Побутові витрати студентів у Польщі, Чехії та Словаччині

Батьків, які відправляють дітей на навчання до Європи, одним із перших цікавить питання витрат на побут. Нижче наводимо огляд орієнтовних витрат, з якими зіткнеться дитина, потрапивши на навчання до Чехії, Словаччини чи Польщі.

Польща

Проживання. Найприйнятніше за вартістю житло — студентські гуртожитки. Вони бувають державні (при державних ЗВО) та приватні. Але кількість місць у них обмежена. Тому, щоб зменшити витрати на проживання студента у Польщі під час навчання, бронювати місце у гуртожитку потрібно заздалегідь. Ми в Osvita Market подбаємо про це. Вартість проживання в гуртожитку складе приблизно 1000 злотих на місяць (200 євро).

Харчування — одна з найбільших статей витрат. Кожен гуртожиток обладнаний кухнею. Це дозволяє студентам готувати самостійно та економити витрати на їжу. Тому будьте готові витратити в середньому від 500 злотих на місяць на харчування (115 євро)

На транспорт у середньому знадобиться від 50 злотих на місяць (10,5 євро)

Чехія

Проживання. Оренда житла (кімнати) у Чехії коштує в середньому 3500 крон (140 євро). Але ви можете скоротити цю статтю витрат, подавши заяву до університету на отримання стипендії на проживання. Вона принесе додаткові 500-600 крон на місяць (20-25 євро).

Харчування. Найвигідніший варіант — готувати самому або обідати в їдальнях. За 100 крон можна взяти комплексний обід (суп, салат, основна страва). Усього на місяць на продукти необхідно мінімально закласти від 3000 крон (120 євро).

Транспорт. Студенти можуть скористатися пільгами на транспорт у Чехії, оформивши спеціальний проїзний. Наприклад, у Празі він коштує лише 260 крон на місяць (10 євро)

Словаччина

Словаччина на сьогоднішній день є найменш дороговартісною країною Євросоюзу.

Витрати на проживання тут нижчі, ніж у Польщі чи Чехії. Проживання становитиме від 40-70 євро, харчування від 100 євро. А транспортом студенти можуть користуватися з великими знижками, залізничним — зовсім безкоштовно. Також близькість Словаччини до України уможливлює регулярні поїздки додому.

Детальнішу інформацію дивіться на сайті. Там само залишайте заявку на безкоштовну консультацію.


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Вища освіта Середня освіта