З чого почати вчити програмування дітям?

З чого почати вчити програмування дітям?

З чого почати дитині програмувати, а також успішні кейси наших учнів, які вже впевнено створюють власні ІТ-проєкти.

Уміння програмувати для підлітка так само важливе як вміння читати, бо розвиток комп’ютерної грамотності можна порівняти з етапами розвитку грамотності на кшталт читання, письма та рахування — це вимоги ринку й виклики нового світу. 

Світ стрімко змінюється, і кожен, хто не засвоїть хоча б базової логіки програмування, має шанс надалі шкодувати про це. Англійська і програмування для дітей — дві навички, що потрібні всім, хто хоче досягти успіху в житті.

Як вивчити програмування: методи для дітей 

Згідно з дослідженнями з розвитку комп’ютерного мислення, формальна освіта розвиває систематичне мислення і підходи, а неформальна — допомагає дітям розвивати мотивацію і визначити сферу інтересів. Тому якщо ви хочете, щоб дитина вчилася програмування і ефективно, і з задоволенням, освітній формат має поєднувати те й інше. 

Мейкінг

Педагоги об’єднують дітей для створення (англійською make) фізичних або цифрових проєктів — мейкінг. Створення реального продукту дає учням стимул вчитися, можливість застосувати всі свої знання на практиці та розуміти, що ще потрібно засвоїти. 

На базі філософії створення реальних проєктів побудована й наше навчання для підлітків у GoITeens. Для цього ми використовуємо повністю проєктно-орієнтований підхід. На уроках учні постійно роблять проєкти, а інколи створюють сайти реальним замовникам. 

Хакатони

Ще один варіант навчання — заходи з програмування для дітей, так звані хакатони. На таких заходах учасники отримають задачі, які розв’язують колективно, самостійно виконують завдання та навчаються програмування в процесі. Вчителю, батькам або дитині залишається зібрати інших дітей разом і почати вчитися.

Наприклад, некомерційна організація Code.org проводить три популярні міжнародні заходи, присвячені програмуванню: Година коду, Тиждень коду в Європі і конкурс з інформатики «Бобер». В Україні майже нема таких масштабних проєктів. Окрім того, що ми проводимо влітку — GameOfTeens. Це IT-змагання для підлітків, учнів різних шкіл програмування. Найдовше це змагання тривало 90 днів! Ми все літо присвятили марафону з програмування.

ІТ у підлітковому віці: три історії успіху від учнів GoITeens

GoITeens пропонує різноманітні курси для дітей з ІТ від 7 до 18 років у таких напрямах, як Scratch, Minecraft, Digital Design, Roblox, Frontend, Python, GameDev та Цікава математика. На кожному із цих курсів для підлітків ми можемо знайти неймовірні історії від учнів, які не лише відкрили для себе світ програмування, але й зуміли реалізувати свої амбітні проєкти таі далі розвиваються в ІТ-галузі.

Дозвольте розповісти вам про три особливі кейси, які діти та підлітки з GoITeens реалізували, і якими ми пишаємося.

Курс з Design

Уляна Усенко закінчила курс із дизайну, вступила в профільний університет, одночасно із цим працює як дизайнерка та менторка таких само тінсів, як і вона кілька років назад.

«У GoITeens неймовірна кількість цікавих напрямів, які стосуються IT-сфери, і я обрала курс Digital Art, бо ще в 10 класі прийняла рішення, з яким видом діяльності зв‘язати своє життя. Мене завжди тягнуло на творчість, але хотілося знайти більш актуальний спосіб вираження себе і своїх ідей у 21 ст. Ці курси допомогли мені знайти себе й діло, яким я займаюсь ужеупродовж 4 років. За 2 роки навчання я вивчила 6 нових програм для web, graphic та motion-дизайну, створила власне портфоліо й отримала диплом, який допоміг мені при вступі в університет. Але найголовніше — улюблену роботу викладачем для діток 10–13 років, які проходять той самий шлях, що і я. Завдяки GoITeens я зрозуміла, що окрім творчості, мені подобається викладання та допомога молодшим знайти свій шлях у цьому світі».

Курс для підлітків з Python

На цьому курсі студенти виконують один із фінальних проєктів — розробку чат-боту в Telegram, тому тут підлітки креативлять на всі боки. Наприклад, Христина Сидельникова, 14 років, розробила проєкт про овець — її бот надсилає цікаві факти про тварин, на яких ми абсолютно не звертаємо уваги.

«Загалом я дуже люблю ігри, тому вирішила дізнатися процес їхнього створення, та вибрала Python як основну мову, з якої всі зазвичай починають. Планую поступити у Львівський політехнічний університет, а взагалі з такими знаннями мені буде легше отримати роботу».

Навчання на базі Minecraft

За допомогою блокового програмування Поліна Сищенко, 11 років, створила секретний сад із водоспадом, у який можна приходити на відпочинок. У час, коли Поліна створювала проєкт, вся Україна мала проблеми зі світлом та інтернетом і їй часто не вдавалося підключитися на заняття. Проте дівчина поверталася до записів уроків, аби створити свій перший проєкт за допомогою коду.

Якщо ваша дитина проявляє зацікавленість до комп’ютерних наук або розробки ігор, не гайте часу і запишіть її на пробне безоплатне заняття в GoITeens. І дитині на користь, і ви пишатиметеся, що дали їй усе, аби вона була успішною в житті.


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Новини IT, програмування, розробка Онлайн курси