Літні заробітки для підлітків: як знайти роботу на канікулах і що обрати найкраще

Літні заробітки для підлітків: як знайти роботу на канікулах і що обрати найкраще

Підробіток влітку як спосіб для підлітка навчитись відповідальності, самоорганізації, створенню перших проєктів та отримати перший дохід.

Чому підлітки так часто шукають роботу на літніх канікулах?  Передусім для того, щоб відчути себе самостійними, здійснити мрію або визначитись з майбутньою професією. І заробити екстра гроші :) У цьому тексті ми розповімо про те, як знайти підробіток на канікулах, які можливості краще вибрати, і як це може допомогти вам у виборі кар'єри.

Спочатку розберемося, що про це говорить Закон України:

  • Молоді люди від 16 років можуть працювати без згоди дорослих.
  • Підлітки від 14 років мають отримати письмову згоду хоча б одного з батьків для праці. Такі діти можуть займатись легкою роботою, що не загрожує їхньому здоров'ю.
  • Робочий тиждень для підлітків до 16 років не може перевищувати 24 години, до 18 років — 36 годин.
  • Неповнолітнім заборонено займатись важкою роботою або працювати в шкідливих умовах.
  • Якщо робота загрожує здоров'ю дитини або порушує її права, батьки мають право вимагати розірвання контракту з роботодавцем. А відпустити неповнолітнього можна лише за згодою служби у справах дітей.

Але яку можна знайти роботу? Команда GoITeens зібрала кілька рекомендацій.

Почніть з мотивації. Якщо підліток хоче працювати, і батьки не проти, то спершу треба зрозуміти, ДЛЯ ЧОГО це йому. Важливо з'ясувати, чи дитина просто хоче заробити грошей, чи отримати досвід і зрозуміти, яку професію вона бажає обрати у майбутньому.

  1. Якщо підліток хоче дізнатися про роботу зсередини, то можна домовитися про стажування у компанії, де працюють батьки або друзі сім'ї.
  2. Якщо ж підліток хоче заробити гроші під час канікул, то найзвичайніший шлях – знайти просту роботу, яка не забере багато часу. Наприклад, роздача оголошень, промоутерство, кур'єрська робота, репетиторство. 

Будь-яка робота є цінною. Але деякі види підробітку можуть бути корисними для майбутньої кар'єри, а для цього навіть не треба виходити з дому. Наприклад, стати модератором сайту чи адміністратором сторінок у соцмережах, редактором фото чи відео, тікток-блогером або автором статей. 

Якщо ваша дитина розуміється на IT — це перевага і пропозицій на цьому ринку навіть для підлітків на фрилансі дуже багато. Якщо ж ваша дитина поки що на ІТ не розуміється, ми маємо для вас пропозицію.

Варто зазначити, що роботодавці у реальному світі, зазвичай, готові співпрацювати з підлітками, якщо є письмова згода батьків. І часто за це платять досить скромну винагороду. А замовники робіт у мережі оцінюють результат за ринковою вартістю. 

Наприклад, займаючись дизайном, можна створювати обкладинки для відео на YouTube, за що готові платити, якщо якість роботи висока. Середня вартість такого завдання може бути від 200 до 300 гривень, а часу на виконання — не більше 2 годин.

Наша рекомендаціяспробуйте поєднати заробіток зі здобуттям цінного досвіду на майбутнє. Зокрема, дивіться на диджитал-професії зі стажуванням в компаніях, які можуть потім стати вашими потенційними роботодавцями.

Важливо вже у підлітковому віці мати портфоліо своїх проєктів, які можна буде показувати потенційним замовникам. В онлайн IT-академії для дітей та підлітків GoITeens значна увага приділяєтся саме практичним навичкам та софт скілам, щоб діти могли працевлаштовуватися в диджитал уже в 15-16 років.

Реєструйтесь на безоплатне пробне заняття і подаруйте своїй дитині шанс стати гуру в ІТ уже зараз!


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії IT, програмування, розробка Комп'ютерна грамотність Онлайн курси