Як розширити словниковий запас англійської?

Як розширити словниковий запас англійської?

Все наше життя — це спілкування. Навіть якщо ви вважаєте себе переконаним самітником, все одно у вас виникає бажання хоча б інколи подивитись кіно, почитати книгу або послухати подкаст. А без розуміння слів, навряд чи такі заняття будуть плідними.

Отже, щоб жити повноцінним життям, треба володіти мовою. А в сучасному світі крім рідної мови, необхідно вивчати ще й англійську, якою спілкується майже весь світ. Знати мову = зокрема мати досить великий словниковий запас. Що робити, аби цього досягти? Про це говоримо у статті! 

Читати

Почнемо ми з найпоширенішої поради — читайте! Оберіть найзручніший формат, цікавтесь різною літературою за стилем і жанром та зробіть читання своєю звичкою. 

Чому саме читання? Все просто: у контексті нові слова запам’ятовуються легше. Завдяки додатковій інформації ви можете здогадатись що означає невідоме слово та одразу зрозуміти, як його використовувати надалі. 

Крім того, коли ви читаєте (скоріш за все, ви робите це наодинці), у вас є час «попрацювати» зі словом — осмислити його значення та вживання. 

І тут приємна новина: читати можна все, що завгодно:

  • Популярну літературу, навіть комікси й дитячі книжки. Ілюстрації до них, до речі, стануть надзвичайно допоміжним засобом розуміння тексту на початкових етапах. 
  • Блоги та публікації у соцмережах. Обирайте цікаву для вас тематику — професійну чи особисті захоплення. Так ви здобудете багато важливої лексики та отримаєте задоволення від читання.
  • Новини. Наш персональний вибір — регіональні, національні та іноземні джерела. Читання новин надасть вам змогу кожного дня розширювати словниковий запас та навчатися використовувати нові слова у контексті.
  • Словники  

Під час вивчення мови без словника не обійтись. Для того, щоб у спілкуванні не виникало непорозумінь, ми повинні точно знати смисл слова. Саме тут звертаємось до словника! 

Правильна робота з цим «лексикографічним продуктом» дає неабиякі переваги: окрім визначення, ви можете збагатити лексику однокореневими та спорідненими словами, синонімами, антонімами та іншими мовними одиницями. 

Слухати

Вивчення рідної мови починається саме зі слухання. Тому надалі ця навичка має неабиякий вплив на те, як ми вимовляємо та використовуємо нові іноземні слова. Слухати, як і читати, можна будь-які ресурси:

  • Музика. Знайти людину, яка б не любила слухати музику, вкрай важко. Обирайте улюблені стилі пісень, занурюйтесь у поп-культурне середовище англомовних країн та вивчайте нові слова, наспівуючи.
  • Тематичні заходи. Спробуйте відвідати різноманітні заходи, що проводяться англійською мовою: театральні вистави, спортивні змагання, виставки, концерти та інше. Слухайте та запам’ятовуйте (або занотовуйте) нові слова на тему.
  • Онлайн-словники. Вони знадобляться, якщо ви хочете перевірити вимову певного слова за допомогою звукового запису.
  • Подкасти. Це, як радіопередача, тільки у зручний час. Великий вибір тем та практичність використання, як, наприклад, можливість уповільнити запис для більш ретельного аналізу звучання слів та фраз стануть у пригоді. 

Грати

Лексичні ігри, кросворди, словникові пазли — таких ігор існує сила-силенна. Для того, щоб грати, необхідно пам’ятати багато слів та фраз. А нові радимо занотовувати для подальшого використання у реальному спілкуванні. 

Спробуйте для початку прості ігри, на кшталт Charades, Guess the Word або Pictionary. Для цього знадобляться лише ручка і папір. Маючи вже певний запас слів, можна переходити до Scrabble, Boggle та Apples to Apples.

Дивитись

Перегляд відео дозволяє почути, як слова використовують у контексті, побачити, які жести та міміка супроводжують мовлення, а також дізнатись, як слово пишеться, якщо ви користуєтесь субтитрами. 

Наприклад, кіно дозволяє використовувати візуальні ефекти для кращого розуміння змісту, а також чути й бачити, як слова вимовляються.

А от занурення у природне мовне середовище, наприклад, у країні, де всі розмовляють англійською, створить найкращі умови для вивчення нової лексики. Якщо вам пощастить потрапити у таке місце, спостерігайте за людьми: що та як вони говорять, як рухаються при цьому, які манери їм властиві. Така практика однозначно розширить ваш словниковий запас.

Створювати 

Проявіть свою креативність та створіть найкращі засоби для запам’ятовування нових слів, що підійдуть саме вам. Це можуть бути, наприклад, кольорові картки, які можна розмалювати та розвісити у кімнаті.

Ділимось лайфхаком: слова краще запам’ятовуються, якщо поєднати їх у логічні схеми чи діаграми або об’єднати спільною темою, чи ситуацією. Наприклад, лексика на тему подорожей або фрази з однаковим дієсловом (наприклад, “get”), або слова з однаковою граматичною функцією (наприклад, дієслова з закінченням “-ing”).

Інакше, можна скористатись новітніми розробками у вигляді додатків у смартфоні, які спеціально спроєктовані, аби допомогти вам вивчити іноземну мову. Часто, аплікації або інтернет-платформи пропонують нове слово кожного дня. 

Заведіть словничок (у зошиті або у спеціальному додатку) та додавайте туди нові слова. Переглядайте регулярно свої записи та залучайте нову лексику до письмової та усної практики.

Розмовляти

Навіщо ж запам’ятовувати нові слова? Саме для того, щоб їх використовувати. Найкращою нагодою буде живе спілкування. 

  • Розмовні клуби. Це найпростіший спосіб зануритись у мову разом з людьми, що об’єднані спільною метою. Саме розмовні клуби створені для того, щоб вчитись, робити помилки, ставити питання та вдосконалювати свої мовленнєві навички. 
  • Носії мови. Якщо у вас є знайомі, що відмінно володіють англійською, не нехтуйте можливістю провести з ними час. Влаштуйте, наприклад, вечір настільних ігор або перегляд кіно з подальшим обговоренням. Наприкінці попросіть дати фідбек щодо помилок у граматиці, стилістиці та вимові.
  • Навчання у групі. Як не дивно, ви можете багато чому навчитись навіть у своїх одногрупників. Допомагайте слабшим студентам. Так ви зрозумієте, що навчаючи інших, ви навчаєтесь самі. Та прагніть наздогнати сильніших студентів. Це стане ще одним стимулом для вашого розвитку. 

Насамкінець, хочемо дати ще одну пораду: вивчаючи нові слова, пам’ятайте про власні уподобання. Обирайте теми, які є актуальними та цікавими у цей період вашого життя. 

Наприклад, якщо вас запросили на весілля, вивчіть лексику, пов’язану з цим заходом. Реальна ситуація забезпечить емоційну складову, що сприятиме запам’ятовуванню корисних слів. 

Якщо ви шукаєте відповідну практику для розширення словникового запасу та покращення навичок спілкування, долучайтесь до курсу «Розмовна англійська» у Grade Education Centre

Курс передбачає роботу в парах і мінігрупах, проведення дебатів та дискусій, інтерв’ю та small talks, підготовку та проведення презентацій, а також рольові ігри, роботу з інфографікою та mind maps. А теми й контексти не мають меж: соціологія, технології, дизайн, бізнес, психологія, комунікація, мистецтво, здоров’я, освіта та багато іншого. Вивчаймо нові слова разом!


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Мовні курси Онлайн курси