З чого розпочати вивчення бізнес англійської?

З чого розпочати вивчення бізнес англійської?

Потреба у вивченні бізнес англійської може виникнути з різних причин. Розширення бізнесу закордон, підвищення або бажання працювати в іншій країні. Єдина умова — знання мови на рівні В1, якщо це так, we invite you to read this article!

Що таке бізнес англійська?

Популярність ділової англійською зростає з кожним роком, адже велика частина компаній шукає співробітників як мінімум з середнім рівнем знання мови, а деякі вводять її в якості корпоративної. До таких компаній можна віднести EPAM Systems, Nokia, SAP тощо. Часто виникає питання, чим же все таки відрізняється бізнес англійська від загальної? 

Бізнес англійська — характеризується спеціалізованими термінами, які застосовуються в певних галузях, таких як фінансова та банківська сфери, тощо. На відміну від ділової, загальна містить частовживані обороти, скорочення та ідіоми.

Які задачі вирішує ділова англійська?

Ви, напевно, на своєму досвіді чи на чужому зустрічалися із ситуаціями, коли не вдавалося донести свою думку або ідею до свого ділового партнера чи начальника? Можливо виникали культурні бар’єри, не вистачало впевненості в собі під час перемовин через брак словникового запасу в бізнес тематиці? Всі ці проблеми реально вирішити, адже щоб спілкуватися діловою мовою потрібно вчитися навіть носіям мови. Все залежить від шляху, який ви оберете.

Бізнес мову можна вчити самостійно, це може зайняти більше часу, тому що навчальна програма не систематизована і її потрібно складати самостійно. Цей процес потребує наглядності, терпіння та навички організації. Як варіант, можна купити відеокурс без зворотного зв'язку на платформах Coursera або Udemy.

Швидкий та ефективний шлях — це курси ділової англійської мови. Їх безумовна перевага полягає в тому, що ви можете відточувати нові знання в групах, вивчати вузькоспеціалізовані терміни, практикуватися проводити переговори та презентації на професійному рівні. Якщо у вас виникатимуть помилки, то викладач допоможе виправити їх.

Як можна покращити навички бізнес англійської?

Якщо вам знадобився для вивчення такий вузькоспеціалізований напрямок англійської, то йти мова про розвантажений графік роботи не може. Скоріше за все у вас багато справ, ділових зустрічей, і в проміжках цього важливо виділяти час для себе та рідних. Єдине спасіння в такій ситуації — це вміння розставляти пріоритети.

Обмежуйте свої цілі часовими рамками

Чітко сформульована ціль — це половина зробленої роботи, адже її влучність та однозначність допомагають звертати увагу на найважливіше в навчальному процесі. А часові рамки організовують та допомагають не витрачати час дарма. Тому для комфорту можете спробувати систему цілеутворення SMART, тобто:

S — Specific (конкретність).

M — Measurable (вимірюваність).

A — Achievable (досяжність).

R — Realistic (реалістичність).

T — Timed (вимірюваність в часі).

Давайте розглянемо застосування системи на прикладі: «Вивчити вузькоспеціалізовані терміни, необхідні лексичні обороти та граматику, які допоможуть мені провести успішно презентацію своїм партнерам англійською мовою в червні 2022».

«Specific» вказує на конкретику, тому в прикладі перелічуються необхідні навички, бажаний результат та часові рамки. «Measurable» означає ваше відношення до цілі та наскільки вона важлива. Цей пункт характеризує слово «успішно», але за потребою можете конкретизувати в окремому реченні, наприклад: «Успішно проведена презентація допоможе заключити договір з компанією «N» на 30 млрд доларів США».

«Achievable» описує наскільки чесні ви по відношенню до себе, тобто чи вірно встановлені часові рамки на навчання і чи є у вас вільний час для цього. Якщо відповідь ствердна, то переходьте до наступного етапу аналізу цілі.

Пункт «Realistic» допомагає зрозуміти наскільки важлива ціль для вас. Відповідь: «… презентація допоможе заключити договір з компанією «N» на 30 млрд доларів США» є вичерпною. А «Timed» потрібен для встановлення дедлайну, для того щоб не розпливатися в часі під час підготовки.

Читайте англомовну літературу по бізнес тематиці

Виникає логічне запитання, яку ж літературу можна обрати? Відповідь проста — це газети, журнали та профільні книги. Більшість ресурсів є онлайн, або ж через підписку. 

Газети та журнали

«The Economist» — це щотижнева газета, в якій розкриваються важливі теми та проблеми сьогодення, такі як: бізнес, міжнародна торгівля, політика та «внутрішня кухня» країни. 

«Global Breaking Newswires» — містить величезну базу новин з усього світу.

Профільна література

«Market Leader» — в ній ви знайдете різноманітні інтерв’ю та дослідження, а також цінні поради як вести презентації, зустрічі та перемовини.

«Cengage Total Business» — тут ви зустрінете цінні уроки по лексиці в діловій мові,  також в ній окреслюються важливі теми, пов’язані з бізнесом.

Звичка щодня читати допоможе на щабель вище підняти ваші скіли в бізнес англійській та розширює кругозір завдяки актуальній інформації про події в світі.

Дивіться фільми чи серіали по темі

Не нав’язливий, розслабляючий спосіб вчити англійську ще нікому не завадив. Завдяки перегляду фільмів ви зможете покращити вимову, навчитеся сприймати мову на слух і вивчите нові терміни. До перегляду обов’язкові «Вовк із Уолл-Стріт», «Картковий будинок» та «Божевільний чоловік».

А ще можна відвідувати не просто розмовні, а бізнес клуби англійською. Так так, детальніше дізнавайтеся за цим посиланням


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Менеджмент, управління, KPI Мовні курси Риторика, ораторська майстерність