Говорити як native speaker: 5 прийомів, які допоможуть вам прокачати вимову

Говорити як native speaker: 5 прийомів, які допоможуть вам прокачати вимову

Правопис англійської мови майже не змінився за останні десятиріччя, чого не скажеш про вимову. Це робить вивчення іноземної мови справжнім випробуванням. Проте ми склали ефективний посібник для тих, хто вирішив удосконалити розмовну англійську.

Скористайтесь нашими практичними порадами та перевіреними ресурсами, щоб вже завтра розмовляти як корінний житель Лондона чи Нью-Йорка.

Секрет хорошої вимови

Гарна вимова — це не лише правильне звучання звуків та слів, є й інші, не менш важливі особливості, які слід враховувати:

  • Інтонація — зміна тону голосу (підвищення або зниження), що передає смисловий відтінок фрази, допомагає співрозмовнику зрозуміти запитують його чи висловлюють твердження.
  • Наголос — виділення окремих буквосполучень та слів голосом. Існує також поняття логічного наголосу, коли слово, що має смислове навантаження, акцентують голосом.
  • Паузи — короткі перерви у мовленні виконують роль словоподілу, відмежовують одну фразу від іншої. 
  • Зв’язне мовлення — звичні слова можуть звучати по-різному, коли вони з’єднані разом у вільній природній мові. 
  • Темп — ділове спілкування передбачає рівномірне та ритмічне мовлення, щоб слова звучали впевненіше, а неформальна розмова — це швидке та стисле донесення інформації.

ПРАКТИЧНІ ПОРАДИ ТА РЕСУРСИ

Слухайте!

Регулярне прослуховування автентичного мовлення — ефективний спосіб покращити власну вимову. Скористайтесь найзручнішим для вас способом: дивіться фільми та серіали в оригіналі, прослуховуйте цікаві подкасти англійською мовою, і навіть повсякденне прослуховування англомовної музики може допомогти. Намагайтеся запам’ятати інтонацію та наголоси, повторюйте за спікерами улюблені фрази та речення, імітуйте вимову.

Корисні ресурси: цікаві подкасти англійською мовою ви знайдете зокрема в додатку LearnEnglish Podcasts. Якщо ж ви сфокусовані на британському варіанті англійської зверніть увагу на практикум з вимови Tim’s Pronunciation Workshop від BBC. Покращити американську вимову допоможе сайт American Pronunciation Lessons з детальними аудіо та відеоуроками.

Записуйте!

Після спостереження за вимовою варто переходити до активної практики! Читайте уривки з книг та блогів, описуйте своїми словами малюнок з підручника або розкажіть про те, як пройшов ваш день. Прослухайте запис і визначте з якими звуками чи словами у вас виникають проблеми. Повторіть їх декілька разів чітко та повільно, а потім запишіть аудіо знову. Помітили покращення? Головне — не зупиняйтесь на досягнутому!

Корисні ресурси: додаток ELSA пропонує вам фрази, записує та оцінює вашу вимову, показує результат у відсотках. Тут ви знайдете як безкоштовні уроки, так і платну підписку.

Ознайомтесь із фонетичною картою

Міжнародний фонетичний алфавіт (IPA) використовується в усьому світі для вивчення іноземних мов і англійська не виключення. Напевно, ви вже знаєте, що написання і вимова англійських слів не завжди збігаються. Згадайте хоча б буквосполучення «ough» у словах though, through, tough, ought. Без сторонньої допомоги важко здогадатися, як насправді звучать ці слова.

Корисні ресурси: знайдіть та встановіть додаток Phonemic Chart або Sounds Right. Програми досить схожі між собою: ви натискаєте на різні фонеми та слухаєте, як вони звучать. Це допоможе помітити відмінності між схожими, на перший погляд, звуками.

Користуйтеся словником

Окрім вже звичних вам друкованих словників з фонетичною транскрипцією, існує безліч онлайн-словників, де ви можете прослухати вимову слова. Вони особливо корисні для перевірки нових незнайомих слів, у правильності звучання яких ви наразі не впевнені.

Виконуйте вправи

Англійська має різні звуки й нашому мовному апарату доводиться адаптуватись для правильної вимови. Деякі літери даються легше, інші озвучити фізично важко, оскільки аналогів у рідній мові ми не маємо. Як під час вивчення нового танцювального руху, важливо розвивати м'язи, так і при формуванні звуків — корисно більше практикуватись, оскільки від цього залежить ваш результат. Візьміть собі за звичку робити артикуляційні вправи щодня, і вже через кілька тижнів ви помітите наскільки покращилась ваша англійська.

Корисні ресурси: на сайті BBC Learning English є повноцінний курс відеоуроків The Sounds of English, де детально пояснюється, як вимовляти ті чи інші звуки та надається перелік вправ для їхнього відпрацювання.

Пам’ятайте, що гарна вимова — це насамперед вміння порозумітись зі співрозмовниками. Не бійтеся ретельно вимовляти кожне слово!  Нехай ви звучатимете повільніше або з паузами, проте грамотно і виразно. Багатьом носіям мови подобається чути англійську мову з ледь помітним іноземним акцентом! Отже, працюйте над своєю вимовою так, щоб ваша англійська була максимально зрозумілою, попри природний акцент. 

Наприклад, у Першому Кембриджському освітньому центрі пропонують безліч варіантів програм для вивчення англійської: як для новачків, так і для досвідчених студентів з високим мовним рівнем. Зокрема, якщо вас лякає перспектива витрачати безліч часу на виконання домашнього завдання щоразу, то ви точно вподобаєте курс "Англійська без домашки". Це справді чудовий варіант для тих, хто не має вільного часу, але прагне покращувати знання іноземної з професіоналами.

Тож вдосконалюйте свою англійську вже сьогодні та спілкуйтесь як native speaker!


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Мовні курси Онлайн курси Підготовка до ЗНО/НМТ