Шлях в ІТ за допомогою англійської

Як уникнути основних помилок при вивченні англійської для IT / диджитал?

Напрямок IT зараз став популярнішим, ніж будь-коли, та потрапити туди без англійської майже неможливо. Проте іноді іноземна мова — це єдина вимога, яка стоїть перед кандидатами. Так, наприклад, наш партнер, компанія ZONE3000, пропонує класну можливість почати свій шлях в IT з позиції спеціаліста технічної підтримки (Customer Support). Ця вакансія не передбачає обов'язкової профільної освіти чи досвіду. Але знання англійської на рівні не нижче Intermediate — необхідне.

Аби допомогти здобувачам успішно скласти тест з англійської, у ZONE3000 нам розповіли, які «пробіли» у знаннях кандидатів є найрозповсюдженішими.

Отже, let's go!

  • Пробіл №1. Conditional sentences

А саме, складнопідрядні речення, де одна з частин починається з if. Ця тема досить складна, адже типів умовних речень існує аж чотири, проте найважливіше, що треба запам'ятати: ніколи в частині з if не може стояти майбутній час (з використанням will).

  • Пробіл №2. Passive voice

Використовується досить часто і вказує на те, що дію виконує не сам суб'єкт чи об'єкт, а хтось інший. Для коректного використання пасивного стану варто запам'ятати формулу — to be

+ Participle II, а потім застосовувати її у формі згідно з потрібним часом. Тема не є дуже складною, проте вимагає практики, аби не плутатися.

  • Пробіл №3. Infinitive/gerund

Тема, яку не люблять більшість студентів навіть рівня Upper Intermediate. Складною вона вважається через велику кількість правил та виключень. Запам'ятати всі досить складно, але й тут допоможуть практичні вправи, які здатні натренувати вас до автоматизму.

  • Пробіл №4. Sequence of tenses

Це система залежності граматичного часу підрядної частини речення від головної, яка нетипова для нашої рідної мови. Правило загалом стосується випадку, коли у головній частині використовується минулий час. Так, наприклад, якщо дія у підрядній одиниці відбувалася ДО моменту в головній, то треба це підкреслити шляхом використання Past Perfect: Yesterday I told him that had lived in Poland before.

У правила є лише декілька виключень, та загалом після детального розбору воно стає досить зрозумілим.

  • Пробіл №5 Relative pronouns

Знов про складнопідрядні речення. Досить часто як зв'язку двох частин використовують займенники: which, who, that, а також whose, whom, where, when, why.

Розбираючись у цій темі, важливо звернути увагу на такі моменти:

  • в якому випадку який займенник треба використовувати;
  • коли це слово можна опустити, а коли — ні;
  • де ставиться прийменник, якщо він потрібний;
  • в якому разі треба відокремлювати підрядну частину комами.

Радимо зупинитися докладніше на цьому питанні, адже relative clauses використовуються в усному та письмовому мовленні досить часто.

Навіщо вивчати англійську мову?

  • Пробіл №6. Indirect questions

Англійці дуже полюбляють ввічливість, саме тому непряме питання — це досить уживаний прийом, аби пом'якшити формулювання, не здатися грубим, показати свою повагу. Що варто запам'ятати: питальна конструкція використовується лише у цій «ввічливій» частині (Can I ask you/ Do you know/ Can you tell me etc.). А далі безпосередньо запитання будується як звичайне стверджувальне речення, наприклад: Can you tell me what time the lesson will be over?

  • Пробіл №7. Modal verbs

Ох вже ті модальні дієслова! Скільки нервових клітин забрали в учнів :) Чого лише вартує запам'ятати різні відтінки значення, аби обрати правильний варіант. Одні мають форму минулого часу, інші — ні, одні використовуються з to, а з іншими ця частка сприймається як найстрашніший нічний кошмар.

Тема модальних дієслів вимагає уважного вивчення всіх нюансів і граматичних правил. На щастя, їх не так багато :)

  • Пробіл №8. Phrasal verbs

Фразові дієслова — це конструкції, які складаються з дієслова та «додатку» у вигляді прислівника чи прийменника. Основна відмінність – це зміна значення такого дієслова. Вивчити усі phrasal verbs неможливо, але запам'ятати найпопулярніші – варто. Ось лише верхівка айсберга: go on, give up, look forward to, put on, turn on/off, work out і багато іншого.

  • Пробіл №9. Articles

Ці коротенькі a (an) та the

також забирають чимало нервових клітин у тих, хто вивчає англійську. На які моменти варто звернути увагу:

  • a (an) ставиться лише перед обчислювальним іменником однини;
  • a (an) передбачає не конкретний предмет (особу, явище), а один з багатьох;
  • якщо іменник використовується з прикметником, артикль (a, the) стоїть перед прикметником;
  • якщо перед іменником стоїть присвійний займенник (my, his etc.), вказівний займенник (this, that) або кількісний числівник (але тут теж є виключення), артикль не ставиться;
  • з власними назвами артикль a не використовується, а the ставиться у визначених випадках (наприклад, з назвами річок).

Це, звісно, далеко не весь перелік того, що потрібно знати про артиклі. Але трохи терпіння – і ви підкорите цю тему.

  • Пробіл №10. Comparatives and superlatives

Тут основні складнощі виникають із закінченнями (подвоєння останньої приголосної, зміна -y на -i тощо), а також з винятками. Тому радимо повторити навіть цю нескладну тему, через яку результати тесту можуть погіршитися.

  • Пробіл №11. Prepositional phrases

Тема, яку вивчають студенти від Elementary до Advanced рівня. Це словосполучення, які утворюються за допомогою прийменника та якоїсь самостійної частини мови. Систематизувати можна лише деякі правила. В інших випадках фрази треба просто запам'ятовувати.

Ось декілька прикладів prepositional phrases: on foot, in general, by car, for fun, at first, out of order, from time to time, up to date...

Вивчити такі словосполучення можна, читаючи літературу, роблячи вправи, використовуючи фразові словники тощо.

  • Пробіл №12. Quantifiers

Much/many, little/few, some/any, every/each, a lot of/lots of, both, either/neither — купа правил, багато інформації, проте треба лише одного разу ретельно розібратися, закріпити практичними вправами, і все буде ок.

Висновки

Бажаємо вам успіхів у будь-яких випробуваннях. І пам'ятайте: головне — не здаватися і впевнено крокувати до своєї мети. Тоді обов'язково все вдасться! 

Як на рахунок безоплатного пробного уроку? Записатись можна тут

Читай більше корисної інформації в блозі АнтиШколи


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії HR, менеджер з персоналу, рекрутинг IT, програмування, розробка Онлайн курси