Як зрозуміти молодіжний сленг: розбираємо лексику із соцмереж

Як зрозуміти молодіжний сленг: розбираємо лексику із соцмереж

Мільйони підлітків у світі спілкуються «своєю» мовою — використовують жаргонні слова, скорочення та запозичення. Ми допоможемо зрозуміти сучасне покоління і розповімо про 35 термінів, якими спілкується молодь.

Молодіжний сленг — це мова «зумерів» та «альфа», мова сучасності трендів. Нові слова й значення поширюються світом із шаленою швидкістю — цьому сприяють, зокрема, TikTok та Instagram. Лише мить, і старшому поколінню все складніше розуміти своїх дітей. Однак ми спробуємо це виправити.

Покоління «зумерів» та «альфа»: які вони? 

Зумери або покоління Z — це люди, які вже не пам’ятають часів без телефонів та інтернету. Така молодь народилась у кінці дев'яностих та на початку двохтисячних. Вона звикла руйнувати стереотипи та відстоювати свою думку. Враховуючи особливості цього покоління, Перший Кембриджський центр створив програму вивчення англійської для підлітків. Вона максимально адаптована під потреби цієї вікової категорії. 

Австралійський демограф Марк Маккріндл вважає, що покоління «зумерів» вже поступово змінює інше — альфа або А. Це нове покоління охоплює тих, хто народився після 2010-го року. 

Які слова підлітки використовують у соцмережах?

A mood

Українською це слово звучить як «настрій». Зазвичай його використовують у соцмережах для підпису атмосферних світлин, які передають настрій підлітка, який їх публікує. Також слово може доповнюватись прикметниками, наприклад, autumn mood — це меланхолійний настрій, спровокований осіннім періодом. 

Basic 

Так називають людину, яку вважають нудною або «комфортною». Сенс, який надали слову підлітки, дещо дисонує з прямим перекладом, адже українською це слово означає «базовий», але підлітки вживають виключно англомовний варіант.

Red flag

Якість або характеристика людини, яка є дивною або відштовхує. Якщо людина бачить у поведінці іншого red flag, це означає, що й надалі слід очікувати проблем або дискомфорту в спілкуванні. 

Bestie

Так сучасні підлітки називають найкращого друга.

Canon event

Момент у розвитку людини, який суттєво впливає на життя або формування особистості.

Cringe

Так сучасні підлітки описують почуття збентеження або незручності.

Daddy

Привабливий чоловік, зазвичай старший за віком, який демонструє впевненість та рішучість. 

Dope

Спосіб описати щось як круте або приголомшливе.

Caught in 4K

Підлітки використовують цей незвичайний вираз, щоб розповісти, що когось «спіймали на гарячому». Тобто людину нібито «зловили» на високоякісну камеру з роздільною здатністю 4K.

Vibe check

Це словосполучення використовується, коли потрібно з'ясувати чи оцінити загальну атмосферу або настрій людини, спільноти чи ситуації. Тож, якщо необхідно дізнатись який настрій у людей, які зібрались разом, слід зробити vibe check.

Living rent free

Стан, коли життя протікає легко, тобто немає потреби в тому, щоб відкладати гроші, працювати, докладати особливих зусиль чи перейматися проблемами. 

Main character

Цей термін поширився завдяки TikTok. Тепер підлітки у всьому світі кажуть, що вони головні герої свого життя. Саме такий сенс має це словосполучення. 

Молодь не завжди каже «I'm the main character» серйозно, вираз також використовують жартома, кепкуючи над собою або іншими.

Side eye

Такий термін описує вираз обличчя, на якому раптом з'явилися ознаки сумнівів, шоку або презирства. Можна сказати, що український відповідник цього виразу — «дивитись з-під лоба». Англійський аналог означає «поглянути на когось непрямим поглядом, з куточків очей».

Side hustle

Сучасна молодь прагне якнайшвидше розпочати працювати. Таку роботу «зумери» називають side hustle. 

Сленг української молоді: популярні вирази

Сучасна сленгова мова підлітків з України — це здебільшого запозичені англійські терміни, адаптовані під нашу мову. Це пов’язано з тим, що у «тренди» в соціальних мережах здебільшого потрапляють відео саме англомовних блогерів. Тож нові іноземні слова непомітно починають проникати у словниковий запас молоді з різних куточків світу. Так і утворюються нові, українські сленгові вирази. 

Hater

Хейтер — це той, хто критикує без причини та висловлює негативні думки про інших. Це може бути викликано заздрістю або нудьгою. 

Troll

Ще один негативний персонаж — людина, яка навмисно розпочинає суперечки в коментарях на сайтах. 

Abuse

Фізичне або психологічне насильство в сім'ї або в стосунках. Підлітки часто використовують це слово для опису «хворих» дружніх відносин. 

Bullying

Цей термін останнім часом став дуже поширеним. Так називають агресивну поведінку й жорстке ставлення однієї дитини або групи дітей щодо іншої. Це все супроводжується психологічним або фізичним тиском. 

Creepy

Українські підлітки адаптували це слово і використовують «кріповий» для опису чогось, що викликає відчуття страху або тривоги.

Trash

Образливий спосіб звертання до людини або людей, яких ви не поважаєте. Також цим словом молодь називає щось негідне, нікчемне або те, що виходить за рамки пристойного.

Chill out

Описати стан розслаблення допоможе вираз «chill out». Ви точно неодноразово чули розмовні варіанти: «чілити» або «чіл», тобто відпочивати або відпочинок. 

Короткі сленгові вирази

Молодь полюбляє скорочення, а також короткі вирази для листувань. Розглянемо їх!

  • FOMO — страх втратити, пропустити щось.
  • Bet — відповідь, яка демонструє згоду, схвалення. 
  • Yeet — кинути щось.
  • Dope — відмінно або чудово. 
  • Lit — захопливо, дуже добре.
  • ISO або In search of — бути в пошуках.
  • Bae — друга половинка або близька людина.
  • Cappin’ — брехня. 
  • Bro —  друг або товариш. 
  • Gucci — так називають щось привабливе або дійсно круте.
  • Tea — плітки або цікаві новини, якими можна поділитися з друзями.
  • Fish — напрошуватися на компліменти.
  • Skrrt — швидко покинути приміщення або піти від когось конкретно.
  • OFC або of course —  звісно. 

Тренд у спілкуванні молоді

Сучасна молодь шукає різні способи для створення іронічних та жартівливих висловів. Один із них — додавання закінчення '-ing'. Його можна використовувати з будь-яким іменником, щоб перетворити слово на дієслово.

Ось декілька прикладів: 

  • The vibe is not vibing — так кажуть коли атмосфера не «вібрує».
  • The plot is not plotting — сюжет не розвивається.
  • The chill is not chilling — під час відпочинку не вдається розслабитися. 

Ці вирази використовуються для того, щоб висловити, що щось не працює так, як очікувалося, або ситуація видається дивною.

Мова — це немов живий організм, який постійно змінюється. Тож, аби не стати аутсайдером, радимо регулярно досліджувати сучасні тренди або, щонайменше, частіше спілкуватись з підлітками. Порозумітись вам допоможуть спільні інтереси, наприклад, англійська.

До речі, у Першому Кембриджському центрі є курси для дітей, підлітків і дорослих. Усі групи ретельно підбираються в залежності від віку і поточного рівня знань. Впевнитись у тому, що розподіл був вдалим можна під час пробного уроку. Після нього тільки ви вирішуєте, чи продовжувати навчання з викладачем, чи спробувати поспілкуватись з іншим.

Покращуйте англійську та знаходьте спільну мову з молоддю!


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Мовні курси Онлайн курси