Дизайнер інтер'єрів квартир та офісів

Дизайнер інтер'єрів квартир та офісів

Робота з інтер'єрами сьогодні - одна з найбільш затребуваних сфер дизайну. Серед замовників - не тільки клієнти з високими доходами, як це було нещодавно, але і представники середнього класу - люди, які бажають облаштувати житло максимально комфортно.

Також все більше фірм готові вкласти гроші в оформлення своїх офісів, в зручність виробничих приміщень. Саме тому професія дизайнера інтер'єрів є досить популярною і затребуваною.

Термінологія

У тлумачних словниках дизайн визначається як «конструювання речей, машин, интерєрів, засноване на принципах поєднання зручності, економічності і краси». Сам термін «дизайнер» походить від латинського designare - показувати, намічається, робити.

Інтер'єр - це відносне замкнутий і організоване в функціонально-естетичному відношенні простір всередині будівлі. Інтер'єр складають огороджуючі приміщення поверхні (підлога, стеля, стіни), обладнання, обстановка та оформлення.

За визначенням Міжнародної Асоціації Дизайнерів інтер'єру (IIDA), професійний дизайнер інтер'єру - це фахівець, який має відповідну освіту і досвід і склав належні іспити, професійна діяльність якого спрямована на підвищення функціональності і якісного рівня інтер'єру.

На думку фахівців, якщо з гумором подивитися з боку на процес створення інтер'єру, то виявити наступний розклад обов'язків беруть участь у цій справі сторін:

  • Замовник - фінансує процес роботи, намагаючись досягти при цьому гармонії кінцевого результату зі своїм внутрішнім світом і вмістом гаманця.
  • Архітектор - намагається привести планування об'єкта у відповідність з намальовані їм фасадом і своїм розумінням слова «добре».
  • Будівельник - здійснює акт матеріалізації придуманого архітектором. Оскільки повне і точне здійснення придуманого все одно неможливо, матеріалізація виконується досить приблизно.
  • Дизайнер - людина, яка має виправляти те, що намалював архітектор і побудував будівельник. Він намагається досягти все тієї ж гармонії внутрішнього світу замовника з тим, що для нього будується, не звертаючи вже уваги на вміст гаманця, оскільки грошей у нього все одно вже не залишилося, а також на свої творчі амбіції, оскільки за амбіції грошей не платять.

З усього вищесказаного випливає, що сучасний дизайнер інтер'єрів працює не заради мистецтва, а для конкретного замовника. Тому його завдання визначаються в кінцевому рахунку інтересами і запитами клієнтів, а аж ніяк не власними поривами творчої натури.

Як правило, професійний спеціаліст повинен добре розбиратися в скульптурі, живопису, техніці малюнка, основи композиції, ергономіці і навіть у психології. Професійно важливими якостями для дизайнера є художнє уяву, просторово-образне мислення, комунікабельність.

Дизайнер повинен добре малювати і працювати в комп'ютерних програмах, таких як PhotoShop і 3D-Max - це мінімум. Бажано володіти ще й графічними програмами для архітекторів-Autodesk VIZ і ArchiCAD.

Які ж основні етапи роботи дизайнера по інтер'єрам?

Спочатку йому потрібно «організувати простір», все ретельно і грамотно розпланувати: заміри, зонування приміщень - основа будь-якого дизайн-проекту. Потім він виконує ескізи - малюнки від руки або комп'ютерні моделі майбутнього інтер'єру.

Працюючи над ескізами, дизайнер враховує конкретні технічні параметри приміщення, намічається, які матеріали потрібні йому для втілення ідеї. Готовий план узгоджується з клієнтом і найчастіше неодноразово переробляється.

Представивши загальний вигляд приміщення та обстановки, дизайнер вирішує наступну задачу: як все це реалізувати технічно. І тут уже він перетворюється на інженера-архітектора: виконує креслення, вказує технічні подробиці проекту, починаючи від вимірів і закінчуючи описами оздоблювальних матеріалів: кубатура, зонування, масштаб приміщень - все це відбивається у проекті. Плюс знання про роботу електричної, вентиляційної, сантехнічної систем, уявлення про особливості акустичних умов для домашнього кінотеатру.

Ця професія орієнтована, перш за все, на виявлення індивідуальності замовника. За статистикою, дизайнер інтер'єру витрачає на спілкування з клієнтом у середньому 70% свого робочого часу - саме такий підхід визначений стандартом професії Міжнародної асоціації дизайнерів інтер'єру (IIDА).

В результаті взаємодії дизайнера і клієнта створюється не просто квартира, будинок, офіс, а сфера життедіяльності. Новий інтер'єр повинен стати рідним вже на стадії проектування, але в той же час він повинен бути краще, ніж уявляє собі клієнт, адже його робить справжній професіонал.

Як вже було сказано, дизайнер створює свої роботи не заради мистецтва, а для цілей конкретного замовника. А це значить, що він повинен чітко розуміти, в чому полягають потреби цього замовника, мати конструктивне уявлення про навколишній світ, чуйно реагувати на зміни в ньому, не замикатися в собі і власному творчості.

Можна сказати, що ця професія для екстравертів, тому що саме інтереси і запити інших людей в кінцевому рахунку визначають завдання будь-якого дизайнера.

Наївно думати, що дизайнер зайнятий однією «творчістю». Він не лише художник, він - менеджер дизайн-проекту. І відповідає за все: підписує договір, розробляє кілька варіантів, заглиблюється у всі зауваження замовника (не завжди компетентні), залагоджувати конфлікти, підбирає виконавців. Тому бути творчою особистістю в повному розумінні слова - мало.

Потрібно володіти організаторськими якостями, орієнтуватися на ринку, розбиратися в юридичних питаннях. Адже бувають і спірні ситуації: замовник не завжди правий.

Як стати дизайнером?

Звичайно, існує загальний освітній стандарт по спеціальності «Дизайн» та базові дисципліни, але навчальні програми, наприклад, модельєрів і дизайнерів інтер'єрів значно розрізняються. Принципово відрізняються і інститутські програми підготовки.

Що стосується подальшої роботи і кар'єри, то починаючий дизайнер інтер'єрів зазвичай отримує 400-500 $, досвідчений професіонал - до 1500 $. У багатьох компаніях дизайнери отримують оклад і відсотки від виконаних замовлень, в цьому випадку «стеля» зарплати може бути значно вище.

Хороша кар'єра чекає тих, хто влаштовується працювати в дизайн-бюро, що займаються інтер'єрами. Там можливий кар'єрний ріст до керівника проекту чи департаменту і досить солідні гроші - до $ 3000.

Джерело: jobmarket.com.ua


Коментарі

1
Залишити коментар
Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів
або Відмінити
Паула, 16.06.2023, 20:38

Корисна стаття


Залишити коментар

Інші статті в категорії Нерухомість Дизайн, творчість