Профтехосвіта. Реформа в Польщі

Алла Савченко, засновниця проєку «Osvita Market», відтепер веде блог на просторах «LB. ua». Для першого допису була обрана гостра тема — професійно-технічна освіта.

Як відомо, в Україні коледжі та технікуми не цінуються. Побутує думка, що це школа останньої інстанції: туди йдуть ті, кому не вистачило балів із ЗНО, щоб скласти конкуренцію іншим абітурієнтам у закладах вищої освіти.

Однак така думка є хибною. Це розуміють українські реформатори освіти, це розуміють польські реформатори освіти. Саме про останніх йдеться в публікації Алли Савченко. Вже майже 25 років Польща займається реформами у сфері профтехосвіти й досягла у цьому значних успіхів.

Якщо коротко, урядовці зрозуміли, що освітній системі потрібні профорієнтаційні консультанти, які визначатимуть сильні та слабкі сторони, враховуватимуть інтереси та побажання дитини й направлятимуть її на шляху до вибору професії. Ми розуміємо, що академічна вища освіта потрібна не всім. Та й економіка потребує не лише юристів та лікарів, а й техніків, ізолювальників, механіків.

Також поляки усвідомили, що роботодавці формують попит на ринку праці. Саме тому вони повинні бути включені в освітній процес.

А от детальніший огляд реформи освіти в Польщі, яка є цікавим, показовим, потенційно сприятливим прикладом для наслідування в Україні, шукайте у блозі Алли Савченко. 

Якщо вже готові до вступу у польський технікум чи коледж, залишайте заявку на безкоштовну консультацію на сайті. Радо допоможемо вам!


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Середня освіта