Що таке ефективне управління бізнесом та як це пов'язано з успіхом компанії?

Що таке ефективне управління бізнесом  та як це пов'язано з успіхом компанії?

Всі ми хочемо бути успішними, хоч би чим ми займалися. Особливо сильне бажання бути успішним у підприємців під час створення свого бізнесу. Але, далеко не завжди ці бажання перетворюються на реальність.

Дослідження показують, що більшість новостворених і спочатку успішних компаній розпадається вже в перший рік існування. Причина цього – не в поганих ідеях бізнесмена, а в поганому управлінні. Адже навіть дуже талановиті підприємці не автоматично стають професійними керівниками. Для цього необхідно набувати знань та навичок.

Що потрібно, щоб управління бізнесом стало ефективним?

Хорошому управлінцю необхідно володіти навичками системного планування та організації процесів. Він має вміти здійснювати контроль та мотивувати співробітників, розвивати свої здібності до лідерства та правильної комунікації. Вміти об'єднати співробітників та професійно делегувати роботу.

А якщо у власника бізнесу чи керівника виникає бажання значно розширити бізнес та збільшити доходи підприємства, то знати, як це зробити та зуміти впровадити зміни, залучаючи керівний склад та співробітників у ці процеси.

Незалежно від того, яка політична чи економічна ситуація, саме менеджмент компанії повністю відповідає за рентабельність підприємства.

Чому управління стає неефективним?

"Коли прибуток виймається з покупця або з робітника, це свідчить про погане ведення справи" - цей вислів Генрі Форда показує важливу істину. Якщо компанія не може забезпечити на оптимальному рівні ефективну роботу співробітників та створює невигідні умови для споживачів послуг чи товарів, це ознака поганого управління та неспроможності керівника.

Якщо підприємство не постачає на ринок товари чи послуги, необхідні споживачеві, за ціною, яку готовий платити цей споживач, то керівництво погано виконує свою роботу.

Ефективна робота співробітників та компанії не може з'явитися сама по собі, і тим більше не може посилюватися в самостійному режимі.


Ефективність – це вже наслідок, результат професійного менеджменту в компанії.

Які цілі потрібно ставити?

Метою професійного управління є не лише генерування ідей та планів.

Метою управління є вміння правильно налаштувати та створити умови для реальної, продуктивної та якісної роботи всіх співробітників компанії.

Управлінські рішення мають перетворитися на дії та на виході мати ефективні результати.

В основі кожного рішення та дій керівництва підприємства повинні лежати міркування економічної доцільності, досягнення необхідних економічних результатів.

У разі жорсткої конкуренції необхідно управляти прибутком не тільки у кінцевих продажах, а й по всьому ланцюгу процесів. Такий підхід утворює справжню цінність товару та робить її привабливою для споживача.

Успіх бізнесу не тільки в ідеї створення продукту, який необхідний на ринку, а й у системному налаштуванні процесної взаємодії, і, звичайно, у людях, які чудово роблять свою роботу!


Професійний менеджмент полягає у розумінні економічної стратегії бізнесу, вмінні контролювати якість, витрати та конкретний результат корпоративних процесів на всіх етапах виробничого ланцюжка.

Спільно з управлінською командою та співробітниками регулювати ці витрати та добиватися оптимізації кінцевого результату.

Чого треба прагнути?

Під керівництвом професійного керівника компанія функціонує як налагоджений системний механізм.

Прикладом успішного ведення бізнесу є японська Toyota. Професійне управління дозволило розробити систему LEAN, ефективність якої вже оцінили представники великих та дрібних компаній у всьому світі.

Отримати максимальний дохід за мінімальних вкладень, це основний принцип ощадливого (LEAN) менеджменту. В основі LEAN науковий підхід до організації праці, який дозволяє знати та контролювати витрати виробництва. В умовах нестабільної економічної ситуації це найоптимальніший варіант управління бізнесом.

Системі ощадливого управління та виробництва віддають перевагу тому, що вона дозволяє підвищити ефективність роботи компанії без великих капіталовкладень.


Детально дізнатися, як на практиці працюватиме LEAN у вашій компанії, можна на тренінгах та коучингах нашого центру. Тренінги ШАУЗ зорієнтовані на керівників компаній та власників бізнесу. Ви навчитеся застосовувати ефективні методи керівництва та зможете опанувати інструменти професійного управління для успішного ведення бізнесу.

Рада сприяти Вашому прагненню професійно керувати людьми та бізнесом!

Галина Зіміна

Засновник та керівник консалтингового центру ШАУЗ,

Системний консультант, бізнес-тренер, коуч перших осіб компаній,

Аудитор міжнародної кваліфікації (ІSO 9001)

https://galina-zimina.com/effektivnoe-upravlenie-biznesom-i-uspekh-kompanii.html


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Менеджмент, керування, KPI Ощадливе виробництво, управління ризиками Управління персоналом, адаптація та розвиток