Середня освіта в Польщі: крок до європейського майбутнього вашої дитини

Середня освіта в Польщі: крок до європейського майбутнього вашої дитини

Перед тим, як заглибитись у тему середньої освіти у Польщі, насамперед, необхідно розібратися з термінологією. Щоб краще розуміти поняття, спершу необхідно в двох словах сказати про саму систему освіти в Польщі, яка за останні 20 років двічі реформувалася.

Перед тим, як заглибитись у тему середньої освіти у Польщі, насамперед, необхідно розібратися з термінологією. Щоб краще розуміти поняття, спершу необхідно в двох словах сказати про саму систему освіти в Польщі, яка за останні 20 років двічі реформувалася. У 1999 році система польських шкіл з дворівневої структури (основна школа – 8 років, а далі середня школа, або професійна) перетворилася у трирівневу: основна школа – гімназія - після гімназійна школа. У результаті, навчання в основній школі було скорочене з 8 років до 6 ти і наступним етапом освіти стала обов’язкова трирічна гімназія. Після закінчення гімназії учні могли продовжувати навчання у:

  • 3- річних загальноосвітніх ліцеях.
  • 4-річних професійних технікумах.
  • 2–3-річних основних професійних школах.

Після реформи 2017 року країна повертається до дворівневої системи освіти і вже у навчальному році 2017/2018 не проводився набір до першого класу гімназії. Відтак, актуальна шкільна структура у Польщі виглядає наступним чином:

  • 1 рівень - 8-річна так звана «основна школа» після якої випускник переходить на другий рівень навчання і може вступити до:
  • 4-річного загальноосвітнього ліцею;
  • 5-річного технікуму
  • 3- річної професійної школи І ступеня
  • 2-річної професійної школи II ступеня.

Як вже було сказано, перші 8 класів навчання у школі мають назву «основна школа» (pol.szkołapodstawowa), наступний етап навчання, який закінчується отриманням середньої освіти, що підтверджується складанням іспиту «матура» (аналог українського ЗНО), у поточній мові називають «середніми школами». Отже, коли говоримо про середню освіту у Польщі, маємо на увазі навчання у ліцеях та технікумах і про них, власне, хочемо розповісти.

Ліцей – сама назва походить від грецького слова Lýkeion: сад при храмі Аполлона, де навчав своїх учнів Аристотель. Перший ліцей у світі відкрив Наполеон Бонапарт і навчали у ньому військовим дисциплінам, а обов’язковою формою був мундир.

Сьогодні ліцей – це різновид середньої школи у багатьох країнах, у тому числі – в Польщі. Згідно реформи 2017 року, навчання в ліцеї триває 4 роки. До ліцею можна вступити на підставі результатів іспиту після основної школи та оцінок з окремих предметів. Середній бал, з яким можна претендувати на навчання у тому чи іншому ліцеї залежить від багатьох чинників, у т.ч. від його рейтингу, але, як правило, за п’ятибальною шкалою середня має бути не нижче 4, а в ліцеї, що мають перші місця в загальнопольських рейтингах, кандидати, які мають середню нижче, ніж 4,75 – часто-густо взагалі не мають шансів на вступ.

Обов’язковими предметами для вивчення в загальноосвітніх ліцеях є: польська мова, дві іноземні мови, суспільствознавство, основи культурології, математика, фізика і астрономія, хімія, біологія, географія, основи підприємницької діяльності, інформаційні технології, фізичне виховання, цивільна оборона, виховна година і додаткові години передбачені на поглиблене вивчення окремих дисциплін. В залежності від профілю класу учень може обрати від 2 до 4 предметів для поглибленого вивчення. Профіль може бути фізично-математичний, хіміко-біологічний, гуманітарний і т.д. Існують також т.з. «двомовні» класи, в яких викладання деяких предметів відбувається іноземною мовою. Учні таких класів мають можливість скласти двомовну «матуру».

Ще у 1948 році у Польщі виникла альтернатива ліцею - технікум.

Технікум – це школа середнього рівня, початково, з технічним профілем, навчання в якій, так само як і у ліцеї закінчується «матурою», а також додатковим іспитом, який підтверджує професійні навички випускника, здобуті під час навчання. Після успішно складеного професійного іспиту випускник отримує диплом молодшого спеціаліста (техніка). Згідно освітньої реформи 2017 року, навчання в технікумі триватиме 5 років. Предмети обов’язкові для вивчення у технікумі: польська мова, 2 іноземні мови, історія, суспільствознавство, основи культурології, математика, фізика та астрономія, хімія, біологія, географія, основи підприємницької діяльності, інформаційні технології, фізичне виховання, цивільна оборона, виховна година і предмети відповідно до програми навчання окремої професії.

Підсумовуючи, можемо сказати, що в Польщі т.з. середніми школами є ліцей та технікум. Навчання як в ліцеї так і в технікумі закінчується «матурою», успішне складання якої дозволяє продовжити навчання у будь-якому вищому навчальному закладі. Навчання у технікумі триває на рік довше, але окрім можливості скласти «матуру», учень отримує диплом молодшого спеціаліста. Варто також звернути увагу, що вступаючи до ліцею, учень на свій розсуд може обрати профіль класу, що відповідатиме його інтересам, здібностям та планам на майбутнє. Адже обираючи той, чи інший профіль, як правило, абітурієнт бере до уваги, чим хотів би займатися у майбутньому. Так, майбутні лікарі, ветеринари, біологи, хіміки обирають хіміко-біологічний профіль; майбутні вчителі, педагоги, журналісти, бібліотекари обирають гуманітарний профіль, майбутні математики, фізики, радіотехніки, інженери – фізико-математичний профіль. Профіль класу допомагає краще підготуватися до навчання у вищому учбовому закладі і переконатися у правильності вибору. У технікумі також є змога підготуватися до університету, краще пізнати обрану професію та навіть отримати диплом молодшого спеціаліста.

Ще дуже цікавою пропозицією польської середньої освіти є ліцеї, які реалізовують міжнародну програму середньої освіти International Baccalaureate (укр. Міжнародний бакалавріат). Після закінчення програми учні здають іспит, отримують IBDiplomaта можливість продовжити навчання в кращих університетах світу, адже IBDiploma є всесвітньо визнаними. Станом на 2016 року програми IB прийняті у 4 527 школах 135 держав.

І на останок, хочемо звернути увагу, що останні зміни у освітній системі Польщі для учнів українських шкіл означають наступне: випускники 9 класів найближчих двох років, тобто 2017/2018 та 2018/2019 років, так як до цього часу, вступатимуть до трирічних ліцеїв та чотирирічних технікум, натомість, як буде у навчальному році 2019/2020 році - ми Вам розповімо згодом Слідкуйте за нами і будете знати усі найсвіжіші новини. Пам'ятайте,що на території Польщі іноземні громадяни до 18 років мають у всіх державних садочка та школах такі самі права на навчання та опіку, як і громадяни Польщі. Це означає, що громадяни України мають право без додаткових умов вступати та навчатися у будь-яких польських державних ліцеях та технікумах.

Компанія «Інтелект Гід» залюбки допоможе вам підібрати для вашої дитини навчальний заклад, який задовільнить як вас, так і вашу дитину. Звертатись та подавати документи можна вже зараз!

Джерело: intellectguide.com


Коментарі

0
Залишити коментар
Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів
або Відмінити


Інші статті в категорії Освіта за кордоном Поради абітурієнтам Освіта, наука