Кращі методики вивчення англійської мови: що спрацює краще?

Кращі методики вивчення англійської мови: що спрацює краще?

Яким способом вивчати англійську, щоб це було ефективно й просто? На що звернути особливу увагу? Відповідаємо на ці й багато інших питань, а також детально розглядаємо популярні методики навчання.

Вивчення англійської мови можна перетворити з нудного зубріння на захопливу подорож, якщо правильно вибрати методику й стратегію. Спростити цей важливий вибір — мета нашої статті. Але перед тим як розглядати різні способи вивчення англійської мови, зазначимо: оптимальний підхід полягає у поєднанні всіх доступних методик. Курси англійської для дітей в Києві орієнтуються саме на цей підхід. А це гарантія того, що результат не змусить себе довго чекати.

Два головні способи вивчення англійської

Більшість лінгвістів сходяться на думці, що існує всього два основних підходи до вивчення англійської мови: традиційний і методика занурення. Всі інші — усього лише їхні різновиди. 

Традиційна методика або The Classroom Method полягає в тому, що студенти навчаються у формальному освітньому середовищі, зазвичай у класних кімнатах, з викладачем, який надає інструкції й проводить уроки. Звісно можна навчатись самостійно вдома, але краще, якщо є допомога вчителя або репетитора. Зворотний зв'язок від наставника — важлива частина процесу. Уроки повинні мати структуровану програму і розклад, а матеріал подаватись у формі лекцій, вправ і домашніх завдань. Традиційний метод підходить тим, хто цінує класичний системний підхід. Він також рекомендований для студентів, яким важливе регулярне спілкування з однодумцями.

Метод занурення (The Immersion Method) вважається одним природним способом вивчення мови. І, хоча ідеальний варіант — проживання в англомовній країні, завжди є можливість створити «мовне середовище» самостійно. Достатньо щодня слухати англійську музику і подкасти, дивитися фільми й серіали без перекладу, змінити мову на англійську в усіх гаджетах, читати книги й статті в оригіналі. Варто зазначити, що початковий період може бути складним, оскільки адаптація до нової мови й культури вимагає зусиль. Проте повне занурення допоможе активно застосовувати англійську в різних ситуаціях, зробить процес вивчення результативнішим. Ця методика особливо актуальна для тих, хто планує зосередитись на аудіюванні і якомога швидше розпочати спілкуватися англійською.

Ще 4 відомих підходи

  • Методика Берліца базується на ідеї імерсії, тобто зануренні в мовне середовище. Основний акцент робиться на усному спілкуванні, виконується багато вправ, направлених на формування правильної вимови. Учні вивчають англійську в комунікативних ситуаціях, максимально наближених до реальних. Рідна мова на заняттях не використовується, що спонукає швидше звикати до іноземної.
  • Методика Пімслера ґрунтується на повторенні й аудіюванні. Вона спрямована на розвиток навичок усного спілкування й формування вміння сприймати мову на слух. Доступна для самостійного навчання, знадобиться лише гаджет й навушники. Ще одна перевага цього способу — тренування пам’яті й уваги паралельно з вивченням англійської.
  • Методика Розетти Стоун передбачає сприйняття англійською мови одночасно візуально і на слух. Головна умова — невимушені обставини. Нові слова і фрази запам’ятовуються під час ігор, асоціацій тощо. Відсутні складні правила або таблиці. Граматика розглядається дещо відокремлено, в контексті. 
  • Методика Гуннемарка ставить перед собою завдання розвивати комунікативні навички студентів, зокрема, їх здатність вести прості розмови, розуміти базові інструкції й питання. Згідно із цим підходом для повсякденного спілкування потрібно вивчити лише близько 500 головних слів та 150 мовних штампів. Ці слова та вирази покривають основні теми, необхідні для розмови. Матеріал розподілено за темами: дії, місця та напрямки, люди, кольори, час, емоції тощо. Це допомагає студентам зосереджуватися на конкретних ситуаціях й швидше опановувати мову.

Що обрати?

Ідеального варіанта для вивчення англійської мови не існує. Кожна методика та підхід мають свої переваги й недоліки, і вибір залежить від ваших потреб й особистих вимог. Так, підготовка до IELTS в Києві, яку проводить школа Oratorica, містить різні методики, тому студенти завжди отримують високі бали на іспиті. Тут кожен має можливість експериментувати, пробувати різноманітні стратегії й навчатися так, як йому до вподоби. Дійте і досягайте своєї мети разом з центром європейських мов!


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Мовні курси Онлайн курси