4 поради майбутнім архітекторам

4 поради майбутнім архітекторам

Ще до вступу на архітектурну спеціальність у майбутніх студентів та їх батьків виникає багато питань. Що ж таке архітектура? Як зрозуміти, чи ця спеціальність мені підходить? Як буде проходити процес навчання?

У матеріалі намагаємося відповісти на найчастіші питання разом з урбаністкою та кураторкою підготовчого відділення Харківської школи архітектури Анастасією Палій.

Архітектура — це моє?

Поспостерігайте за собою. Майбутні архітектори та урбаністи люблять подорожувати, щоб подивитися на міста, його будівлі та благоустрій. Вони також їдуть на природу, щоб подивитися на гори, степи, поля, бо це така ж важлива частина ландшафту. 

Якщо ви відчуваєте, що ви не байдужі до міста, постійно хочете поговорити про це з друзями — це означає, що ви маєте задатки архітектора. 

Читайте! 

Архітекторам дуже пощастило із кількістю та якістю книжок. 

Читайте книги видавництва «Стрєлка» та «Гараж». Інтуїтивно вибирайте книжки, не зупиняйтеся на архітектурі, читайте про соціологію та психологію міста, урбанізм.

Підпишіться на ресурси, де ви слідкуватимете за діяльністю діючих архітекторів.

Telegram-канали провідних архітекторів, канали з вакансіями, конкурсами й подіями для архітекторів, дизайнерів і студентів України та світу.

Спілкуйтеся!

Знайдіть можливість поспілкуватися з професіоналами та студентами в цій сфері. Спробуйте взяти участь в міжнародних обмінах, наприклад, ЕАSA (Представництво Європейської Асамблеї Студентів Архітектури)

Якщо гадаєте, що це неможливо, то відповімо на це так: щоб потрапити на ЕАSA, треба знати англійську та бути студентом-архітектором, або ж майбутнім студентом, та бути вмотивованим робити зміни в своїй країні. 

Відвідайте лекції провідних архітекторів світу на міжнародних архітектурних фестивалях, що проходять в Україні та за її межами. 

Є багато фестивалів в Україні та за кордоном. Можна шукати та подаватися на волонтерські проєкти, щоб мати можливість отримувати досвід інших країн, поспілкуватися з однодумцями. 

В Україні наразі багато архітектурних подій — регулярно є якісь цікаві лекції, на які через пандемію скоріш за все можна потрапити онлайн з будь-якого міста.

Практика, теорія, навички та постійна вечірка!

Піти на нульовий рік https://kharkiv.school/news/klyuchi-vid-zmin-svitu/ ми радимо всім, хто хоче знайти себе в архітектурі, - каже Анастасія, — бо на цій програмі ви будете скетчити, малювати, фотографувати, робити неможливі за складністю та глибиною проєкти та концепції, слухати лекції від 16 найпрогресивнішими тьюторів та спілкуватися з ними.

Крім того, можна пройти маленькі інтенсиви, курс Basiс of Architecture. По-перше, це дасть можливість розібратися у професії та зрозуміти, чи це твоє. По-друге, ви отримаєте порцію натхнення. Відчуєте, що змінити той контекст, що вас оточує, справді можливо)  Тому що коли потрапляєш у це ком’юніті змінотворців та бачиш, що архітектори змінюють міста, сам надихаєшся.

Цього року можна також вступити на нульовий рік онлайн з будь-якого куточку України чи світу. Презентація курсу пройде вже 16 жовтня подробиці за посиланням https://www.facebook.com/watch/?v=333678444605895 

Є декілька сторін, які добре було б прокачати: 

  • Навички —  спробуйте попрацювати з матеріалами: з глиною, цеглою, деревом. Спробуйте зробити свої перші макети, малюйте та кресліть. Об’ємно-просторові навички роботи з матеріалами дозволять вам розвинути «мислячу» руку. Зазвичай всі, хто потім стане архітектором, має тяжіння до цих занять. 
  • Критичне мислення. Сформувати свої нешаблонні погляди на роль архітектора та його відповідальність. Блок Соціологія на Нульовому році дає ці знання, але головне — вчить мислити нешаблонно. Там ми пишемо маніфести про архітектуру та й взагалі багато працюємо над текстами. 

Готуєтесь до вступу у заклад вищої освіти? Подивіться інструкцію зі вступу, щоб бути готовими до всіх нюансів та випробувань вступної кампанії.


Коментарі

0
Залишити коментар
Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів
або Відмінити


Інші статті в категорії Поради абітурієнтам Будівництво, архітектура