Відпочинок з користю: 10 способів, як допомогти дитині вивчати англійську мову на канікулах

Відпочинок з користю: 10 способів, як допомогти дитині вивчати англійську мову на канікулах

Канікули — золотий час для відпочинку та відновлення сил, однак зовсім не привід забувати про навчання! Пропонуємо дізнатися дієві способи, які допоможуть покращувати англійську мову з дітьми під час літніх канікул.

Отже, аби рівень англійської мови не погіршився за 3 місяці, потрібно продовжувати навчання самотужки або на літніх курсах.

Впродовж канікул можна допомогти дитині у веселій інтерактивній формі практикувати listening, reading, speaking та writing. Авжеж, не можна забувати, що це період відпочинку та розваг, тому краще, аби заняття не нагадували малечі про їхні шкільні уроки та домашні завдання.

Поставте собі мету, щоб за розвагами діти не помітили, що насправді навчаються. Пропонуємо низку способів, які допоможуть насолоджуватися англійською й одночасно тренувати мовні навички дітей під час канікул.

Розмовляйте зі своїми дітьми англійською

Спробуйте практикувати разом прості діалоги, повʼязані зі щоденною рутиною. Наприклад, прокинувшись, привітайтеся англійською, а за сніданком побажайте одне одному смачного. 

Щодня підіймайте нову тему з різною лексикою, щоб дітям було цікавіше. Наприклад, обговоріть кулінарію, спорт, хобі, домашніх тварин.

Практикуйте читання англійською

Заохочуйте дітей читати тексти англійською мовою, які відповідають їхньому рівню та інтересам. Згодом обговоріть зміст твору разом і допоможіть зʼясувати переклад всіх незнайомих для дитини слів та фраз.

Можете вигадати такий челендж: читати щодня певну кількість сторінок, щоб за літо дитина подужала всю книгу. Зверніть увагу на такі варіанти для різних рівнів:

Для рівня 4-6 років:

  • «The Cat in the Hat», автор Dr. Seuss.
  • «Brown Bear, Brown Bear, What Do You See?», автори Bill Martin Jr. та Eric Carle.

Для рівня 7-10 років:

  • "Diary of a Wimpy Kid", автор Jeff Kinney
  • "A Series of Unfortunate Events", автор Lemony Snicket

Для рівня 10+ років:

  • "Harry Potter", автор J.K. Rowling

"The Chronicles of Narnia", автор C.S. Lewis

Розвивайте письмову англійську

Спробуйте заохотити дитину вести щоденник або писати оповідання англійською мовою. Робіть завдання цікавішими з різними підказками та завданнями до теми.

Така практика влітку підготує дитину до написання традиційного твору на початку нового навчального року — “How I spent my summer holidays”.

Експериментуйте з мовними іграми

Грайте разом з дітьми у словесні головоломки або розгадуйте разом кросворди, які відповідають мовному рівню дитини. Такі розваги допомагають покращити словниковий запас, орфографію та навички критичного мислення.

Пропонуємо наступні варіанти ігор для різних рівнів, що можуть стати в пригоді для учнів старшого віку:

  • Beginner

Alphabet Game: по черзі називайте предмети або тварин, які починаються з кожної літери алфавіту. Наприклад, "A — це apple”, B — це banana".

  • Intermediate

Word Association: перший гравець називає будь-яке слово, а наступні по черзі вимовляють інші слова, які асоціюється з попереднім. Наприклад, "cat — mouse — cheese — pizza".

  • Upper-Intermediate

Story Chain: починайте історію з одного речення, а кожен наступний гравець додає ще одне речення, щоб продовжити розповідь. Історія продовжує розвиватися.

Переглядайте мультфільми, фільми й телешоу в оригіналі

Спробуйте дивитися улюблені мультфільми, фільми або телешоу для дітей англійською мовою. Робіть це разом!

Ось варіанти мультиків для різних рівнів:

  • Beginner: "Peppa Pig", "Paw Patrol".
  • Intermediate: "The Magic School Bus", "Arthur".
  • Upper-Intermediate: "Avatar: The Last Airbender", "Gravity Falls".

Таке дозвілля допомагає тренувати розуміння мови на слух і познайомить з різними акцентами та лексикою. Після цього ви разом можете обговорити англійською сюжет та героїв.

Для початку можна увімкнути улюблений мультик дитини англійською мовою. Вона завчасно знатиме сюжет і буде переглядати його з легкістю та задоволенням.

Слухайте та вивчайте дитячі пісні англійською

Виберіть музику, що подобається малечі, а також з текстом, який легко засвоїти. Спів і повторення пісень допомагають покращити вимову, ритм та інтонацію. Наприклад, дітям простіше вивчити англійський алфавіт саме таким чином.

Під дитячі пісні також можна танцювати та грати в ігри, тож дітям буде ще цікавіше

Користуйтеся мовними програми та вебсайтами

Використовуйте навчальні програми та вебсайти, призначені для вивчення англійської мови, наприклад, Duolingo, FluentU та BBC Learning English

Ці платформи пропонують інтерактивні дії, ігри та вправи, які роблять вивчення мови цікавим та веселим. Звісно, для ефективного навчання важливо правильно вказати поточний рівень англійської дитини.

Досліджуйте світ англійською

Разом з дитиною вивчайте англомовну культуру та традиції. Наприклад, спробуйте кулінарні рецепти англомовних країн, розглядайте фото визначних місць чи витворів мистецтва і разом обговорюйте побачене. 

Такі заняття познайомлять дитину з мовою у контексті реального життя та підвищать культурну обізнаність.

Спробуйте сервіси для мовного обміну

Заохочуйте свою дитину спілкуватися з англомовними людьми за допомогою онлайн-платформ. Пропонуємо такі: Speaky, HelloTalk, Lingbe та English Baby.

Діти можуть таким чином знайти справжніх друзів: листуватися або спілкуватися за допомогою відеозвʼязку з носіями мови. Це розвиває навички мовлення та слухання, а також зміцнює впевненість.

Відвідайте мовні табори або спеціалізовані курси

Заняття у мовному дитячому таборі — крутий спосіб вивчати мову на літніх канікулах. Якщо ви маєте можливість організувати такий формат відпочинку та навчання для дитини, ми радимо це зробити! 

Також вдалою ідеєю буде літня школа або групові заняття англійської мови під час канікул. Такі формати дозволяють навчатися більш структуровано, включаючи інтерактивні заходи та можливість познайомитися з іншими дітьми, які також вивчають англійську.

Звісно, дітям потрібен час влітку, щоб відпочити від шкільних навантажень, які вони відчували протягом навчального року та підготуватися до наступного. Тому не варто змушувати вашу дитину займатися граматикою, лексикою чи читанням. 

Натомість пропонуйте їй ігрові формати навчання!

Зробіть вивчення англійської приємним процесом для дітей, спробуйте адаптувати заняття відповідно до їхнього віку та рівня володіння мовою. А також, звісно, заохочуйте та хваліть дітей за їхні зусилля! 

Допоможіть дітям отримати незабутні враження під час літніх канікул та водночас покращити англійську мову! 

Have a great holiday!


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Новини Мовні курси Онлайн курси