Чим коледжі відрізняються від університетів у Канаді?

Вища освіта в Канаді представлена коледжами та університетами. Разом вони становлять post-secondary education. Є державні та приватні навчальні заклади. Державних набагато більше і вони престижніші.

Уряд всіляко підтримує розвиток державних навчальних закладів, і переважна більшість імміграційних програм спрямовані саме на підтримку випускників таких навчальних закладів. Це не стосується провінції Квебек. У Квебеку приватні навчальні заклади мають таку ж високу репутацію, як державні.

Багато державних навчальних закладів, коледжі та університети входять до основних світових рейтингів. Коледжі мають тісний зв'язок із університетами. Закінчивши дворічну програму, студент легко може перевестися до університету на 3-4 курс. Залежно від його переваг, він може зробити паузу після навчання в коледжі і повернутися до університету, отримавши певний виробничий досвід, і зрозумівши, якого подальшого розвитку він потребує, що буде важливо для його професійного зростання.

У коледжах є кілька типів програм.

Перший тип — це сертифікаційні програми. Навчання триває протягом періоду від 6 місяців до півтора року. При цьому випускники не отримують жодного ступеня. Проте вони влаштовуються працювати на посади базового кар'єрного рівня. Найчастіше цей напрямок обирають студенти-канадці, які не розуміють кому напряму хотіли б присвятити своє життя. Вони здобувають базову освіту, виходять на робоче місце для того, щоб зрозуміти, що ж їм насправді цікаво. Питання профорієнтації та вибір своєї майбутньої професії гостро постає для школярів усього світу, і Канада тут не є винятком.

Другий напрямок освіти — це дипломні програми. Тривалість таких програм 2 роки. У цьому випадку студенти отримують не ступінь бакалавра, а проміжний диплом. Це не заважає їм працювати на посадах середнього рівня, отримувати досить високий рівень зарплат і бути затребуваними на ринку праці.

Ще один напрямок — це advanced-дипломи. Такі програми тривають зазвичай три роки. Найчастіше до них включені виробничі стажування. Ці програми дають студентам можливість зійти на вищу кар'єрну сходинку, трохи збільшують їхній дохід, і при цьому дають можливість отримати професійний досвід. 80% програм advanced-диплома мають стажування як у рамках навчання, так і після закінчення програми, що відрізняє їх від дипломних програм. 

Так само в коледжі можна отримати і ступінь бакалавра. Навчання традиційно триватиме 4 роки. І канадські виші дозволяють здобути цей ступінь у прискореному режимі за три роки. Такі програми називаються accelerated. Це в тому випадку, якщо студент мав якусь базову освіту в своїй країні або додатковий практичний досвід у цій сфері і таким чином може скоротити свою освіту чи пройти її швидше.

Ось чотири основні напрями в освіті та рівні дипломів, які можуть отримати іноземні студенти у коледжі.

Відмінною рисою коледжів у Канаді є їхня практичність. Можна сказати, що це найважливіший бонус і найважливіша перевага, яку отримують студенти. Будь-яка освіта, будь-які академічні знання, заломлені через призму практичного досвіду, піднімають студентів на вищий рівень кар'єрного зростання, дають можливість бути більш цікавими роботодавцям. І здобувши свій перший робочий досвід, студенти починають розуміти правильність кар'єрного вибору.

Правильний вибір першої спеціальності у коледжі, мабуть, найважливіший. Він дозволить студенту отримувати задоволення від навчання, майбутньої роботи та, відповідно, мати більш високий дохід.

Величезний перелік програм у коледжах допомагає знайти саме ту спеціальність, яка максимально відповідає потребам студента та його талантам.

Середньостатистичний коледж пропонує понад 100 різних напрямків. Багато коледжів мають зі свого арсеналу унікальні спеціальності, які існують лише в одному-двох навчальних закладах у світі. Звичайно, студенти хочуть отримати унікальну роботу і при цьому пов'язати свої академічні знання з практичним досвідом. Важливо зрозуміти, яку програму студент шукає, і в якій провінції навчальний заклад максимально відповідатиме його потребам кар'єрного працевлаштування та подальших можливостей з еміграції чи роботи в Канаді.


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Вища освіта