Слова майбутнього: найцікавіші неологізми в англійській мові

Слова майбутнього: найцікавіші неологізми в англійській мові

Коротко й просто про новостворені терміни, авторські слова й фрази англійської мови. Дізнайтеся, що таке неологізми й збережіть список слів, які варто знати вже сьогодні!

Зізнайтеся, ви вивчаєте англійську, з нетерпінням чекаючи, коли нарешті все буде зрозуміло й більше не доведеться запам’ятовувати довгі списки нових слів. Але це задача із зірочкою. Річ у тому, що англійська мова — це живий організм, який постійно росте й розвивається. Нові слова з’являються регулярно й саме це так лякає новачків. На щастя, на курсах англійської в Oratorica https://www.oratorica.ua/ua/online/english/for-beginners ми відразу знайомимо студентів з актуальною лексикою, тому проблем зі спілкуванням у них не виникає. Радимо записатися на безоплатний пробний урок, а також дочитати цей допис до кінця, адже ми поділимося тим, що ви навряд чи знайдете у підручнику.

Що таке неологізм

Неологізми — це нові слова чи вирази, які з'являються у мовленні й активно використовуються, хоча їх може поки що не бути у стандартних словниках. Зазвичай вони виникають з розвитком технологій, змінами у суспільстві або просто внаслідок творчого підходу до вживання мови. Неологізми можуть бути дуже різноманітними — від кумедних сленгових слів, популярних серед молоді, до наукових термінів, які описують сенсаційні відкриття або технології.

Неологізми утворюються різними способами. По-перше, вони можуть виникати коли два і більше слів об'єднуються, щоб утворити нове, наприклад, stay (залишатися) і vacation (відпустка) стають staycation (відпочинок вдома). По-друге, неологізми з’являються через конверсію, коли слово однієї частини мови, наприклад, іменник, перетворюється на інший вид, наприклад, дієслово. Також слова можуть набувати нового значення або використовуватися у новому контексті. І, нарешті, неологізми можуть виникати шляхом запозичення слів з інших мов. Згадайте хоча б такі нехарактерні для англійської слова як rendezvous (французьке слово, що означає «зустріч») або schadenfreude (з німецької — «радість від нещастя інших»).

Навіщо знати нові слова

Навіть якщо ваш рівень англійської достатньо високий, неологізми зроблять ваше мовлення точнішим, логічнішим, зрозумілішим. 

  • Легше розуміти носіїв мови. З неологізмами ви вловлюватимете найменші відтінки усних і письмових висловлювань. Наступного разу ви не будете шоковані, коли почуєте від співрозмовника вираз, який важко повторити, або отримаєте електронний лист, що виглядає так, ніби кіт пройшовся по клавіатурі.
  • Уникати повторень. Іноді стандартні фрази вже набридли, тоді неологізми освіжають мовлення, додають оригінальності. Знання нових слів дозволяє уникати рутини, робить ваше спілкування виразнішим і цікавішим.
  • Підвищення рівня комунікації. Розуміння неологізмів дозволяє ефективніше спілкуватися в різних сферах життя, у тому числі у науковому, технічному й культурному середовищі. Це важливо, якщо ви бажаєте бути в курсі останніх тенденцій і долучатися до актуальних дискусій.

Топ-15 англійських неологізмів

  1. Infodemic — перенасиченість інформацією, особливо в контексті поширення фейків в інтернеті.
  2. Doomscrolling — нездатність відірвати погляд від негативних новин або подій в інтернеті.
  3. Finsta — прихований акаунт у соціальних мережах, призначений для обміну виключно особистою інформацією.
  4. Nomophobia — страх або тривога через відсутність мобільного телефону чи втрату зв'язку.
  5. Ghost kitchen — заклад харчування, який готує їжу виключно для доставки без фізичного кафе або ресторану.
  6. Zombie scrolling — автоматичне прокручування екрана смартфона без конкретної мети чи уваги до вмісту.
  7. Binge watch — надмірне довгий період перегляду телевізійних програм, серіалів або стрімінгового контенту.
  8. Plant-based — страви на основі рослинних інгредієнтів, без компонентів тваринного походження.
  9. Deepfake — штучно створені медіафайли, що виглядають як реальні, часто використовуються для обману або маніпуляцій.
  10. Brain fog — відчуття плутанини думок і важкості в концентрації, часто пов'язане зі стресом або втомою.
  11. Screenager — покоління, яке виросло в еру цифрових технологій, проводить багато часу перед екранами комп'ютерів, планшетів та смартфонів.
  12. Greenwash — форма маркетингового обману, коли компанія намагається виглядати екологічно свідомою, хоча насправді це не так.
  13. Level up — просування або вдосконалення, часто в сенсі саморозвитку або поліпшення навичок.
  14.  E-quaintance — друг або знайомий тільки в інтернеті. Це може бути підписник у соціальних мережах, співробітник у віртуальному просторі тощо
  15. Hard pass — відмова від пропозиції або можливості без будь-яких коливань, іноді з ноткою неприязності.

Це лише маленька частина нових слів, які вже сьогодні можна зустріти у статтях в інтернеті, дописах у соцмережах, фільмах і телешоу. Хочете знати більше? Приєднуйтеся до занять в Oratorica https://www.oratorica.ua/ua/harikov/english, тут ми ділимося виключно корисними й актуальними знаннями!


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Мовні курси Онлайн курси