Як виміряти успіх системи управління?

Як виміряти успіх системи управління?

Новий стиль управління вимагає створення економічного механізму, що об’єднає і упорядкує єдиною методологією важливі для процесно-орієнтованої діяльності інструменти та показники.

Спільна мова в світі бізнесу – це фінанси

Стандарти ДСТУ ISO серії 9000, що засновані на процесному підході до управління, не тільки підкреслюють важливість моніторингу і ретельних вимірів процесів, що протікають в організації, але також вимагають документованого підтвердження того, що система якісного управління організації безупинно удосконалюється.

Враховуючи, що внутрішнє середовище підприємства містить у собі той потенціал, який дає можливість підприємству існувати та перемагати у конкурентній боротьбі, то необхідна системність управління.

Новий стиль управління вимагає створення економічного механізму, що об’єднає і упорядкує єдиною методологією важливі для процесно-орієнтованої діяльності інструменти та показники.

В одному із інтерв’ю Джозеф Джуран, зокрема, заявив: «Для того, щоб змусити вищий менеджмент інвестувати в якість, необхідно перевести мову представлень про менеджмент якості на більш зрозумілу їм мову грошей».

Так, дійсно, фінансово-економічний стан підприємства характеризується рівнем його прибутковості та оборотності капіталу, фінансовою стійкістю і динамікою структури джерел фінансування, спроможністю своєчасно розрахуватися за борговими зобов’язаннями тощо. Прибуток підприємства залежить від його операційної активності, яка на виробничих підприємствах виражається передусім обсягом виготовлення і продажу продукції.

Якщо йдеться про динаміку активності, тобто темп її зміни, то на величину прибутку істотно впливає структура витрат.
Аналіз собівартості продукції комплексно характеризує ступінь використання всіх ресурсів підприємства, а, отже, і рівень техніки, технології та організації виробництва; дає змогу виявити збиткові види продукції, з’ясувати причини таких збитків і прийняти відповідні рішення, наприклад зняти продукцію з виробництва, реорганізувати технологічний процес, внести зміни у конструкцію продукції тощо.

Що ліпше працює підприємство (інтенсивніше використовує виробничі ресурси, успішніше вдосконалює техніку, технологію та організацію виробництва), то нижчою є собівартість продукції.

Тому собівартість продукції є одним із важливих показників ефективності виробництва, має безпосередній зв’язок з її ціною.
А система підвищення якості продукції сьогодні розуміється як інструмент безупинного тиску на собівартість!
Тому що діагностика втрат якості на ранній стадії їхньої появи є запорукою успішного запобігання переносу цих втрат на кінцеву продукцію чи послуги.

Ви можете оволодіти практичним інструментарієм системного та ефективного управління на наших онлайн-заходах:

https://www.shauz.kiev.ua/kalendar-onlajn-treningov/

https://galina-zimina.com/

Бажаю Вам Успіху та Ефективних Результатів!

З повагою, 
Галина Зіміна
Керівник консалтингового центру ШАУЗ

Системний консультант, бізнес-тренер, коуч перших осіб компаній

Аудитор міжнародної кваліфікації (ISO 9001, ISO 22000)


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії HR, менеджер з персоналу, рекрутинг Лідерство, тімбілдинг Менеджмент, керування, KPI