Велика Британія — країна найстаріших шкіл-пансіонів

Велика Британія — країна найстаріших шкіл-пансіонів

Перш ніж обрати Велику Британію як країну, де проходитиме навчання дитина, їй та батькам варто ознайомитися з особливостями освітнього процесу у школах-пансіонах.

Всупереч загальноприйнятій думці про його складність, навчання в британській школі доступне кожному учневі, який володіє англійською мовою. І все ж відмінність від української системи освіти велика. Тож розглянемо основні аспекти.

Маленькі класи

Згідно з дослідженням, проведеним Незалежною Шкільною Комісією у 2013 році, співвідношення кількості учнів до кількості викладачів у приватних школах-пансіонах дорівнює 9,4:1. Це означає, що на одного викладача припадає лише 9 учнів. Чому малий розмір класу — це перевага? Очевидно, що у випадку, якщо в класі мало дітей, учитель може приділити більше уваги кожній дитині.

Сучасне викладання — діалог та дискусії з викладачем

Існує два способи навчання. Якщо вчитель хоче, щоб учень запам'ятав щось, то вчитель може озвучити проблему та спосіб вирішення — учень запише та вивчить. Назвемо це механічною пам'яттю. З іншого боку, вчитель може озвучити проблему, попросити обдумати її та запропонувати своє рішення. Це, звичайно ж, буде довше, але в результаті з невеликою допомогою вчителя студент прийде до правильного рішення самостійно. Ми можемо назвати цей підхід евристичним способом навчання.

В англійській освіті найчастіше використовується другий спосіб. Учень розбирається в задачі та способах її вирішення самостійно. Це вимагає від нього самостійного вирішення завдань та вчить висловлювати свою думку, дискутувати.

Наставницька система покликана відстежувати прогрес у навчанні

У британських школах-пансіонах існують різні способи відстеження прогресу в навчанні та емоційному стані кожної дитини. Більшість використовують наставницьку систему контролю академічних успіхів. Також існує «система опіки», яка передбачає, що персонал резиденції, де живе дитина, доглядає за нею, щоб переконатися, чи все в неї добре.

Школа допомагає учням вступати до гарних університетів

З того моменту, як дитина почала навчатися в британській школі, вона вже стала на шлях, що веде до вступу в університет. У кожному закладі є вчитель, відповідальний за допомогу учням у визначенні свого майбутнього після завершення школи.

Колектив школи допоможе учневі пройти весь процес вступу до університету. Завдяки цьому знімається з плечей батьків величезний тягар, що дозволяє їм бути спокійними — вступ їхньої дитини до університету перебуває у надійних руках.

Регулярні перевірки школи — гарантія якості освіти

Усі британські школи регулярно інспектуються ISI, інспекцією з незалежних шкіл. Перевірка школи проводиться один раз на 6 років, перевірка проживання студентів — резиденцій — раз на три роки. Також школи перевіряє асоціація OFSTED, яка відстежує стандарти освіти. Інспекції ретельні, і школи дуже довго готуються до них.

Більш детально про школи-пансіони ви можете почути в нашому відео, де Алла Савченко, засновниця Osvita Market, відвідала таку школу в Британії. 

Ще одне відео зі школи-пансіонату розповідає про безпеку та комфорт дітей на її території.


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Середня освіта