Вимоги до інструкції з охорони праці

Вимоги до інструкції з охорони праці

Дізнайтеся про структуру та вимоги до складання інструкції з охорони праці. Корисна інформація для кадровиків-початківців.

Спеціаліст відділу кадрів є відповідальним за ознайомлення працівників з їх посадовими та іншими інструкціями та професійними обов’язками при прийомі на роботу. Тому інспектор з кадрів повинен розуміти принципи та структуру складання робочих інструкцій, положень, правил.

При прийомі на роботу всі працівники повинні бути ознайомлені зі своїми посадовими інструкціями, а також, з інструкцією з охорони праці даного підприємства. Без цього працівник не може бути допущений до роботи. Інструкція з охорони праці містить обов’язкові для дотримання всіма працівниками вимоги безпеки.

По суті — це нормативний акт підприємства, який у свою чергу, розроблений на основі нормативно-правових актів з охорони праці, технологічної документації підприємства з урахуванням умов виробництва та вимог безпеки, викладених в експлуатаційній та ремонтній документації. Тобто, ці інструкції мають відповідати законодавству з охорони праці й містити правила та алгоритм дій безпечного виконання робіт відповідно до послідовності технологічного процесу.

Інструкції затверджуються роботодавцем і він же здійснює контроль за їх дотриманням працівниками. Кожна інструкція має назву та скорочене позначення так, щоб було зрозуміло для якої професії або виду робіт вона призначена. Наприклад, «Інструкція з охорони праці для електрозварника», «Інструкція з охорони праці бухгалтера», «Інструкція з охорони праці під час вантажно-розважувальних робіт» і т.д.

Порушення працівником цих вимог розглядається роботодавцем як порушення нормативно-правових актів з охорони праці та актів з охорони праці на даному підприємстві.

Під час розробки Інструкції з охорони праці враховують:

  • Законодавство України про працю та охорону праці, стандарти, правила, нормативні документи з охорони праці.
  • Можливі чи наявні небезпеки, які можуть призвести до травмування, погіршення стану здоров’я чи смерті людини під час трудової діяльності.
  • Характеристики робіт, що виконуються працівником конкретної професії.
  • Вимоги безпеки при роботі з певним виробничим устаткуванням, обладнанням, пристроями, які використовує працівник під час виконання своїх професійних обов’язків, а також вимог безпеки, що прописані в експлуатаційній та ремонтній документації до певного обладнання.
  • Умови, небезпечні та шкідливі виробничі фактори, характерні для конкретної професії (конкретного виду робіт).
  • Обставини та причини, які вже призводили або можуть призвести до небезпечних та аварійних ситуацій, нещасних випадків та професійних захворювань, для конкретної професії (конкретного виду робіт).
  • Досвід інших компаній по організації умов безпечної праці.

У цілому інструкція складається з наступних розділів:

  • Загальні положення.
  • Вимоги безпеки  перед початком роботи.
  • Вимоги безпеки під час роботи.
  • Вимоги безпеки після закінчення роботи.
  • Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях.

За необхідності інструкції можуть містити й інші розділи. Серед матеріалів, які доповнюють зміст інструкції можуть бути ілюстрації, схеми (або відео інструкція), які конкретизують окремі вимоги. Може бути розділ «Додатки» з переліком нормативно-правових актів та актів підприємства з охорони праці, на підставі яких розроблено інструкцію.

Усі необхідні алгоритми до виконання інструкції розробляються безпосередніми керівниками, які є відповідальними за виконання робіт.

Інструкція з охорони праці набирає чинності з дня її затвердження або датою, яка вказана у наказі роботодавця. Вона вводиться в дію до впровадження нового технологічного процесу (початку виконання робіт), устаткування чи до початку роботи нового виробництва.

Видача примірників інструкцій керівникам структурних підрозділів підприємства проводиться службою охорони праці з реєстрацією в журналі обліку видачі інструкцій з охорони праці на підприємстві.

Якщо Ви хочете знати більше про формування інструкцій, кадрову документацію та правила оформлення на роботу працівників, запрошуємо на курси кадрового обліку, які проводить навчальна студія Тренд

Навчання підходить новачкам у кадровій справі. Ви дізнаєтесь про всі аспекти впровадження, вимоги й стандарти кадрового документообігу безпосередньо від викладача практика. Заняття проходять онлайн, тому є можливість підключатися з різних міст України.

Записатися на пробний урок можна за номерами:

[відкрити контакти](067) 186-46-05 — telegram; [відкрити контакти](063) 467-34-65 — viber. 


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Діловодство, секретаріат, АГВ Онлайн курси Управління персоналом, адаптація та розвиток