Вступ до університетів Словаччини: які зміни чекають на абітурієнтів у 2021 році

Вступ до університетів Словаччини: які зміни чекають на абітурієнтів у 2021 році

В умовах карантинних обмежень, викликаних поширенням COVID-19, батьки випускників українських шкіл спантеличені головним питанням: а чи можна буде взагалі вступити до словацьких ВНЗ?

Відповідь однозначна — так. Навчання в Словаччині в 2021 почнеться згідно плану. Про це заявляє влада Словацької республіки. Але деяких змін все ж не уникнути.

В'їзд на територію Словацької республіки: які зміни будуть в 2021 році

Якщо ви в'їжджаєте на територію Словацької Республіки і попередньо відвідували країну, що не входить в список менш ризикованих (безпечних) країн, протягом попередніх 14 днів:

  • ви зобов'язані перебувати в домашній ізоляції до отримання негативного результату тесту на COVID-19;
  • домашня ізоляція також обов'язкова для людей, що живуть з вами в одному будинку;
  • ви повинні повідомити по телефону в регіональне управління охорони здоров'я або в електронному вигляді, зареєструвавшись за допомогою форми eHranica.

Харчування, зазвичай, на час самоізоляції оплачується самостійно. У місцях обсервації теж потрібно буде заплатити від 2 до 7 євро за добу.

Винятки при в'їзді до Словаччини для вступників

Дозволено в'їзд на територію Словацької Республіки без зобов'язання проведення обов'язкового державного карантину тим особам, які в'їжджають на територію СР з метою:

  • складання вступних/випускних іспитів;
  • інших іспитів;
  • зарахування до навчальних закладів в Словацькій Республіці;
  • вивезення особистих речей і деякі інші винятки.

Важливо мати підтвердження перерахованих вище обставин. Наприклад, якщо абітурієнт в'їжджає на територію СР, йому необхідно надати запрошення на вступні іспити, довідку про зарахування. Це також стосується однієї супроводжуючої особи. Останні зобов'язані надати результат негативного тесту (підтвердження) на захворювання COVID-19 не старше ніж 96 годин при в'їзді на територію Словацької Республіки. Працівники освітніх центрів (наприклад, Slovak Study) надають допомогу в перетині кордону і проходженні подальших етапів, що дозволяє батькам не супроводжувати дітей на навчання.

Інформація від ВНЗ Словаччини: рекомендації і правила для учнів

Державні установи системи вищої освіти публікують правила для студентів, з перерахуванням обмежувальних заходів на час проведення карантину. Для кожного університету, ці правила можуть трохи відрізнятися.

Враховуючи поточну епідеміологічну ситуацію у зв'язку із зараженням коронавірусом COVID-19 в Словаччині і в світі, необхідно дотримуватися таких вказівок на час пандемії і необхідних до виконання протиепідемічних заходів та рекомендацій:

  1. Носіть маску на всій території університетського містечка (включаючи спеціальні приміщення університету і гуртожитку).
  2. Дотримуйтесь запропонованої відстані, обмежуйте групові збори.
  3. Часто мийте руки водою з милом. І продезінфікуйте руки.
  4. Не торкайтеся очей, носа і рота немитими руками.
  5. Максимально обмежити поїздки (також в межах території Словацької Республіки).
  6. Виконувати подальші вказівки ректора, що регулюють умови роботи ВНЗ в 2020/2021 навчальному році.

Перераховані вище правила необхідні до виконання. Більшість з них вже звичні для студентів з України.

В яких випадках студенту не можна відвідувати заняття

Існують правила, згідно з якими студент не може допускатись до занять і перебувати в будівлі університету. Ось основні:

  1. Якщо у студента є підозра на COVID-19 з такими симптомами, як температура вище 38 C, кашель, ускладнене дихання, болі в м'язах, головний біль, нездужання, втрата нюху і смаку, блювота, діарея і т. Д.
  2. Якщо лікар рекомендував карантин для виявлення симптомів COVID-19 або призначив учню тестування на наявність коронавіруса.
  3. Якщо учень отримав підтвердження позитивного результату тесту на COVID-19.

При в'їзді в країну, а також на місці поселення / навчання, студентам і вступникам надаються інструкції, які містять алгоритм дій у разі захворювання на COVID-19. Учнів інформують в тому числі і про контакти служб, в які потрібно звертатися при виявленні ознак хвороби.

Основні вимоги та правила вступу до ВНЗ Словаччини

Кожен державний і комерційний ВНЗ Словаччини висуває власні вимоги до збору і подачі пакета документів. Важливо! Терміни подачі заяви і документів обов'язкові до виконання. У разі несвоєчасної відправки повного пакету документації, студент не запрошується до проходження вступних іспитів (якщо такі є). В інших випадках, вимоги до вступників (переважно) такі:

  • наявність документів, що підтверджують освіту (середню — атестат з додатком, середня-спеціальна, вища - диплом), перекладених на державну мову;
  • навички володіння державною мовою (іноді вимагають підтвердження проходження мовних курсів);
  • медичний огляд;
  • страховка;
  • довідка про несудимість та інші документи.

При вступі до словацьких університетів, студент отримує посвідку на проживання. Її потрібно оновлювати (крім випадків тривалого виду на проживання) щороку. Документ дозволяє не тільки проживати на постійній основі на території Словацької республіки, а й подорожувати країнами ЄС без перешкод (на час дії виду на проживання).

Вимоги до рівня володіння словацькою мовою

Умови вступу однакові як для українців, так і для громадян Словаччини. Те ж стосується і вимог. Наявність сертифікату про проходження курсу можуть потребувати в деяких випадках (проте не завжди). Більшість ВНЗ, в тому числі Пряшівський Університет, пропонують навчання на факультетах, де не потрібно здавати вступні іспити. Це не означає, що студент не повинен володіти мовою. Адже в такому разі, його навчання буде просто неможливим. Навички володіння словацькою повинні бути на рівні А2 - В1.

Варіанти вивчення словацької мови, які пропонуються українським абітурієнтам:

  1. Літні мовні табори. Розташовані на території СР, дозволяють майбутнім студентам зануритися в природну атмосферу і мовне середовище.
  2. Курси на території України. Вибираючи цей варіант, потрібно уточнити інформацію стосовно видачі підтвердження про проходження таких курсів і їх відповідності вимогам обраного університету. Кількість компаній, що функціонують на території України, які можуть надати подібний сертифікат, що визнається в Словаччині, обмежена.
  3. Онлайн навчання з викладачем. Проходить в режимі реального часу дистанційно, за допомогою використання засобів зв'язку через інтернет.

Останній варіант є досить актуальним в умовах карантинних обмежень. Незважаючи на скептицизм з боку противників дистанційної форми навчання, не можна заперечувати той факт, що метод набирає популярність з кожним роком. Першими в Україні онлайн курси з викладачем, розроблені за унікальною методикою, запропонували в освітньому центрі Slovak Study. Для проведення занять тут запрошують досвідчених педагогів, носіїв мови. Тривалість курсу складає 60 академічних годин протягом 4 місяців. Як показує практика, методика виявилася досить ефективною.

Ще треба вибрати, на кого вчитися? Радимо скористатись інструкцією «Як вибрати, на кого вчитися», яка полегшить вам цю задачу та вкаже напрямок пошуку найкращої спеціальності.


Коментарі

0
Залишити коментар
Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів
або Відмінити


Інші статті в категорії Освіта за кордоном Поради абітурієнтам Освіта, наука