Рівні англійської мови: скільки їх існує та як дізнатися свій

Рівні англійської мови: скільки їх існує та як дізнатися свій

Довго вчите англійську, але досі не маєте результату? Однією з причин цього може бути відсутність планування навчання. Тож спочатку треба визначити точку відліку — дізнатися власний рівень англійської. Скільки їх існує та як перевірити свій.

Що таке рівні англійської та для чого вони потрібні?

Рівні в англійській мові вказують на те, наскільки вільно людина спілкується, пише, сприймає на слух та читає. У деяких випадках достатньо схарактеризувати свої знання словами «погано», «нормально» чи «відмінно». Однак у професійному середовищі такий варіант не пройде, бо керівник має чітко усвідомлювати рівень ваших навичок, аби пропонувати задачі, які вам під силу. 

Отож, знати свій рівень англійської потрібно для того, аби розпочати вивчення мови, вступити до університету чи влаштуватися на роботу. Також визначення рівня дасть вам змогу зрозуміти свої слабкі та сильні сторони в англійській. А ще слугуватиме критерієм прогресу, завдяки якому можна відстежувати свої успіхи у навчанні. 

Які існують рівні англійської мови?

У світі є декілька систем оцінки знання мови. Одна з найпопулярніших — шкала CEFR (Загальноєвропейські компетенції володіння іноземною мовою). Згідно з цією методикою, мовленнєві навички оцінюють за чотирма критеріями: говоріння, письмо, розуміння на слух та читання. 

Фахівці визначили три основні ступені знання англійської: базовий, середній та просунутий. Кожен з них поділили на два підрівні, що мають чіткі параметри. 

Питання, скільки часу знадобиться на опанування кожного рівня та як, залежно від кожного етапу, збільшується словниковий запас, зацікавили двох професорів: Джеймса Мільтона та Томаі Алексіу. Вони знайшли відповіді та зазначили їх у власній роботі «Vocabulary size and the common European framework of reference for languages». Їхніми висновками щодо кожного рівня ми поділимось нижче.

Beginner — A1

Аби осягнути A1, людині знадобиться 90–100 навчальних годин. За цей час вона мінімально опанує англійську і дізнається близько 1500 слів.

На цій сходинці студенти вивчають абетку, дні тижня, рахують до ста, розпочинають писати елементарні речення іноземною та читати нескладні тексти. У граматиці на цьому рівні розпочинається вивчення Present, Past та Future Simple.

Elementary — A2

Під час опанування рівня Elementary людина поглиблює базові знання. Вона вчиться говорити на загальні теми та розуміти загальновживані фрази, а також — сприймати англійський текст на слух. 

Рівень А2, засвідчує, що ви: 

  • здатні формулювати речення зі знайомих слів;
  • можете спілкуватись англійською про родичів, друзів, захоплення, домашніх улюбленців;
  • розумієте знайомі слова у новинах;
  • застосовуєте на практиці основи граматики. 

Отже, на перехід від A1 до A2 слід витратити 100–150 навчальних годин. Після опанування Elementary вокабуляр англійської сягне орієнтовно 2500 слів. 

Intermediate — B1

Долаючи цю позначку, учень сягає середнього рівня розуміння англійської. Заминки й складнощі залишаються у минулому і людина здатна вільніше підтримувати розмову. Навичок на цій сходинці вистачає для того, аби комфортно почуватись під час подорожей в англомовні країни. 

Однак, якщо студентові досі лячно говорити з іноземцями та він відчуває, що має розмовний бар'єр, слід розпочати займатись розмовною англійською. Це потрібно тому, що всі наступні рівні англійської передбачають, що людина може обговорювати хоча б найпростіші теми.

Людина з Intermediate

  • розуміє співрозмовника, який висловлюється у середньому темпі,
  • використовує складні речення у мовленні,
  • дивиться фільми мовою оригіналу з субтитрами, 
  • складає оповідання чи особистий лист розміром до 20 речень.

На опанування цього рівня після А2 знадобиться ще 160-240 годин. Словниковий запас на цьому рівні має дорівнювати від 2750 до 3250 слів. 

Upper Intermediate — B2

На цій сходинці людина більш містко висловлює свою думку, описує в деталях емоції та почуття, а ще може читати художню літературу. Студент майже без проблем сприймає на слух англомовну бесіду, пише тексти на різні теми, а також веде ділове листування.

Більше про знання людини на цьому рівні:

  • опанувала від 3250 до 3750 слів;
  • вживає часи групи Perfect у мовленні та на письмі;
  • розуміє умовні речення різних типів та використовує їх;
  • знає, як будувати речення з підрядними частинами;
  • може розповісти про свої плани за допомогою will, wish та going to.

Щоб перейти на Upper Intermediate з Intermediate, студент може витратити 180-260 годин навчання. 

Advanced — C1

Для чималої кількості людей такий рівень — мета, бо з ним студент здатен вільно володіти мовою за різних обставин.

Людина з C1 може без труднощів обговорювати різноманітні питання, навіть якщо це не стосується її інтересів, а також сприймати деталі, відчувати прихований сенс та емоційний стан співбесідника. На цей час вона опанувала 3750-4500 слів.

До того ж студент вже спроможний сприймати значний обсяг інформації на слух та паралельно аналізувати його, а також — швидко читати. І ще один показник — це вживання різноманітної лексики. Людина з рівнем Advanced використовує стійкі вирази та ідіоми. 

Аби перейти на цю сходинку після Upper Intermediate, знадобиться 200-300 годин.

Proficiency — C2

Існує думка, ніби C2 — це рівень native speakers. Однак, хоч C2 і є показником того, що людина може вести з використанням мови вузькоспрямовану наукову чи професійну діяльність, він не є рівнем носія мови. 

Студент з C2 вміє:

  • створювати структурований текст англійською на будь-яку тему;
  • говорити на вузькі професійні теми;
  • сприймати співбесідника на слух, навіть якщо той говорить дуже швидко;
  • читати в оригіналі різноманітні тексти: науково-популярні книжки, наукові статті, художню чи ділову літературу;
  • застосовувати граматичні конструкції різних рівнів;
  • знає та застосовує сленгові слова, діалектизми та професіоналізми. 

В арсеналі мовців з Proficiency щонайменше 4500 слів. І плюс 300–400 годин навчання порівняно з попереднім рівнем. 

Як визначити рівень володіння англійською мовою?

Один зі способів визначити свій рівень англійської — скласти міжнародний іспит на знання мови, наприклад TOEFL, IELTS або Кембриджський іспит. 

Однак, також існує і набагато легший спосіб — скласти тест онлайн, якщо цей результат не потрібен, наприклад, для вступу до ЗВО. Таку можливість надає Grade Education Centre. На сайті освітнього центру можна пройти безплатний онлайн-тест з англійської мови. Після того, як перевірка знань закінчиться, людина отримає результати на електронну пошту. 

Визначення свого рівня — лише перший крок до початку вивчення мови, пошуку нової роботи чи підготовки до подорожі за кордон. Отримані результати допоможуть вам зрозуміти слабкі та сильні сторони та визначитись із планом дій щодо покращення англійської. Самостійне навчання потребує часу та кваліфікації, тож завжди краще звернутись до професіоналів.

Ефективні навчальні програми та сертифіковані викладачі в Grade Education Centre! 


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Мовні курси Онлайн курси