План вивчення англійської мови

План вивчення англійської мови

У цій статті ми розглянемо, чому планування є дійсно важливим моментом у навчанні та запропонуємо приблизний план для ваших щотижневих занять. 

Наш час — цінний ресурс, витрачати який дарма не дуже й хочеться. Особливо коли йдеться про навчання. Саме тому потрібно дотримуватися регулярності, не відкладати нічого на потім, а допомогти в цьому може ваш особистий план вивчення англійської мови. Це дуже проста річ, однак завдяки чіткій системі ви матимете більше шансів досягти успіху.

Запишіться на курси розмовної англійської в Oratorica: https://www.oratorica.ua/ua/conversational та вільно спілкуйтесь англійською вже зараз!

Важливість планування

Вивчення англійської мови без чіткого плану — це, по суті, залишення своєї освіти на волю випадку. Ваші періодичні заняття стануть схожими на безцільне блукання, і купа часу витрачатиметься дарма, хоч могла працювати на вас. Серед очевидних недоліків відсутнього планування можна виділити наступні:

  1. Студент ризикує присвячувати багато часу одному аспекту мови, забуваючи при цьому про інші. Результат — це дисбаланс у знаннях (наприклад, можливість розуміти співрозмовника і неспроможність будувати речення у відповідь).
  2. Навчання стає випадковим і безсистемним. Пропускаються важливі теми, через що мовні навички формуються з «‎прогалинами», а звідси — неможливість їхнього використання в реальних ситуаціях.
  3. Важко слідувати зазначеному напрямку навчання. Без відчуття прогресу студент може втратити мотивацію. Як наслідок — тривала перерва, знову навчання з 0 і змарнований час, або ж взагалі «‎прощавай, інгліш».

Отже, систематизований підхід до опанування нової мови є невіддільною складовою навчання, оскільки лише з ним забезпечується максимальна ефективність витраченого часу. Крім уникнення всього перерахованого вище, можна виділити такі переваги планування:

  1. Організованість. Чіткий план навчання допоможе вам організувати власні заняття, адаптувавши їх до свого звичного розпорядку дня та максимально використавши доступний час. Саме так ви уникнете форс-мажорів, коли, наприклад, хочете трішки почитати англійською, але забули, що сьогодні в планах зустріч із друзями.
  2. Регулярність. Кількість занять у тиждень, а також їх тривалість залежить лише від вас та вашого вільного часу. Це може бути 5-6 днів з короткими заняттями всього по 15-20 хвилин, або 3-4 рази по пів години. Головне — це регулярна практика, адже вона більш ефективна, ніж довгі поодинокі уроки. Це запорука кращого запам'ятовування та засвоєння матеріалу.
  1. Комфорт. Розбиваючи ваше навчання на невеликі уроки, ви створюєте зручніші умови для себе. Так, маленькими кроками ви йдете до великого успіху, при цьому не допускаючи перевтомлення та підтримуючи високу вмотивованість.

Що додати до плану

Для ефективного навчання важливо рівномірно приділяти увагу різним аспектам мови. Саме тому ми пропонуємо не просто вносити якусь тему до свого плану, а робити акцент на певній навичці та зосереджуватися на ній. При плануванні не забувайте про:

  • Сприймання усної мови — Listening. Слухайте аудіокниги, подкасти, новини. Це може бути щось коротке, але бажано при цьому періодично змінювати акценти мовців, щоб, наприклад, австралійська англійська не була для вас відкриттям. Ще одна рекомендація: шукайте такі джерела, де аудіо чи відео мають субтитри або готові скрипти (як правило, це спеціальні навчальні платформи).
  • Спілкування — Speaking. Для спілкування можна використовувати різноманітні мобільні застосунки для пошуку іноземних носіїв, шукати онлайн-зустрічі, або просто вести монолог, записуючи себе на диктофон. 
  • Поповнення лексичного запасу (Vocabulary) через читання (Reading). Беріть різні тексти — від новин та рецептів до художніх творів. Відмічайте та записуйте незрозумілі для вас слова й вирази. Скільки б ви не вивчали одиниць щодня, хоч 10, хоч 5, хоч цілих 20 слів, без активної практики вони так і залишатимуться у вашому пасивному вокабулярі. Тому візьміть за правило: вивчаєте слово — одразу застосовуєте його на практиці, вводите до речень на актуальні для вас теми.
  • Писання — Writing. Практикуйтеся в написанні коротких есе, беріть участь в англомовних форумах, шукайте друзів по листуванню. Ось цей ресурс — Write&Improve — розроблений спеціально для перевірки текстів. Вам навіть не потрібно придумувати тему: її вам пропонують і дають невелике завдання, після чого виправляють помилки.

І останній важливий момент — не забувайте слідкувати за власним прогресом. Це не тільки заряджатиме вас додатковою мотивацією, а й допомагатиме бачити слабкі місця, на котрі варто зробити додатковий акцент, та допоможе вчасно регулювати план навчання відповідно до поточних потреб. Перевіряти себе можна тестуваннями, які пропонують чимало онлайн-платформ. Серед таких EF SET, British Council, Cambridge і подібні. Також існує багато мобільних застосунків для вивчення англійської, які аналізують ваші досягнення, надають статистику та звіт.

До речі, цілком безплатно, можна перевірити свої знання і в школі іноземних мов Oratorica. Послуга доступна онлайн: https://www.oratorica.ua/ і безпосередньо з викладачем — як зручніше, обирати вам.

Висновок

Вивчення мови — це не просто шлях до досягнення нових цілей, але й отримання задоволення від самого процесу. Регулярні короткі заняття, різноманітні методи й вправи, систематичне планування та оцінка власних знань — усе це є фундаментом для вашого успіху.


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Мовні курси Онлайн курси