозуміло, то усвідомити різницю між наступними словами не завжди одразу легко, тому зосередимося на них трішки більше.

  • Much означає багато. Ми можемо використовувати це слово для того, щоб сформулювати питання або ж у стверджувальних реченнях. 
  • How much oil do we need to make some french fries? — Скільки олії нам потрібно, щоб приготувати трохи картоплі фрі?
  • There is not much sense in your sentence, to be honest — Якщо чесно, у твоєму реченні небагато сенсу.

Важливо памʼятати: багато хто плутається у словах much та many. Все просто: much використовуємо з незлічуваними іменниками, а many — зі злічуваними.

  • A lot of (або lots of) теж означає багато. Воно більш неформальне і, до того ж використовується виключно у стверджувальних реченнях.
  • There will be lots of alcohol at the party! — На вечірці буде багато алкоголю!
  • I need a lot of money to purchase such an expensive car — Мені потрібно багато грошей, щоб придбати таке дороге авто.
  • A little та little дуже схожі, але маленький артикль a зовсім змінює сенс. Коли чогось небагато, але достатньо — використовуємо a little, а коли чогось не вистачає — використовуємо little без артикля.
  • We have a little sugar and that’s enough to bake a cake — У нас є небагато цукру і цього достатньо, щоб спекти торт.
  • Unfortunately, we have little fuel left so we need to find a gas station immediately — На жаль, у нас залишилося замало пального, тому нам якнайшвидше потрібно знайти заправку.

Якщо ви хочете урізноманітнити свою мову, для позначення кількості незлічуваних іменників можна також використовувати такі словосполучення як "a great deal of" (значна частина) або a "considerable amount of" (переконлива кількість). 

Порахувати деякі з незлічуваних іменників можна також за допомогою одиниць виміру — літрів, грамів, унцій і так далі. Також для цього можна використовувати місткості, в яких ця речовина розташована — склянки, коробки чи, наприклад, контейнери.

Одночасно злічувані та незлічувані іменники

В англійській часто буває, що лише одна літера може повністю змінити значення слова (таку ситуацію ми з вами вже спостерігали зі словом little). Так само трапляється і з деякими іменниками. Від того, чи стоїть перед ними артикль a/an або якийсь числівник, буде залежати як їх значення, так і злічуваність. 

У деяких випадках можна прослідкувати логіку, наприклад, коли йдеться про матеріал або виріб з нього (glass — скло, a glass — склянка) або про речовину та її кількість у тій одиниці виміру, в якій прийнято цю речовину вимірювати (juice — сік, three juices — три склянки або пляшки соку). В інших випадках значення слова змінюється кардинально:

  • Experience — досвід, an experience — випадок.
  • Room — простір, a room — кімната.

Іноді зрозуміти чи є іменник злічуваним або незлічуваним дуже легко. Наприклад “a bird” — можна порахувати, “liquid” — ні. Однак, існують слова, які в українській мові порахувати можна, а в англійській — ні. Тому, щоб переконатися, рекомендуємо користуватися словником, де буде вказано countable це слово або uncountable.

А для того, щоб краще орієнтуватися не лише в темі злічуваних та незлічуваних іменників, а й впевнено підтримати розмову англійською, і досконало володіти різними аспектами граматики — приєднуйтесь до курсу "Загальної англійської" від Першого Кембриджського освітнього центру. Для того, щоб записатися на навчання потрібно небагато: перевірити свій рівень володіння мовою та обрати зручний розклад навчання. Тож не баріться та покращуйте свої знання вже сьогодні!


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Мовні курси Онлайн курси Підготовка до ЗНО/НМТ