Розквіт аутсорсингу на фоні світового економічного спаду

Розквіт аутсорсингу на фоні світового економічного спаду

В Україні є всі передумови для розвитку аутсорсингу, оскільки компанії під час економічного спаду шукають способи зменшити свої витрати.

За останні кілька років аутсорсинг перетворився в інструмент основного стратегічного планування бізнесу. Через те, що компанії всього світу шукають способи скоротити витрати, аутсорсинг вважають одним із не багатьох секторів, який може виграти від теперішнього економічного спаду. Цей сектор оцінили у 90 мільярдів доларів у 2008 році, і очікують, що у 2009 цей показник зросте ще на 8% Ці оптимістичні прогнози нещодавно оприлюднила провідна світова мережа компаній KPMG, яка надає професійні консультаційні послуги. Було визначено рейтинг найпривабливіших територій для розвитку аутсорсингу у всьому світі. Україна з її висококваліфікованою та дешевою робочою силою має всі можливості, щоб отримати вигоду в період бурхливого розквіту цієї послуги. Згідно з доповіддю KPMG, Львів є одним із міст, що виграє від цього найбільше, при тому, що у Києві та Харкові розвиток сектору аутсорсингу вже набрав чималих обертів.

Привабливість українського ринку для розвитку аутсорсингу
Оскільки багато традиційних ринків аутсорсингу, таких як Індія та південно-східна Азія, вже перенасичені, досліджуються нові альтернативні варіанти в інших частинах світу, і Україна є сильним претендентом у цьому сегменті. Що стосується освіти, то в Україні є багато вищих навчальних закладів, які спеціалізуються на навчанні студентів точним наукам. Українські ІТ-спеціалісти сертифіковані, і це є сильним мотиватором для іноземних компаній. За даними дослідження кваліфікацій спеціалістів у світі, яке у 2006 проводила компанія Brainbench (лідер онлайн сертифікацій), Україна зайняла 4-те місце за кількістю отриманих українцями сертифікатів у сфері ІТ-технологій. Україна має високий показник освіченості, що становить 99,6%, а також спеціалісти цієї ніші мають хороші знання англійської мови. Оскільки рівень життя в Україні нижчий ніж у Західній Європі, очікування по зарплаті є меншими. Також Україна займає вигідну позицію по відношенню до решти світу у плані логістики, тобто знаходиться лише за кілька годин перельоту від більшості столиць Європи. Рівень «відтоку мізків» з України досить низький, оскільки Україна не є членом ЄС, і тому рівень мобільності робочої сили країни не є високим, а процес еміграції в інші країни є дуже довготривалим та складним.
На сьогодні найбільшою зоною росту аутсорсингу залишаються софт-проекти дрібного і середнього рівня. Незалежно, чи це Львів чи Харків, Одеса чи Дніпропетровськ - нижчий рівень ЗП, кваліфіковані працівники та наближеність до потенційних клієнтів роблять цей бізнес привабливим для іноземних інвесторів.
Одним із ринків, який Україні потрібно захопити - це дослідження, розвиток та підтримка мережі CDMA, оскільки на сьогодні лише Польща, Україна та Румунія мають необхідні знання та кваліфікацію, щоб підтримувати CDMA технології. Місцеві українські ІТ-компанії можуть використовувати свої кваліфікаційні знання, щоб обслуговувати потужний 200 мільйонний ринок абонентів CDMA у Сполучених Штатах та Західній Європі. Одна з українських компаній, яка продає послуги CDMA, вже зробила для цього певні кроки - запустила веб-сайт, який призначений для того, щоб залучити іноземних інвесторів та клієнтів.
Ще один важливий сектор ринку, який Україна має намір охопити - це інтегроване системне програмування, технологія якого застосовується в основному у ПК, телекомунікаціях, та у сферах медицини і автоматизації. На сьогодні вартість цього ринку перевищує 80 млрд. доларів, і Україна з її сильним потенціалом у сфері інженерії та електроніки має всі передумови влитися в цей величезний світовий ринок.
Менш традиційний напрямок аутсорсингу, який протягом кількох років перебував в занепаді, а зараз стає міцнішим та важливішим в Україні, це ринок аутсорсингу медичної промисловості, зокрема, стоматології. Найбільш прогресивним та розвиненим центром у сфері косметичної, імплантаційної та реконструктивної стоматології є Львів. Повільно але впевнено це місто «будує мости» у західноєвропейські стоматологічні клініки, які б охоче делегували високотехнологічні завдання українським спеціалістам, що можуть якісно виконати цю роботу за значно меншу ціну. Поки що цей процес залишається ризикованим та невивченим напрямком з багатьма перепонами в юридичній, адміністративній сфері та у плані контролю якості. Тим не менше, Львів починає захоплювати значну частину цієї мультимільйонної індустрії.

Львів залишається першим серед рівних
Розглянувши всі позитивні переваги, які має Україна, з першого погляду не зрозуміло, чому KPMG надав перевагу Львову над іншими містами, що претендували на першість у розвитку аутсорсингу. Наприклад, як у Львові так і у Харкові, є багато високоосвічених людей та провідних освітніх закладів. ІТ-спеціалісти зі Львова, так як і їхні колеги з Харкова мають нижчі очікування по зарплаті ніж у Західній Європі та Києві. Перевагою Львова над Києвом та Харковом є те, що він має зручне авто- та авіасполучення з іншими країнами світу, та знаходиться лише за дві години перельоту від більшості європейських столиць. Окрім цього, прогресивна Львівська міська адміністрація шукає шляхи, щоб підтримати ініціативи аутсорсингу. Культурні фактори також відіграють важливу роль, адже Львів вважають чи не найбільш європейським з українських міст, етика роботи та підхід до працевлаштування якого наближені до стандартів багатьох компаній Західної та Центральної Європи.

Яскраве майбутнє аутсорсингу в період економічного спаду
Ринок аутсорсингу у світі та в Україні росте із року в рік. Це вказує на те, що провайдери послуг аутсорсингу в Україні стають дедалі досвідченішими та пропонують більш якісний продукт, і все більше і більше замовників готові розпочати тут свій бізнес. Без сумніву, в очах багатьох людей Європи та світу, Україна залишається зоною ризику і все, що зараз треба зробити – це скористатися шансом, який з’явився в умовах фінансової нестабільності та перетворити Україну в генератора аутсорсингу.


Компанія
«Synergy Consulting»


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії HR, менеджер з персоналу, рекрутинг Project management, управління проектами Менеджмент, керування, KPI