Як поліпшити вимову англійською мовою. Практичні поради від експертів

Як поліпшити вимову англійською мовою. Практичні поради від експертів

Як поліпшити англійську вимову? Корисні поради для тих, хто бажає поліпшити свою вимову англійською мовою. Ці способи допоможуть зробити англійську мову чистою.

Для повноцінного спілкування англійською мовою недостатньо вивчити всі правила, мати великий словниковий запас і знати, як правильно будувати речення. Ще одним важливим моментом, про який часто забувають багато учнів, є правильність вимови. Якщо неправильно вимовляти слова і фрази, співрозмовник може вас банально не зрозуміти. Крім того, людина з неправильною вимовою може викликати сміх у носіїв мови або просто людей, що вільно володіють англійським.

При вивченні англійського в школі іноземних мов можна бути впевненим, що викладач попрацює над вашою вимовою. Більше про курси англійської мови можна прочитати в інтернеті і переконатися, що хороші викладачі завжди приділяють немало уваги вимові учнів. Але що робити тим, хто самостійно вчить іноземну мову? У такому разі необхідно самому працювати над своєю вимовою. А добитися гарних результатів допоможуть поради, представлені в цій статті.

Дізнавайтеся правильність вимови слів

Одна з найбільших помилок, яку допускають багато людей, які самостійно вивчають англійський — це невірне запам'ятовування слів. Наприклад, можна прочитати де-небудь англійське слово, але вимовити про себе його неправильно. І воно так і викарбується в пам'яті з неправильною вимовою. Тому перед запам'ятовуванням слів обов'язково дізнавайтеся, як воно правильно вимовляється. Для спрощення запам'ятовування використовуйте словник. Усім, хто вчить англійський, незалежно від рівня володіння мовою, рекомендується завести словник у вигляді зошита. У цей зошит необхідно записувати всі нові для себе слова разом з перекладом, з усіма значеннями, прикладами вживання і транскрипцією. Перед записом нового слова необхідно кілька разів прослухати, як воно вимовляється, і тільки після цього записувати його в словник. Основне завдання полягає в тому, щоб в пам'яті відклалася правильна вимова.

Навчитесь знаходити аудіозаписи англійських слів, фраз і пропозицій

 Щоб виробити правильну мову, необхідно розуміти, як вимовляється те або інше слово. При цьому одній транскрипції частенько буває недостатньо, адже треба розуміти особливості артикуляції і інтонації. Тому треба вміти знаходити правильність вимови. Треба розуміти, що звичайні онлайн перекладачі можуть навіть наголос зробити хибно. Тому не обійтися без спеціальних тренажерів англійської мови, в яких слова вимовляють носії, вимовляючи їх чітко і правильно. Не треба думати, що в англомовних фільмах або на радіо усі слова вимовляються виключно правильно. Якщо ми дивимося кіно, то можемо забувати, що актор може бути не носієм мови, через що у нього неправильний акцент. Або навіть носій може неправильно вимовити слово або цілу фразу, адже таке буває, що людина на рідною мовою неправильно ставить наголос або не вимовляє якийсь звук. Тому не можна довіряти на 100% вимові, яку ви почули по телевізору або у англомовного блогера. А ось в тренажерах правильність вимови ретельно контролюється і перевіряється.

Проаналізуйте свою мову

Нвайпростіший спосіб проаналізувати свої помилки — це почути свою мову з боку. Прочитайте вголос з вираженням декілька сторінок з якої-небудь книги англійською мовою і запишіть це на диктофон. Після цього відтворіть запис і проаналізуйте свою вимову. За допомогою такого підходу ви можете помітити помилки у вимові, які довгий час могли не помічати.

Для створення хорошого і чіткого запису покладіть диктофон як можна ближче до себе. А прослуховувати запис краще в навушниках. Якщо в процесі прослуховування виникають моменти, коли ви не розумієте правильність вимови, то звертайтеся до онлайн-тренажерів.

Спілкуйтеся з носіями мови

Почути правильну вимову і відточити свої навички спілкування англійською мовою можна, якщо більше розмовляти з носіями мови. Це відмінний спосіб дізнатися, наскільки ваша манера мови зрозуміла іноземцеві, чи не буде він сміятися з вашої вимови. Поспілкуватися з носіями мови можна на курсах англійського, в подорожах, розмовних клубах або в режимі онлайн при спілкуванні за допомогою мессенджерів. Оптимальний варіант — це живе спілкування віч-на-віч. Як правило, у будь-якому великому місті є розмовні клуби, в які часто запрошують і носіїв. У них можна познайомитися з іноземцями з англомовних країн і навіть завести з ними дружбу. Від такого спілкування максимальна користь для поліпшення вимови. По-перше, ви чутимете, як правильно і як не правильно вимовляти ті або інші слова, фрази. По-друге, ви завжди можете поцікавитися у співрозмовника, чи припускалися ви помилки, і якщо допускали, то де саме. По-третє, так ви швидше звикнете до чистої і правильної англійської мови.

Намагайтеся копіювати манеру промови носіїв мови

Для цього можна вибрати якусь одну конкретну людину або різних людей. Важливо переконатися, що у них у самих немає негарного акценту. Варто зазначити, що в англійській мові сотні різних акцентів : британський, американський, австралійський і багато інших. У США навіть в різних штатах вимова одних і тих же слів може відрізнятися. Тому ліпше обрати який-небудь нейтральний варіант. Жителі пострадянських країн в основному ще зі шкільної лави учать британський англійський, який вважається еталоном. Тому як приклад можете використати, наприклад, британського диктора, телеведучого або ведучого на радіо, повторюючи його манеру мови. Особливу увагу приділяти таким моментам:

  • зв'язність мови;
  • інтонація;  
  • правильна артикуляція — положення органів мови при вимові слів;  
  • наголос.

Скористайтеся тренажером вимови

При роботі над правильною вимовою англійських слів не обійтися без онлайн-тренажерів англійської вимови. При виборі тренажера зверніть увагу на такі моменти: зручність використання сервісу, кількість доступних слів англійською мовою і чіткість мови людини, яка вимовляє слова. Якщо ви працюєте над англійською мовою, то без тренажера точно не впоратися, адже ви повинні точно знати, як вимовляються слова і фрази.


Коментарі

0
Залишити коментар
Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів
або Відмінити


Інші статті в категорії Поради абітурієнтам Освіта, наука