Як стають бухгалтерами

Як стають бухгалтерами

Без бухгалтерії не обходиться жодне підприємство, будь-то дитячий садок або машинобудівний завод-гігант. Спеціальність входить до числа найбільш затребуваних. За досвідченого бухгалтера керівник будь-якої фірми готовий віддати «півцарства».

Ім'я італійського математика Луки Пачолі відоме далеко не кожному. Однак студентам, які навчаються за спеціальністю «бухгалтерський облік, аналіз і аудит», це незнання може обійтися дорого. Справа в тому, що саме Пачолі в кінці XV століття обґрунтував необхідність ведення бухгалтерського обліку в будь-якій області фінансово-господарської діяльності. Використовуються на практиці принципи бухобліку дозволили застосовувати, наприклад, безготівкові форми розрахунків. Це стало безперечним проривом у сфері еволюції ринкових відносин.

З тих пір багато води збігло, але сьогодні жодне підприємство, дрібне, велике, державне або комерційне, не може обійтися без бухгалтерії як способу документального ведення господарського обліку грошових коштів. Цього вимагає законодавство, цього вимагають і інтереси справи: нерідко запущена бухгалтерська та податкова звітність стає причиною штрафних санкцій. З іншого боку, в рамках бухгалтерського обліку формується інформація про діяльність організації, і грамотне ведення бухобліку допомагає передбачити багато проблем фінансового та управлінського характеру, які виникають в процесі роботи підприємства.

У суспільстві прийнято апріорі вважати професію бухгалтера грошової. І зауважте, зовсім не тому, що бухгалтерія - це область фінансової (грошової) сфери, а тому, що люди, які в ній зайняті, добре заробляють. І це дійсно так. Бухгалтер, якщо тільки він не є технічним працівником нижчої ланки, може, оцінюючи ситуацію, впливати на фінансову політику підприємства. Від його професіоналізму багато в чому залежить добробут фірми і співробітників. Крім того, він має доступ до інформації, що становить комерційну таємницю, тому автоматично стає довіреною особою керівника. Іноді частину зарплати такий бухгалтер отримує просто «за нерозголошення».

Якщо фірма невелика, всю бухгалтерію може вести одна людина. Іноді це сам власник, однак у міру зростання фірми йому стає все важче справлятися з роботою.

Якщо ж мова йде про середні і великі підприємства, то зазвичай на них працює кілька бухгалтерів, і можна говорити про розподіл функцій між ними. У банках, приміром, бухгалтерія нараховує часом кілька десятків співробітників. Частина з них спеціалізується тільки на певних напрямках: операції в гривні або валюті, пасивні або активні операції.

Головний бухгалтер - керівник всього підрозділи - несе відповідальність за формування облікової політики, веде бухоблік в повному обсязі, займається оптимізацією оподаткування. У його обов'язки входить оформлення податкових документів, складання балансу - основного звітного документа підприємства. Без підпису головного бухгалтера не дійсний жоден фінансовий документ.

У головного бухгалтера в підпорядкуванні може бути кілька співробітників. Наприклад, персонал підприємств звичайно має справу з бухгалтером-касиром. У його обов'язки входить, перш за все, розрахунок і видача зарплати.

Нерідко приводом для хвилювання бухгалтерських працівників стають державні аудиторські перевірки. За законом деякі типи організацій (наприклад, банки) повинні проходити їх хоча б раз на рік. Для їх виконання залучають незалежних бухгалтерів, які виконують зовнішню перевірку фінансової та бухгалтерської звітності. Іноді аудитори допомагають підприємству підготуватися до перевірок, наприклад, податкових органів. В обов'язки аудитора входять незалежна оцінка, аналіз та контроль господарської діяльності, тому володіти бухобліку, економічним аналізом і аудитом він повинен у повному обсязі й на високому рівні. Звідси і стабільно високий заробіток: по Москві він становить від $ 700 до $ 3000.

Хто може стати бухгалтером?

Людина відповідальний та організований, адже бухгалтер просто не має права забувати або втрачати документи, а також не здавати звітність у строк.

Володіє математичними здібностями, оскільки доведеться постійно мати справу з цифрами, і помилка тут дорого коштує - в самому прямому значенні. Робота з документами, звітами вимагає високої концентрації уваги. Бажано також мати хорошу пам'ять, розвинене логічне мислення і вміти тримати рот на замку.

Багато фахівців у галузі бухобліку сходяться на думці, що їхня професія не вимагає будь-то надприродних здібностей. Головне - щоб вона подобалася. Якщо обчислення та паперова робота не наводять на вас нудьгу - вперед!

За даними столичних рекрутингових агентств, напрямок «бухгалтерія» постійно користується попитом. Бухгалтерська освіта потрібна в фінансово-кредитних установах, страхових компаніях, податково-бюджетних та державних органах, на промислових підприємствах, в спільних і торгових компаніях на посадах керівників підприємств, головних бухгалтерів, фінансових директорів, бухгалтерів, менеджерів різних рівнів управління, аудиторів, викладачів навчальних закладів. Комусь потрібні фахівці широкого профілю, комусь - професіонали в одній вузької області.

Загальна вимога одне: відмінне знання вимог і умов бухобліку. Тому без диплома (сертифіката, посвідчення) сьогодні влаштуватися на роботу бухгалтером неможливо, навіть по знайомству. Часи бухгалтерів, які самі всьому навчалися, залишилися в минулому. «Посвідчення» свідчить про наявність спеціальних знань, заради чого, власне, вас і беруть на роботу. Це як в медицині: синці лікувати ми всі вміємо, а от, наприклад, діагностувати банальний апендицит під силу тільки професіоналам.

Навчання

У роки перебудови багато люди освоїли ремесло бухгалтера на короткострокових курсах. Тоді на багатьох нових і невеликих підприємствах вимоги до бухгалтеру зводилися до мінімуму - дебет, витрата, зарплата, податки. Сьогодні багато чого змінилося, і про те, щоб знайти високооплачувану роботу в солідній компанії, маючи професійну підготовку у вигляді короткострокових курсів, не може бути й мови.

Система навчання бухобліку та аудиту будується за традиційною схемою. Існують короткострокові курси, що дають мінімум знань. Для тих, хто хоче вивчити предмет докладніше, є середня спеціальна освіта-коледжі, училища. Нарешті, для найбільш ґрунтовних є вища освіта. Далі - аспірантура, магістратура, короткі курси підвищення кваліфікації.

Платні короткострокові курси, як правило, пропонують програми тривалістю 1,5-2 місяці. Так, на програмах загального бухобліку «З нуля - до балансу», «Облік та аудит для початківців» освоюються основи бухгалтерської професії, що по закінченні дає можливість вести невелику ділянку бухгалтерського обліку на підприємстві під керівництвом старшого бухгалтера або економіста.

Джерело: buhuchet.kiev.ua


Коментарі

0
Залишити коментар
Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів
або Відмінити


Інші статті в категорії Бухгалтерія, аудит